Winnaars en verliezers op NASDAQ

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Neen, het is niet Apple dat met de honneurs gaat lopen. De vijf bedrijven die hun marktwaarde in 2010 het meeste zagen stijgen, zijn niet de voor de hand liggende spelers. Onder de grootste verliezers komen we dan weer wel enkele ‘vette vissen’ tegen. Hoe keken beleggers naar het voorbije jaar? Welke bedrijven werden beloond, en welke bedrijven werden afgestraft? Data News zet de vijf grootste verliezers, en de vijf grootste winnaars op een rijtje. Let wel: het gaat om bedrijven genoteerd op de Amerikaanse technologiebeurs NASDAQ, die een marktwaarde van meer dan 5 miljard dollar laten optekenen.

Neen, het is niet Apple dat met de honneurs gaat lopen. De vijf bedrijven die hun marktwaarde in 2010 het meeste zagen stijgen, zijn niet de voor de hand liggende spelers. Onder de grootste verliezers komen we dan weer wel enkele ‘vette vissen’ tegen.

Hoe keken beleggers naar het voorbije jaar? Welke bedrijven werden beloond, en welke bedrijven werden afgestraft? Data News zet de vijf grootste verliezers, en de vijf grootste winnaars op een rijtje. Let wel: het gaat om bedrijven genoteerd op de Amerikaanse technologiebeurs NASDAQ, die een marktwaarde van meer dan 5 miljard dollar laten optekenen.

De vijf grootste verliezers:

1) De grootste verliezer van 2010 is Adobe, dat zijn marktkapitalisatie zag dalen met 18,03 procent. Het bedrijf heeft dat voor het grootste stuk te danken aan Steve Jobs. Investeerders gaan er immers van uit dat Flash ten dode is opgeschreven op lange termijn. Of dat nu wenselijk is of niet, daarover kan nog gedebatteerd worden, maar de consensus is dat de iPhone en de iPad zo belangrijk zijn dat Flash intussen onherstelbare schade heeft opgelopen.

2) Ook HP heeft een ‘annus horibilis’ achter de rug, en zag 18,03 procent van zijn beurswaarde verdampen in 2010. Natuurlijk, wanneer er op korte tijd twee ceo’s (Carly Fiorini en Mark Hurd) de laan worden uitgestuurd om ‘bedenkelijke’ redenen, liggen de beleggers daar wakker van. Tel daarbij dat de markt van de pc’s en de printers klappen krijgt (toch nog steeds de core business van HP), en je krijgt een idee over het waarom van de malaise.

3) De daling in de markwaarde van Cisco is minder dramatisch dan ze lijkt (ook hier 18,03 procent), want het bedrijf wordt met 108 miljard dollar nog steeds erg hoog gewaardeerd (meer dan twee keer de omzet die afklokt op 40 miljard dollar). Toch kan je er niet om heen dat de omzetgroei slabakt in vergelijking met weleer, en blijft schommelen rond de 8 procent.

4) Microsoft is een bedrijf dat in de komende jaren een heuse transformatie moet ondergaan, en de daling in beurswaarde van 8,20 procent is daar een mooie weerspiegeling van. Ballmer en co. hebben wel succes met hun Kinect-speeltje voor de XBox, en ook Windows 7 doet het goed, maar tegelijk verliest Microsoft terrein op drie fronten, ten voordele van Apple, Google en VMware. Benieuwd of Phone 7 potten kan breken in de o zo belangrijke mobiele markt.

5) AMD probeert te overleven in een markt die traditioneel gedomineerd wordt door Intel, en zag in 2010 7,25 procent van zijn marktkapitalisatie verdwijnen als sneeuw voor de zon. Die beurswaarde is nu net dat tikje groter dan de jaarlijkse inkomsten van het bedrijf. AMD heeft zichzelf al flink geweerd de voorbije jaren, maar heeft het toch erg moeilijk om een ‘grote speler’ te worden.

De vijf grootste winnaars: 1) Opvallend genoeg is het ARM Holdings dat de beleggers het meest kon bekoren in 2010. Dat bedrijf zag zijn marktwaarde met maar liefst 130,58 procent toenemen. ARM (Acorn Risk Machines) ontwerpt en bouwt chips voor smartphones en tablets (ook de iPad). Binnen afzienbare tijd zullen er trouwens meer toestellen op de markt zijn die met ARM-chips werken, dan toestellen met Intel Inside. In dat opzicht is het dubbel jammer dat de Leuvense vestiging van ARM een jaar geleden de deuren moest sluiten.

2) Salesforce.com zag zijn beurswaarde in 2010 toenemen met niet minder dan 127,47 procent. Moeten we hieruit verstaan dat cloud computing zijn status van hype al ontgroeid is? De cijfers liegen alvast niet. De cloud-pionier is vandaag meer dan 18 miljard dollar waard, bijna even veel dus als Motorola, en meer dan Dell.

3) VMware is het derde bedrijf dat zijn waarde minstens zag verdubbelen in 2010 (+ 113,98 procent). Op zich hoeft dat nauwelijks te verbazen, want elk datacenter die naam waardig heeft enkele virtualiseringsprojecten lopen. Opvallend is dat VMware dit jaar Microsoft en Citrix heeft weten af te schudden. Volgens analisten komt dat omdat VMware een veel uitgebreidere en interessantere portfolio heeft dan zijn concurrenten.

4) Informatica heeft geen Belgische vestiging en de software van het bedrijf wordt nauwelijks verkocht in ons land, maar het is wel één van de grote spelers op het gebied van integratiesoftware (+ 86,90 procent). Zowel Oracle als IBM verdienen allicht meer aan de verkoop van gelijkaardige pakketten, maar Informatica blijft bij zijn leest, en die scherpe focus wordt geapprecieerd door de beleggers.

5) Tenslotte moeten we nog Red Hat vermelden, dat zijn waarde met 71,95 procent zag toenemen. Als Red Hat één ding bewijst, dan wel dat je zelfs met een open source businessmodel potten kan breken. Twee dingen die in het voordeel spelen van Red Hat: Linux doet het goed in de servermarkt, en het bedrijf laat Linux zelfs voor een stuk achter zich dankzij het toevoegen van virtualisering, data storage en een cloud standaard aan de portfolio (Deltacloud).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content