Waarom Icann-ceo Rod Beckstrom moet opstappen

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Rod Beckstrom, de ceo van Icann, heeft via Twitter laten weten dat hij de domeinnaambeheerder verlaat in juli, na het afronden van zijn eerste ambtstermijn. In het domeinnaamwereldje klinkt het dat de topman aan de kant gezet wordt, omdat de personencultus die hij creëerde rond zichzelf haaks staat op wat Icann wil zijn als organisatie.

Rod Beckstrom, de ceo van Icann, heeft via Twitter laten weten dat hij de domeinnaambeheerder verlaat in juli, na het afronden van zijn eerste ambtstermijn. In het domeinnaamwereldje klinkt het dat de topman aan de kant gezet wordt, omdat de personencultus die hij creëerde rond zichzelf haaks staat op wat Icann wil zijn als organisatie.

Beckstrom was de eerste Icann-ceo die actief lobbyde voor een contracthernieuwing. Op de meest recente Icann-meeting in Singapore, somde hij tijdens een speech voor het grote publiek zelfs al zijn verwezenlijkingen op. Dat dat niet door iedereen gesmaakt werd, is een understatement.

Ironisch genoeg zijn het net die pogingen om zichzelf te linken aan de relatieve succesjes die Icann de voorbije jaren kon optekenen, die hem nu de das omdoen. Rod Beckstrom is iemand die graag zelf de eer opstrijkt. Iemand voor wie het cultiveren van een personencultus belangrijker lijkt dan degelijk en effectief management. Met als gevolg dat op nauwelijks twee jaar tijd bijna het hele senior managementteam binnen Icann het voor bekeken hield.

De flamboyante Beckstrom was nochtans de man die in een niet zo ver verleden een erg populair boek had geschreven over het feit dat organisaties zonder echte leider te verkiezen vallen boven traditionele hiërarchiën (‘The Starfish And the Spider’).

Velen waren dan ook met verstomming geslagen toen de voormalige high tech-ondernemer binnen Icann een strakke hiërarchie installeerde, en zichzelf zonnekoning-allures aanmat. Heel wat van de opgestapte medewerkers lieten niet na om hun ongerustheid over de gang van zaken te uiten, en te wijzen op het verziekte klimaat binnen de organisatie.

Verwezenlijking

De belangrijkste verwezenlijking die Beckstrom aan zichzelf toeschrijft, is het ‘historische’ akkoord tussen de Amerikaanse overheid en Icann, dat de domeinbeheerder een grotere autonomie garandeert (zo moet Icann bijvoorbeeld geen verantwoording meer afleggen aan het Amerikaanse Ministerie van Handel).

De kanttekening die daarbij geplaatst moet worden, is dat Beckstrom nog maar drie maanden aan het roer stond als ceo van Icann toen die overeenkomst getekend werd. Terwijl de onderhandelingen toch 18 maanden geduurd hebben, en de facto in goede banen geleid werden door Icann-oudgediende Fiona Alexander. De echte verantwoordelijke voor het hernieuwde en historische akkoord met de VS was trouwens VP Paul Levins, die enkele maanden na het aantreden van Beckstrom andere oorden ging opzoeken.

In één adem kunnen we ook de andere ‘grote verwezenlijkingen’ van Rod Beckstrom, de introductie van de ‘internationalized domain names’ en het akkoord over de komst van honderden nieuwe internetextensies, toeschrijven aan Icann-medewerkers die al jaren op die dossiers aan het broeden waren.

De pogingen om deze pluimen op de eigen hoed te steken, vielen slecht bij de internetcommunity, én bij de Icann-medewerkers, die keer op keer benadrukken dat de domeinnaambeheerder een bottom-up organisatie is, en moet blijven.

Intussen hielden ook de COO van Icann, Doug Brent, en de alom gerespecteerde Therese Swinehart (verantwoordelijk voor de relaties tussen Icann en de verschillende overheden) het voor bekeken, en dan zwijgen we nog over David Conrad, de man verantwoordelijk voor het cruciale IANA-contract (de’ boekhouder’ van het internet).

Bezwijken

Dat Rod Beckstrom niet verlegen zit om een straffe uitspraak, culmineerde in een absoluut hoogepunt tijdens de Icann-meeting in Nairobi, toen hij waarschuwde dat het internet ‘elk moment kon bezwijken’. In een sessie met het adviescomité van de verschillende overheden (Government Advisory Committee of GAC), klonk het dat er heel wat meer moet gedaan worden om het DNS te beschermen. “Because it’s under more attacks, it’s fragile and vulnerable, and can stop any time.”

De reacties toen spraken boekdelen. Van ‘onruststoker’ over ‘dommerik’ tot ‘egotripper’ of ‘tafelspringer’: “als hij zo voort doet, zal hij zijn eerste termijn als ceo niet uitdoen.” Die eerste termijn zal hij dus wél vervolmaken, zo lijkt het, al is het wantrouwen groter dan ooit, en is de zoektocht naar een vervanger al ingezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content