Trends
Stijn Fockedey

Meer dan 200 Amerikaanse medewerkers van Google-eigenaar Alphabet willen een officiële vakbondsafdeling vormen. Vakbonden hebben nooit veel zieltjes kunnen winnen bij Amerikaanse techgiganten, maar nu is er een betere voedingsbodem. Er is veel interne onrust en in de coronacrisis hebben de techgiganten ook aan de verloning gemorreld van hun peperdure Amerikaanse medewerkers.

Knack
Rien Emmery

In juni besliste de Nationale Veiligheidsraad om bij de uitbouw van het 5G-netwerk in ons land Chinese bedrijven uit te sluiten. Huawei, de Chinese smartphonefabrikant en leverancier van netwerkapparatuur, probeert op allerlei manieren om die beslissing terug te draaien. Het nieuwste front in deze strijd is een recente Twittercampagne die bulkt van harde kritiek op de Belgische regering. Die campagne blijkt echter grotendeels te steunen op tweets van fake influencers en op artikels gepubliceerd op fake nieuwssites.

Trends
Stijn Fockedey

De Verenigde Staten willen Facebook opsplitsen, ook de Europese Unie schakelt een versnelling hoger. De opsplitsing van een techgigant is juridisch minder onmogelijk dan het lijkt, zegt Friso Bostoen, FWO-onderzoeker en mededingingsexpert van de KU Leuven.

MoneyTalk

Een van de grote aandeelhouders van Orange Belgium heeft laten weten dat hij vindt dat Orange een "belachelijke prijs" biedt voor zijn Belgische dochter. Het Franse moederbedrijf bracht vorige week zijn bod uit. Als nog meer minderheidsaandeelhouders zich verzetten, dan kan dit bod op niets uitdraaien, zoals het bod van Liberty Global op Telenet van acht jaar geleden.

Trends

Vorige week was er met The Big Score een virtuele hoogmis voor jonge techbedrijven, multinationals en topinvesteerders. Dat het zusterevent SuperNova werd uitgesteld, betekent niet dat er volgend jaar niets te gebeuren staat. Jurgen Ingels plant een evenement gericht op de ruimtevaart.

MoneyTalk
Danny Reweghs

Het Franse moederbedrijf Orange doet een uitkoopbod op Orange Belgium. Het begint nu wel te veel op te vallen om er geen trend in zien: referentieaandeelhouders maken van de uitzonderlijke situatie gebruik om bedrijven voor een prikje van de beurs te halen.

Trends
Christophe Charlot

De vraag naar webdevelopers is niet bij te houden. In België woedt een heuse war for talent. Bonussen, wedstrijden, originele marketingacties: start-ups en grote bedrijven steken elkaar de loef af om de schaarse ontwikkelaars te verleiden.

Trends
Stijn Fockedey

28 miljard dollar voor de verlieslatende chatapplicatie Slack. Zoveel heeft de raad van bestuur Salesforce ervoor over om het ego van CEO Marc Benioff te strelen. De excentrieke pionier in onlinesoftware wil al jaren bewijzen dat hij thuishoort in het rijtje van techiconen als Bill Gates en Steve Jobs. Hij bouwt Salesforce daarom om tot een concurrent van Microsoft in software voor bedrijven.

Data News Jobs