Op zondag tweette Binance-baas Changpeng Zhao dat zijn platform alle FTT digitale tokens van zijn concurrent van de hand zou doen, 'na recente revelaties'. Dat leidde tot een crash voor de waarde van de FTX-tokens. Een hoop beleggers haalden hun geld weg bij het platform, en FTT verloor bijna 80% aan waarde in een week.

Op dinsdag verbaasde Zhao de cryptowereld vervolgens met de aankondiging dat zijn bedrijf FTX overneemt. Volgens Zhao kampte de concurrent met liquiditeitsproblemen, mogelijk door toedoen van de stormloop aan beleggers die hun geld wilden innen. FTX zag daarop geen andere keuze dan te worden overgenomen door Binance. Die laatste is het grootste cryptoplatform ter wereld, met meer dan 14 miljard dollar aan transacties op 24 uur tijd, volgens statistiekensite CoinGecko. FTX.com staat op nummer vier.

Onzekere toekomst

De overeenkomst die tussen de twee werd ondertekend voor de overname zou echter niet bindend zijn, waarmee de nervositeit op de cryptomarkt weer werd aangejaagd. Vooral omdat Binance zou kunnen besluiten om zonder al te grote problemen alsnog weg te lopen van de deal. Dat zorgde ervoor dat bitcoin, maar ook andere cryptomunten, flink aan waarde verloren.

Bitcoin verloor bijna 15 procent waardoor de munt onder de 17.500 dollar zakte. Tokens als ether, polkadot en avalanche daalden elk met meer dan 14 procent. Solana en dogecoin verloren ruim een kwart. De kwestie rond FTX en Binance zorgde bij sommige handelaren voor flashbacks naar de eerdere problemen rondom Celsius, de cryptokredietverstrekker die eerder dit jaar ten onder ging. Ook andere bedrijven werden geraakt door die marktcrash.

Op zondag tweette Binance-baas Changpeng Zhao dat zijn platform alle FTT digitale tokens van zijn concurrent van de hand zou doen, 'na recente revelaties'. Dat leidde tot een crash voor de waarde van de FTX-tokens. Een hoop beleggers haalden hun geld weg bij het platform, en FTT verloor bijna 80% aan waarde in een week. Op dinsdag verbaasde Zhao de cryptowereld vervolgens met de aankondiging dat zijn bedrijf FTX overneemt. Volgens Zhao kampte de concurrent met liquiditeitsproblemen, mogelijk door toedoen van de stormloop aan beleggers die hun geld wilden innen. FTX zag daarop geen andere keuze dan te worden overgenomen door Binance. Die laatste is het grootste cryptoplatform ter wereld, met meer dan 14 miljard dollar aan transacties op 24 uur tijd, volgens statistiekensite CoinGecko. FTX.com staat op nummer vier. De overeenkomst die tussen de twee werd ondertekend voor de overname zou echter niet bindend zijn, waarmee de nervositeit op de cryptomarkt weer werd aangejaagd. Vooral omdat Binance zou kunnen besluiten om zonder al te grote problemen alsnog weg te lopen van de deal. Dat zorgde ervoor dat bitcoin, maar ook andere cryptomunten, flink aan waarde verloren. Bitcoin verloor bijna 15 procent waardoor de munt onder de 17.500 dollar zakte. Tokens als ether, polkadot en avalanche daalden elk met meer dan 14 procent. Solana en dogecoin verloren ruim een kwart. De kwestie rond FTX en Binance zorgde bij sommige handelaren voor flashbacks naar de eerdere problemen rondom Celsius, de cryptokredietverstrekker die eerder dit jaar ten onder ging. Ook andere bedrijven werden geraakt door die marktcrash.