Voorlopige cijfers tonen groei in ict-studenten
De eerste cijfers die de Leuvense en Gentse universiteit vrijgeven, wijzen op een groei in het aantal nieuwe informaticastudenten (generatiestudenten) voor het schooljaar 2009-2010.
De eerste cijfers die de Leuvense en Gentse universiteit vrijgeven, wijzen op een groei in het aantal nieuwe informaticastudenten (generatiestudenten) voor het schooljaar 2009-2010.
Een eerste balans die we opmaakten op basis van inschrijvingscijfers van de UGent en de KU Leuven wijst op een groei van zo’n 17 procent in het aantal informaticastudenten, van 364 op hetzelfde moment vorig jaar tot 425 vandaag.
We bekeken de cijfers van de inschrijvingen voor de bachelors informatica aan de KU Leuven en UGent, de bachelors ingenieurswetenschappen (eerste jaar is gemeenschappelijk, met nadien een keuze voor computerwetenschappen) en de bachelor handelsingenieur beleidsinformatica.
Vooral in het gemeenschappelijke eerste jaar ingenieurswetenschappen is er zowel in Leuven als Gent een mooie stijging. Bij de KU Leuven groeit het aantal generatiestudenten vorig jaar daar met 28 procent tot 132 dit jaar (115 jongens, 17 meisjes). In Gent is er in die richting een groei van 15 procent, van 201 tot 232. Voor deze categorie moet vermeld worden dat het helemaal niet duidelijk is hoeveel studenten uiteindelijk voor de informaticarichting zullen opteren.
Bij de pure bachelor informatica (van de faculteit Wetenschappen) zijn de cijfers nochtans minder spectaculair. In Gent is er een stijging van 4 studenten (zo’n 10 procent) tot 46. Aan de KU Leuven is er zelfs een daling van 1 student tot 10, zoals vorig jaar allemaal jongens trouwens. De bachelor handelsingenieur beleidsinformatica telt voorlopig 2 studenten minder, waardoor we afklokken op 5.
In de marge hiervan meldde de universiteit van Louvain-la-Neuve (UCL) dat studenten in de informaticarichtingen het programma ook volledig in het Engels zullen kunnen volgen. Volgens de UCL is dat een logische optie, aangezien die taal veruit het vaakst wordt gebruikt in de sector. Bovendien zouden de studenten hun talenkennis bijschaven en zouden ook niet-Franstalige studenten gemakkelijker de lessen kunnen volgen. Studenten blijven wel altijd het recht bewaren zich uit te drukken in het Frans.
Meer over ICT in het onderwijs in het nummer van Data News van volgende week.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier