Werkplezier gekraakt door ‘webstress’

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Dat stress op het werk het Europese bedrijfsleven 20 miljard euro per jaar kost, was al bekend. Nu blijkt dat ‘webstress’ daar duchtig toe bijdraagt.

Dat stress op het werk het Europese bedrijfsleven 20 miljard euro per jaar kost, was al bekend. Nu blijkt dat ‘webstress’ daar duchtig toe bijdraagt.

Een en ander staat te lezen in de Web Stress Index 2009, dat Redshift Research uitvoerde in opdracht van it-beheersoftwarebedrijf CA. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 1000 kenniswerkers in West-Europa.

Bijna alle bevraagde werknemers (97 %) zeggen dat ze niet meer zonder bepaalde webapplicaties zouden kunnen op hun werk. Toch zegt een kwart van de werknemers dagelijks last te hebben van slecht werkende toepassingen en nog eens een derde wekelijks. 81 procent van de respondenten zegt echter dat ze sommige bedrijfstoepassingen wel moeten gebruiken, ook al werken ze niet goed.

Een kwart van de werknemers geeft een toepassing maar 10 seconden voor ze iets anders proberen. Na 20 seconden is zowat de helft van de werknemers weggeklikt. Volgens 68 procent moet een probleem met een applicatie binnen het uur zijn opgelost. Een derde vindt zelfs dat dat binnen de 10 minuten moet.

De gevolgen van eventuele ‘webstress’ bij werknemers zijn in elk geval niet positief voor het bedrijf. Bijna 8 op 10 werknemers spreekt van productiviteitsverlies en tijdverspilling. Bij 38 procent neemt het plezier in het werk af, bij tweederde van de werknemers beïnvloedt het zelfs hun kijk op hun werkgever. Als it-systemen op het werk duidelijk niet voldoen, zegt maar liefst 30 procent een vertrek bij zijn werkgever te overwegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content