Zweed Göran Marby wordt nieuwe ceo van Icann

© Icann
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Op 15 mei neemt de Zweed Göran Marby de fakkel over van Fadi Chehadé als ceo van de internationale domeinbeheerder Icann. Marby is momenteel aan de slag als directeur van de Zweedse telecomregulator PTS, maar verhuist voor zijn nieuwe job naar LA.

Fadi Chehadé, die in 2012 aan het hoofd kwam te staan van Icann, kondigde in mei 2015 al aan dat hij het voor bekeken hield als ceo van de multistakeholder organisatie. Tijdens de overgangsperiode zal Akram Atallah de honneurs waarnemen, de man die momenteel de mondiale domeinnaamdivisie leidt binnen Icann.

Göran Marby komt aan het hoofd te staan van Icann op het moment dat de organisatie vervelt tot een onafhankelijk, niet gouvernementeel orgaan. De band met het Amerikaanse ministerie van Handel zou binnenkort immers grotendeels worden doorgeknipt.

In de plaats neemt Icann samen met een nog op te richten toezichtsorgaan (een ‘Customer Standing Committee’ bestaande uit ‘betrokken partijen’) de controle over het netwerk volledig over.

“Het multistakeholder-model, waarin zowel overheden, gebruikers, onderzoeksinstellingen als de industrie vertegenwoordigd zijn, heeft zijn weerbaarheid de voorbije jaren meermaals bewezen”, vertelt de Zweed. “Het is nu aan mij om er voor te zorgen dat dit model gevrijwaard blijft.”

Voor dat Marby aan de slag ging bij de PTS in 2010, was hij zeven jaar lang ceo bij het securitybedrijf AppGate, dat hij ook mee uit de grond stampte.

De ondernemer startte zijn carrière bij bedrijven als Cygate Group en Cisco. De 53-jaar oude bachelor in de wetenschappen verhuist met zijn ganse familie naar Los Angeles, waar Icann zijn hoofdkwartier heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content