Cybersecurity en gegevensbescherming staan hoog op de agenda van Belgische bedrijven. Vooral de stijgende vraag naar cybersecurityprofessionals valt op. Volgens Indeed is het aantal vacatures daarvoor de afgelopen twaalf maanden gestegen met 86.4 procent, en met 412.5 procent wanneer we 24 maanden terugkijken.

Ook de vraag naar datawetenschappers neemt toe, merkt de vacaturesite op. "Professionals die technische en wetenschappelijke expertise combineren met het vermogen om belangrijke informatie uit grote hoeveelheden data te onttrekken, worden zeer gewild", klinkt het. Ook werkzoekenden lijken al op de hoogte van deze trend. Het aantal keer dat er naar een job in de datawetenschappen wordt gezocht, is de laatste twaalf maanden met bijna 75 procent gestegen.

Verplegers en creatieve beroepen

Daarnaast laat Indeed weten dat 30.9 procent van de vacatures voor verplegers moeilijk ingevuld geraken. "Dit soort jobs zijn sterk afhankelijk van mensen en worden voorlopig niet geautomatiseerd. Er zijn zeer sterke sociale en communicatieve vaardigheden, toewijding en geduld voor nodig, eigenschappen die niet zomaar door machines kunnen worden vervangen", verklaart de vacaturesite.

Hetzelfde geldt voor jobs in digitale marketing en communicatie. "Creatieve beroepen die zich richten op een complexe combinatie van ideeën, woorden en beelden met gedeelde culturele en sociale waarden worden waarschijnlijk niet zo snel overgenomen door machines."

De toekomst van de logistieke sector

Ook in de logistieke sector ziet Indeed nog toekomstbestendige jobmogelijkheden. "Opkomende technologieën, zoals dronebezorging, het Internet of Things en zelfrijdende voertuigen, bepalen de toekomst van de logistieke sector. Dit betekent niet dat de gehele sector kan worden geautomatiseerd. Er blijft altijd personeel nodig voor inzicht in en het beheer van de zeer complexe, wereldwijde processen voor bezorging en de logistieke keten."

Zo is er steeds meer vraag naar logistieke professionals die de technologie begrijpen, en die met logistieke procedures kunnen combineren om processen te optimaliseren. "Volgens onze data blijft 82 procent van de vacatures voor senior supply chain specialist op Indeed meer dan zestig dagen openstaan", klinkt het.

Volgens de jobsite zal een datagedreven HR-strategie in de toekomst ook een steeds grotere rol spelen voor bedrijven. "Kandidaatselectie en -recruitment worden nog meer datagedreven en automatische screening op basis van machine learning wordt steeds populairder. HR-professionals hebben de grootste kans van slagen wanneer ze soft skills en emotionele intelligentie combineren met software en analytics."

Tot slot merkt de vacaturesite ook op dat gebruikers steeds meer zoeken naar flexibel en parttime werk. "Deze groep bestaat voornamelijk uit millennials", klinkt het.

Cybersecurity en gegevensbescherming staan hoog op de agenda van Belgische bedrijven. Vooral de stijgende vraag naar cybersecurityprofessionals valt op. Volgens Indeed is het aantal vacatures daarvoor de afgelopen twaalf maanden gestegen met 86.4 procent, en met 412.5 procent wanneer we 24 maanden terugkijken.Ook de vraag naar datawetenschappers neemt toe, merkt de vacaturesite op. "Professionals die technische en wetenschappelijke expertise combineren met het vermogen om belangrijke informatie uit grote hoeveelheden data te onttrekken, worden zeer gewild", klinkt het. Ook werkzoekenden lijken al op de hoogte van deze trend. Het aantal keer dat er naar een job in de datawetenschappen wordt gezocht, is de laatste twaalf maanden met bijna 75 procent gestegen.Daarnaast laat Indeed weten dat 30.9 procent van de vacatures voor verplegers moeilijk ingevuld geraken. "Dit soort jobs zijn sterk afhankelijk van mensen en worden voorlopig niet geautomatiseerd. Er zijn zeer sterke sociale en communicatieve vaardigheden, toewijding en geduld voor nodig, eigenschappen die niet zomaar door machines kunnen worden vervangen", verklaart de vacaturesite.Hetzelfde geldt voor jobs in digitale marketing en communicatie. "Creatieve beroepen die zich richten op een complexe combinatie van ideeën, woorden en beelden met gedeelde culturele en sociale waarden worden waarschijnlijk niet zo snel overgenomen door machines."Ook in de logistieke sector ziet Indeed nog toekomstbestendige jobmogelijkheden. "Opkomende technologieën, zoals dronebezorging, het Internet of Things en zelfrijdende voertuigen, bepalen de toekomst van de logistieke sector. Dit betekent niet dat de gehele sector kan worden geautomatiseerd. Er blijft altijd personeel nodig voor inzicht in en het beheer van de zeer complexe, wereldwijde processen voor bezorging en de logistieke keten."Zo is er steeds meer vraag naar logistieke professionals die de technologie begrijpen, en die met logistieke procedures kunnen combineren om processen te optimaliseren. "Volgens onze data blijft 82 procent van de vacatures voor senior supply chain specialist op Indeed meer dan zestig dagen openstaan", klinkt het.Volgens de jobsite zal een datagedreven HR-strategie in de toekomst ook een steeds grotere rol spelen voor bedrijven. "Kandidaatselectie en -recruitment worden nog meer datagedreven en automatische screening op basis van machine learning wordt steeds populairder. HR-professionals hebben de grootste kans van slagen wanneer ze soft skills en emotionele intelligentie combineren met software en analytics."Tot slot merkt de vacaturesite ook op dat gebruikers steeds meer zoeken naar flexibel en parttime werk. "Deze groep bestaat voornamelijk uit millennials", klinkt het.