Bewaking voor beginners

Google kondigde zopas aan dat ze Dropcam heeft gekocht. Dropcam maakt beveiligingscamera’s die eenvoudig kunnen aangesloten worden op het eigen wifi-netwerk. Zo kan de gebruiker ook van buitenshuis de eigen woning in de gaten houden. Dat het op één na grootste technologiebedrijf ter wereld – na Apple – zich begeeft op de bewakingsmarkt, bewijst dat ook deze sector sterk beïnvloed wordt door de opkomst van mobiele internetapplicaties.

Google kondigde zopas aan dat ze Dropcam heeft gekocht, een bedrijf dat zorgt voor inbraakbeveiliging. Dropcam maakt beveiligingscamera’s die eenvoudig kunnen aangesloten worden op het eigen wifi-netwerk. Zo kan de gebruiker ook van buitenshuis de eigen woning in de gaten houden. Dat het op één na grootste technologiebedrijf ter wereld – na Apple – zich begeeft op de bewakingsmarkt, bewijst dat ook deze sector sterk beïnvloed wordt door de opkomst van mobiele internetapplicaties. Die mobiele trend maakt het voor bedrijven en particulieren steeds gemakkelijker om door middel van smartphones, tablets, smartwatches en -glasses, voortdurend in verbinding te staan met elkaar, maar ook met auto’s, camera’s, pacemakers, keukens en zelfs ganse gebouwen.

Die digitale en mobiele evolutie biedt erg veel mogelijkheden voor de bewakingssector. Via intelligente camera’s kunnen bewakers vanop afstand controlerondes uitvoeren in bedrijven waar vroeger fysiek personeel inspecties moest uitvoeren. Goederen die op bouwwerven het mikpunt van diefstallen zijn, worden met mobiele cameratoepassingen de klok rond, én op afstand, in de gaten gehouden. En de nieuwste generatie camera’s sturen niet alleen statische beelden door, maar interpreteren ook potentieel verdacht gedrag van zij die gefilmd worden. Het mag duidelijk zijn: de technologie is de sector ingrijpend aan het veranderen.

Precies die technologische evolutie ligt trouwens mee aan de basis van de steeds toenemende vraag naar beveiliging en bewaking. Alle informatie, elk incident, is dankzij het internet en de sociale media voor iedereen heel snel heel toegankelijk. Dat, en de verschuiving van de criminaliteit van de openbare naar de privésfeer, creëren een groter onveiligheidsgevoel en dus een grotere nood aan beveiligingsoplossingen.

Naast de professionele bewakingsbedrijven kunnen vandaag ook particulieren camerabeelden, die bedoeld zijn om hun huis of bedrijf te bewaken, op hun smartphone of tablet bekijken. Die mogelijkheid biedt onmiskenbaar voordelen: de internettechnologie laat toe de inrit in de gaten te houden, een blik in het magazijn te werpen, of een foto toegestuurd te krijgen van elke persoon die aanbelt. Wie investeert in deze technologie heeft het gevoel de controle te kunnen houden op zijn eigendommen.

Toch roept die evolutie ook vragen op: wat is het uiteindelijke effect op de gemoedsrust van de gebruiker? Geven deze technieken niet eerder een illusie van controle, een vals gevoel van veiligheid? Niemand kan immers de klok rond de camerabeelden van zijn eigendommen in de gaten houden. En zorgt deze technologie niet eerder voor extra stress, omdat de gebruiker constant tot controle wordt gedwongen?

De vraag is ook hoe een particulier moet reageren als via zijn mobiele applicatie het inbraakalarm afgaat. In de meeste gevallen zal het noodzakelijk zijn dat iemand ter plaatse gaat bij een melding of nadat een sensor iets verdachts heeft gedetecteerd. Maar de meeste burgers weten niet hoe ze moeten handelen bij een inbraakalarm, waar ze op moeten letten, en hoe ze kunnen vermijden dat door hun optreden inbraaksporen verloren gaan. Het is duidelijk dat de opvolging, de interpretatie van en de reactie op camerabeelden een professionele benadering vereisen.

Ondanks – en misschien net omwille van – de banalisering van sommige technologische bewakingssystemen blijft een professionele aanpak onmisbaar. Professionele systemen worden op een vakkundige manier geïnstalleerd en geijkt om te vermijden dat warmte- en bewegingsdetectoren vals alarm slaan of net niet reageren op reële gevaren. Alleen het personeel van professionele bewakings- en beveiligingsondernemingen is opgeleid om daar correct mee om te gaan. Die aanpak ontbreekt bij de particuliere bewakingssystemen die nu op de markt zijn. En dat maakt de nieuwste technologische toepassingen voor particulier, mobiel gebruik zo misleidend. Bewaking voor beginners, dus, maar zonder juiste omkadering.

Bewakings- en beveiligingsondernemingen als Securitas investeren voortdurend in onderzoek naar verbetering van technologische beveiligingssystemen, en maken gebruik van hun expertise in de beveiligingtechnologie. De experts denken proactief mee met de klanten om hen te helpen bij de keuze van de meest efficiënte combinatie van beveiliging en bewaking. En ze helpen de gebruiker de verzamelde data op een correcte manier te interpreteren en er de gepaste reactie op te geven.

Innovatie en technologie zijn uit geen enkele sector nog weg te denken, ook niet uit de bewakingssector. De steeds complexere technologie creëert steeds nieuwe perspectieven. Maar het is belangrijk om die technologische mogelijkheden met de nodige kritische zin te benaderen met het oog op het creëren van toegevoegde waarde voor de sector. En – nog belangrijker – vooral op het verbeteren van de beveiliging van de burgers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content