Niet dat het Atomium plots als een bonenstaak tot tussen de sterren is opgeschoten, althans niet letterlijk. Wie tussen nu en het einde van de paasvakantie in april volgend jaar een goed uurtje of wat vrij heeft, kan terecht in het Atomium voor de tentoonstelling 'Cosmos. Be a star'.

In een tijd waarin om mensen met technische en wetenschappelijke kennis wordt geschreeuwd, is dit een mooi initiatief dat jong en oud drie dimensies van de kosmos leert waarderen. Dat zijn het wetenschappelijke, het filosofische en het artistieke aspect. Wat weten weten we over de kosmos? Hoe heeft de kosmos het filosofisch denken van de mens gestimuleerd? Hoe werden artiesten - schilders, fotografen, filmmakers, dansers,... - geïnspireerd door de kosmos?

"Het belangrijkste van deze tentoonstelling," aldus Frank De Winne, peter van het initiatief, "is dat deze aanzet tot het stellen van vragen!" Want vragen zet de mens op weg naar antwoorden, naar wetenschap, naar inzichten. En dat alles is nodig in een economie die het moet hebben van innovatie en creatief gebruik van kennis en informatie.

Ontwikkeld door de Cité des Sciences bij Parijs, werd 'Cosmos. Be a star' drietalig (Nederlands, Frans, Engels) aangepast en bewerkt door het Planetarium op de Heizel en het Koninklijk Observatorium. Het bezoek aan 'Cosmos. Be a star' zit vervat in de prijs van een Atomium-bezoek. Daarnaast kunnen de bezoekers van het Atomium of het Planetarium met een combinatieticket zowel de tentoonstelling 'Cosmos. Be a star' en een spektakel in het Planetarium bijwonen.

Dat Planetarium heeft overigens in de voorbije paar jaar een grondige vernieuwing (zeg maar een verrijzenis) ondergaan, met onder meer een nieuwe 360° digitale projectieinstallatie. Tussen het Atomium en het Planetarium worden voorts 28 panelen met astronomische illustraties geplaatst. Voor wie dat moois naar meer smaakt, kan overigens op 'astronomy picture of the day' terecht voor een dagelijks astronomisch beeld (met uitleg).

Voor de liefhebbers voorts nog een laatste astronomisch weetje dat het Atomium aan de kosmos linkt. Het Atomium stelt een ijzerkristal voor... en ijzer is het laatste element dat in grote sterren wordt gevormd vooraleer de kernfusie - de energiebron van sterren - aan het eind van zijn Latijn is.

Meer info over 'Cosmos, be a star' op de site van het Atomium http://atomium.be/#/cosmos.aspx

Niet dat het Atomium plots als een bonenstaak tot tussen de sterren is opgeschoten, althans niet letterlijk. Wie tussen nu en het einde van de paasvakantie in april volgend jaar een goed uurtje of wat vrij heeft, kan terecht in het Atomium voor de tentoonstelling 'Cosmos. Be a star'. In een tijd waarin om mensen met technische en wetenschappelijke kennis wordt geschreeuwd, is dit een mooi initiatief dat jong en oud drie dimensies van de kosmos leert waarderen. Dat zijn het wetenschappelijke, het filosofische en het artistieke aspect. Wat weten weten we over de kosmos? Hoe heeft de kosmos het filosofisch denken van de mens gestimuleerd? Hoe werden artiesten - schilders, fotografen, filmmakers, dansers,... - geïnspireerd door de kosmos? "Het belangrijkste van deze tentoonstelling," aldus Frank De Winne, peter van het initiatief, "is dat deze aanzet tot het stellen van vragen!" Want vragen zet de mens op weg naar antwoorden, naar wetenschap, naar inzichten. En dat alles is nodig in een economie die het moet hebben van innovatie en creatief gebruik van kennis en informatie. Ontwikkeld door de Cité des Sciences bij Parijs, werd 'Cosmos. Be a star' drietalig (Nederlands, Frans, Engels) aangepast en bewerkt door het Planetarium op de Heizel en het Koninklijk Observatorium. Het bezoek aan 'Cosmos. Be a star' zit vervat in de prijs van een Atomium-bezoek. Daarnaast kunnen de bezoekers van het Atomium of het Planetarium met een combinatieticket zowel de tentoonstelling 'Cosmos. Be a star' en een spektakel in het Planetarium bijwonen. Dat Planetarium heeft overigens in de voorbije paar jaar een grondige vernieuwing (zeg maar een verrijzenis) ondergaan, met onder meer een nieuwe 360° digitale projectieinstallatie. Tussen het Atomium en het Planetarium worden voorts 28 panelen met astronomische illustraties geplaatst. Voor wie dat moois naar meer smaakt, kan overigens op 'astronomy picture of the day' terecht voor een dagelijks astronomisch beeld (met uitleg). Voor de liefhebbers voorts nog een laatste astronomisch weetje dat het Atomium aan de kosmos linkt. Het Atomium stelt een ijzerkristal voor... en ijzer is het laatste element dat in grote sterren wordt gevormd vooraleer de kernfusie - de energiebron van sterren - aan het eind van zijn Latijn is. Meer info over 'Cosmos, be a star' op de site van het Atomium http://atomium.be/#/cosmos.aspx