Knack

'Oekraïne wint de informatieoorlog!' Je kan het enthousiasme voor de clevere Oekraïense campagnes op TikTok en Instagram onder de Europeanen moeilijk negeren. Maar wie zegt dat Russische sociale media op Europa en Amerika mikken? India heeft goedkope Russische olie nodig. Bovendien heeft het land niet voor de VN-sancties gestemd.

Trends
Stijn Fockedey

Het lijkt erop dat een groot Russisch cyberoffensief tegen het Westen voorlopig uitblijft. Maar dat kan snel veranderen, want een cyberaanval op het Westen is het minst risicovol voor de Russen. Bovendien kan de cyberoorlog escaleren door onbezonnen aanvallen van activistische hackers, zegt cybersecurity-expert Eddy Willems (G Data).

Trends
Stijn Fockedey

Al enkele uren na de start van het Russische offensief in Oekraïne publiceerde het belangrijkste orgaan voor cyberveiligheid in België, het CCB, een oproep naar bedrijven toe om hun cybernoodplannen af te stoffen. "Er is op dit moment wel geen concrete dreiging van cyberaanvallen", benadrukt directeur Miguel De Bruycker.

Trends
Uit het magazine
Bart Vereecke

Fairphone onderscheidt zich op twee manieren van de concurrentie: repareerbaarheid van de telefoons en inspanningen op vlak van mensenrechten en milieu doorheen de supply chain. 'Conflictmineralen, kinderarbeid, gevaarlijke werkomstandigheden: wie een smartphone op de markt wil brengen, botst vroeg of laat op die problemen. Wij proberen onze productieketen te gebruiken om tot oplossingen te komen', aldus CEO Eva Gouwens.

Trends
Uit het magazine
Stijn Fockedey

De Oosterweelwerken aan de Antwerpse ring zijn niet de belangrijkste en duurste werf van de komende jaren: dat is die van het supersnelle internet. Overal in Vlaanderen wordt gegraven, geboord en gelast om glasvezelaansluitingen gratis bij de mensen thuis te krijgen. Proximus en twee andere investeerders gooien er zo'n 5 miljard euro tegenaan. De snelle coaxaansluiting van marktleider Telenet krijgt er in Vlaanderen zo een tegenstander van formaat bij. Glasvezel zal de kaarten op de Vlaamse telecommarkt fors herschudden.

Data News Jobs