Vernietigende IT-audit doet koppen rollen bij fiscus

© Belga

Louis Collet, sinds 2003 ICT-manager bij de fiscus, wordt aan de kant geschoven. Dat is het gevolg van een vernietigend rapport van de consultant KPMG over het informaticabeleid van de federale overheidsdienst Financiën. Dat schrijft De Tijd.

Louis Collet, sinds 2003 ICT-manager bij de fiscus, wordt aan de kant geschoven. Dat is het gevolg van een vernietigend rapport van de consultant KPMG over het informaticabeleid van de federale overheidsdienst Financiën. Dat schrijft De Tijd.Data News schreef vorige week al dat Collet vanaf september general manager Public Affairs zou worden in september. Maar toen klonk het nog dat zijn vertrek vanop de FOD Financiën het gevolg was van de staatshervorming.

De audit werd vorig voorjaar besteld. Het rapport van 80 pagina’s is niet mals voor het beleid van Collet. KPMG noemt dat onvoldoende transparant.

“Het is niet altijd duidelijk waar het geld dat voor IT bestemd is naartoe gaat”, bevestigt een topambtenaar van Financiën. Een andere kritiek van KPMG is dat de integratie van de IT-diensten compleet mank loopt. “Als bij de dienst btw iets uitvalt, gebeurt het dat ook Tax-on-web uitvalt. Er is tien jaar gewerkt aan de integratie van de IT-diensten, maar nu wordt opnieuw nagedacht om een IT-afdeling per dienst op te richten. Dat betekent dat we tien jaar in de tijd terug zouden gaan”, zegt de topambtenaar.’

Stimer, het bekendste IT-project dat faliekant afliep, werd door Collet met veel bombarie aangekondigd. Het moest de invordering en de inning van fiscale schulden verbeteren en zo de fiscale achterstand wegwerken. Maar dat mislukte. Het systeem laat niet toe te controleren of een boete voor een verkeersovertreding is betaald. Met als gevolg dat slechts een kwart van de penale boetes geïnd wordt.

Ex-topman Collet krijgt vanaf september een andere functie bij Financiën. Samen met Jean-Claude Laes, de ex-topman van de fiscus, moet hij de gevolgen van de staatshervorming voor Financiën in kaart brengen.

Nochtans investeert Financiën elk jaar om en bij 120 miljoen euro in informatica. Francis Adyns, de woordvoerder van Financiën, bevestigt dat Financiën binnenkort via Selor, het selectiebureau van de overheid, op zoek gaat naar een nieuwe IT-manager. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content