Een week op de fiets tussen Perpignan en Biarritz, 800 km en 19.000 hoogtemeters, over de Peyresourde, de Auspin, de Aubisque en de Tourmalet, de stilte van de groene Pyreneeënbergen. Het is ontzettend, aanstekelijk en overweldigend. Een kleine mens in het natuurgeweld.

Maar eens in het hotel, zie je iedereen vragend opkijken: "Is er wifi?" Een herberg zonder draadloze internetverbinding is een teleurstelling. En als er wifi is, liefst gratis uiteraard: "Is het een goede verbinding?" Waarna iedereen zich over z'n tablet, smartphone of laptop buigt, en e-mails, korte berichten, Facebook-updates of nieuws leest en doorspeelt en weerlegt. "Het is bevreemdend," vertelde een medefietser in het salon van Hotel Richelieu. Plots wordt er niet meer gepraat, is alles stil en zit iedereen opnieuw in zijn eigen cocon, met z'n eigen korte berichtjes.

De impact van technologie op menselijke relaties wordt steeds groter. Dat vertelt ook MIT-professor Sherrie Turkle, de auteur van het boek 'Alone Together'. Er wordt steeds minder naar de telefoon gegrepen. Dat wordt immers als tijdverlies bestempeld. Korte berichten, sms'jes, e-mails, Twitter en Facebooknota's dringen steeds sterker door. Ik betrap me er zelf ook op. "Technologie vervangt in toenemende mate de menselijke sociale interactie," merkt Turkle op. De snelle communicatievormen van op het werk hanteren we nu in onze vrije tijd. Omdat de menselijke interactie steeds vaker beheerst wordt door e-mails en korte berichten, verworden menselijke relaties tot een collectie van berichten die geprocessed worden. En, zegt Turkle, daardoor gaan we ook steeds minder zeggen tegen elkaar. Worden gesprekken korter, spreken we in sms- of Facebook-berichtjes. Vaak moet het dan ook nog grappig zijn, dus houden we liever onze mond.

Die evolutie kan gecounterd worden door die smartphone, tablet of laptop opzij te leggen. Aan de bar plaats te nemen en tijd te maken voor elkaar, lekker lullen ook soms, maar praten. Straks is het vakantie en ik ben er van overtuigd dat velen van ons elke dag hun mail en sociale media zullen checken. Het is verslavend (in de oorspronkelijke betekenis van het woord). Maar laten we ons voornemen, wat meer tijd te maken voor elkaar, te praten zoals weleer. Prettige vakantie!

Een week op de fiets tussen Perpignan en Biarritz, 800 km en 19.000 hoogtemeters, over de Peyresourde, de Auspin, de Aubisque en de Tourmalet, de stilte van de groene Pyreneeënbergen. Het is ontzettend, aanstekelijk en overweldigend. Een kleine mens in het natuurgeweld. Maar eens in het hotel, zie je iedereen vragend opkijken: "Is er wifi?" Een herberg zonder draadloze internetverbinding is een teleurstelling. En als er wifi is, liefst gratis uiteraard: "Is het een goede verbinding?" Waarna iedereen zich over z'n tablet, smartphone of laptop buigt, en e-mails, korte berichten, Facebook-updates of nieuws leest en doorspeelt en weerlegt. "Het is bevreemdend," vertelde een medefietser in het salon van Hotel Richelieu. Plots wordt er niet meer gepraat, is alles stil en zit iedereen opnieuw in zijn eigen cocon, met z'n eigen korte berichtjes. De impact van technologie op menselijke relaties wordt steeds groter. Dat vertelt ook MIT-professor Sherrie Turkle, de auteur van het boek 'Alone Together'. Er wordt steeds minder naar de telefoon gegrepen. Dat wordt immers als tijdverlies bestempeld. Korte berichten, sms'jes, e-mails, Twitter en Facebooknota's dringen steeds sterker door. Ik betrap me er zelf ook op. "Technologie vervangt in toenemende mate de menselijke sociale interactie," merkt Turkle op. De snelle communicatievormen van op het werk hanteren we nu in onze vrije tijd. Omdat de menselijke interactie steeds vaker beheerst wordt door e-mails en korte berichten, verworden menselijke relaties tot een collectie van berichten die geprocessed worden. En, zegt Turkle, daardoor gaan we ook steeds minder zeggen tegen elkaar. Worden gesprekken korter, spreken we in sms- of Facebook-berichtjes. Vaak moet het dan ook nog grappig zijn, dus houden we liever onze mond. Die evolutie kan gecounterd worden door die smartphone, tablet of laptop opzij te leggen. Aan de bar plaats te nemen en tijd te maken voor elkaar, lekker lullen ook soms, maar praten. Straks is het vakantie en ik ben er van overtuigd dat velen van ons elke dag hun mail en sociale media zullen checken. Het is verslavend (in de oorspronkelijke betekenis van het woord). Maar laten we ons voornemen, wat meer tijd te maken voor elkaar, te praten zoals weleer. Prettige vakantie!