Danielle Jacobs

Belgische zakelijke telecom-markt staat op een kantelpunt

Danielle Jacobs Danielle Jacobs is CEO van BELTUG  

Het samengaan van Base en Telenet én de nauwere banden tussen Mobistar en haar Franse moeder Orange kunnen leiden tot sterkere concurrenten voor Proximus op de bedrijfsmarkt. Dat is een goede zaak, vindt Data News Insider Danielle Jacobs.

Je kon de voorbije week niet naast de veranderingen in het telecomlandschap kijken. Telenet kreeg van de Europese Commissie goedkeuring om de aankoop van Base te bezegelen. En op dezelfde dag kondigde Mobistar haar naamsverandering naar Orange aan. De aankondigingen zouden wel eens heel goed nieuws kunnen zijn voor de bedrijfsmarkt, vooral omdat de concurrentie voor Proximus groeit.

Ik hoop in elk geval dat de markt nu wordt wakker geschud

Dat dat nodig is, bleek in december nog uit de telecom-enquête van Data News. Want twintig jaar na de liberalisering van de telecommarkt is Proximus dé belangrijkste operator voor ongeveer 60 procent van de bedrijven, en dit zowel voor vast als mobiel.Telenet mag dan wel een sterke tegenstander zijn voor de vaste markt en Mobistar op mobiel vlak, Proximus heeft als enige speler een volwaardig mobiel én vast aanbod voor de Belgische bedrijven.

Met de overname van Base door Telenet komt er een speler op de markt die een mobiel en een vast aanbod kan bieden aan bedrijven. Telenet investeert in het vaste netwerk met de Grote Netwerf. Base zette de jongste jaren de beloftevollen stappen op de bedrijfsmarkt. Het samengaan van de twee kan dus leiden tot een sterke concurrent voor Proximus op de bedrijfsmarkt. Telenet heeft wel het nadeel dat het vaste netwerk alleen in Vlaanderen ligt.

De vraag is wel waarom Orange het percentage van Mobistar-aandelen – iets meer dan 50 procent – niet optrekt

En ook Mobistar kan een completere concurrent worden, als de naamsverandering gepaard gaat met een verregaande samenwerking binnen de Orange-groep. Als Mobistar gebruik kan maken van de kennis binnen Orange die internationaal aanwezig is, en kan komen tot een vergaande samenwerking met Orange Business Services, dan kan Mobistar zelfs inzetten op internationale bedrijfsnetwerken en zakelijke cloud-diensten. De vraag is wel waarom Orange het percentage van Mobistar-aandelen – iets meer dan 50 procent – niet optrekt.

Wel heeft Mobistar een probleem met ‘de laatste kilometer’. Om aansluiting te maken tot in élk kantoor, is het bedrijf vaak verplicht de infrastructuur van Proximus te gebruiken. Immers, de opening van de Telenet-kabel, waarvan Mobistar gebruik maakt voor een eigen quadruple play-aanbod (telefoon, TV, vaste en mobiele telefoon), beperkt zich spijtig genoeg tot de residentiële markt.

Voor het Internet of Things, waar zoveel groeipotentieel zit, zet Proximis in op LORA (Long Range, Low Power) voor het netwerk. Daar komt de concurrentie in België van het Sigfox-netwerk. Het LORA-netwerk is een open-sourcesamenwerking, waar je naast Proximus partners zoals Cisco, maar ook … Orange vindt.

Telenet – met Liberty Global als moederbedrijf – en Mobistar/Orange zijn deel van een internationale groep. Kennis op internationale schaal maakt een verschil. Proximus is een sterke nationale speler.

De opkomst van het internet als communicatiemiddel gooit alles overhoop

Maar alle telecomoperatoren, nationaal en internationaal, staan onder druk van over the top-spelers. De opkomst van het internet als communicatiemiddel gooit alles overhoop. De aanbieders van communicatiediensten hoeven zijn geen telco’s te zijn. Grote jongens zoals Microsoft en Google, maar ook jonge, dynamische bedrijven bieden chat, spraak, video, webconferencing, collaboration tools,… aan die netwerkonafhankelijk zijn, over mobiele en vaste netwerken. De verhoudingen op de markt zullen ingrijpend veranderen.

Ook de telecomwaakhond BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) werkt in een andere context. En de opkomst van de over the top-spelers maak het speelveld internationaal. Het is aangewezen dat de EU de rol van BEREC, de samenwerking tussen de 28 nationale regulatoren, versterkt. De digitale eengemaakte markt is nog ver weg.

Ik hoop in elk geval dat de markt wordt wakker geschud. Elk bedrijf is ondertussen een connected organisation, waarbij de communicatie tussen collega’s, mensen van verschillende bedrijven in binnen- en buitenland, on-line toepassingen én machines een wezenlijk element zijn geworden van de bedrijfsvoering. Betrouwbare en performante netwerken zijn onmisbaar. En voldoende keuzemogelijkheden een must.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content