Hij was 102 en zes maanden en werd tot zijn verbazing uitgenodigd om zich in te schrijven in de plaatselijke kleuterklas. Die had immers alle ukkies van 2,5 jaar uitgenodigd.

Op één of andere manier had hun databestand enkel de laatste twee jaarcijfers geselecteerd en geen rekening gehouden met het feit dat er mogelijk nog iemand van 1909 zou kunnen leven. Het is een hilarisch akkefietje, maar het duidt er alvast op hoeveel er verkeerd kan gaan met een databank.

Onlangs nog konden er geen boetes uitgeschreven worden omdat nieuwe nummerplaten niet geregistreerd waren in de databank van WebDIV. Dat is niet alleen hilarisch, het is gewoon hemeltergend dat er in een relatief jonge, maar toch al behoorlijk mature ict-markt nog steeds zoveel fouten worden gemaakt. Projecten die afgevoerd worden, miljoenen euro's die over de balk gegooid worden, audits en dashboardcontroles. Het wordt tijd dat deze sector zich au sérieux neemt, sofware én hardware aflevert die af en is en niet op de markt gegooid worden en pas daarna gedebugd wordt. Zou iemand dat aanvaarden van een wasmachine? Of een haardroger? Een weegschaal? Ik zeg maar wat. Het is jammer genoeg legio, geïnitialiseerd door vooral de Amerikaanse ict-sector. Europa heeft zich altijd veel terughoudender getoond tegenover deze verschijnselen. Vermoedelijk mede daardoor is het ten onder gegaan. Kwaliteitsverlies is een constante geworden. Bellen met voip zet nog vaak ruis op de lijn. Met je gsm is het al even erg gesteld. Dataverbindingen zijn nog steeds naar best effort. Software installeren is helemaal geen no-brainer. En toch aanvaarden we dat, zo goed als zonder morren.

Apple laat een scheet en het staat in alle kranten. Hoe kan cybercrime floreren als de softwaresystemen zo lek als een mandje zijn. Deze sector kan nog op veel krediet rekenen. Maar de burgers worden mondiger, alerter. Hoe lang nog voordat er kreten in de straat rollen: 'Aux armes, citoyens'. Onze sector moet z'n verantwoordelijkheid nemen. We kunnen niet blijven zeggen dat de ict-biotoop nog zo jong is. Kwaliteitscontrole is meer dan ooit nodig.

En oh ja, de oude grijsaard kon er wel mee lachen, maar toch is hij niet geweest naar de initiatie van de kleuterschool. Het had anders wel lachen geweest.

Hij was 102 en zes maanden en werd tot zijn verbazing uitgenodigd om zich in te schrijven in de plaatselijke kleuterklas. Die had immers alle ukkies van 2,5 jaar uitgenodigd. Op één of andere manier had hun databestand enkel de laatste twee jaarcijfers geselecteerd en geen rekening gehouden met het feit dat er mogelijk nog iemand van 1909 zou kunnen leven. Het is een hilarisch akkefietje, maar het duidt er alvast op hoeveel er verkeerd kan gaan met een databank. Onlangs nog konden er geen boetes uitgeschreven worden omdat nieuwe nummerplaten niet geregistreerd waren in de databank van WebDIV. Dat is niet alleen hilarisch, het is gewoon hemeltergend dat er in een relatief jonge, maar toch al behoorlijk mature ict-markt nog steeds zoveel fouten worden gemaakt. Projecten die afgevoerd worden, miljoenen euro's die over de balk gegooid worden, audits en dashboardcontroles. Het wordt tijd dat deze sector zich au sérieux neemt, sofware én hardware aflevert die af en is en niet op de markt gegooid worden en pas daarna gedebugd wordt. Zou iemand dat aanvaarden van een wasmachine? Of een haardroger? Een weegschaal? Ik zeg maar wat. Het is jammer genoeg legio, geïnitialiseerd door vooral de Amerikaanse ict-sector. Europa heeft zich altijd veel terughoudender getoond tegenover deze verschijnselen. Vermoedelijk mede daardoor is het ten onder gegaan. Kwaliteitsverlies is een constante geworden. Bellen met voip zet nog vaak ruis op de lijn. Met je gsm is het al even erg gesteld. Dataverbindingen zijn nog steeds naar best effort. Software installeren is helemaal geen no-brainer. En toch aanvaarden we dat, zo goed als zonder morren. Apple laat een scheet en het staat in alle kranten. Hoe kan cybercrime floreren als de softwaresystemen zo lek als een mandje zijn. Deze sector kan nog op veel krediet rekenen. Maar de burgers worden mondiger, alerter. Hoe lang nog voordat er kreten in de straat rollen: 'Aux armes, citoyens'. Onze sector moet z'n verantwoordelijkheid nemen. We kunnen niet blijven zeggen dat de ict-biotoop nog zo jong is. Kwaliteitscontrole is meer dan ooit nodig. En oh ja, de oude grijsaard kon er wel mee lachen, maar toch is hij niet geweest naar de initiatie van de kleuterschool. Het had anders wel lachen geweest.