Wikipedia-oprichter bouwt nieuw sociaal netwerk, zonder advertenties

© Reuters

Wikipedia-oprichter Jimmy Wales wil met een eigen online netwerk een alternatief voor Facebook en consorten uitbouwen. “Mijn idee is om de principes van Wikipedia toe te passen op een sociaal netwerk”, aldus Wales. De online encyclopedie haalt zijn inkomsten niet uit advertenties, maar overleeft dankzij de giften van een klein deel van de gebruikers.

“Tot ziens, Facebook, het is tijd voor iets nieuws”, zei Wales woensdag op de beurs Digital X in Keulen. Hij wil de wereld af helpen van de gevestigde sociale netwerken, die hun inkomsten halen uit persoonlijke advertenties. Dat model teert volgens hem op de verontwaardiging en de emoties van de gebruikers, in de hoop zo zoveel mogelijk clicks te genereren.

Twee jaar geleden lanceerde Wales al de nieuwssite WikiTribune, die het probleem van fake news en clickbait moest aanpakken. WikiTribune wordt nu uitgebouwd tot een sociaal netwerk met de naam ‘WT:Social’, zo schreef Wales op zijn eigen nieuwssite.

Het nieuwe netwerk van de internetondernemer zal het net als het bekende Wikipedia-platform zonder advertenties doen. “Kan je je een sociaal netwerk voorstellen waarbij de hele gemeenschap aan bijdragen kan werken?”, zei Wales aan zijn toehoorders uit de digitale sector in Keulen. Ook dat aspect, het samenwerken, op feiten gebaseerd, moet een belangrijke rol spelen in het nieuwe netwerk.

Het platform bevindt zich momenteel in de opbouwfase. Wales werkt eraan met twee ontwikkelaars, zei hij. “Ik zal het als een succes beschouwen als ik een grootse kleine gemeenschap kan uitbouwen waarin ik mij goed voel.”

Op dit moment is het al mogelijk om een profiel te maken, om contact te maken met vrienden en je in te schrijven op een subwiki (een nieuwsfeed over een onderwerp dat je interesseert) of er zelf een aan te maken. Er is een wachtlijst, die je kan omzeilen door vrienden voor het nieuwe netwerk uit te nodigen of door het project financieel te steunen. Voor gebruikers die zich in de huidige vroege fase van WT:Social registeren, heeft de 53-jarige Amerikaan een bijzondere belofte. “U zal een vriendschapsaanvraag van mij krijgen. Ik verzend die persoonlijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content