Cloud perfecte remedie tegen slapeloosheid

DNS. Achter deze 3 letters schuilt een essentiële schakel in het wereldwijde internet. In dit schrijven hoef ik daar geen uitleg bij te geven. DNS.be, de vzw die de .be-domeinnamen beheert, hoeft evenmin toelichting.

DNS. Achter deze 3 letters schuilt een essentiële schakel in het wereldwijde internet. In dit schrijven hoef ik daar geen uitleg bij te geven. DNS.be, de vzw die de .be-domeinnamen beheert, hoeft evenmin toelichting.

Nu en dan lees of hoor je onheilspellende berichten als “Indien DNS.be uitvalt het hele Belgische internet op zijn gat ligt”. Wel, dat klopt. Op dat moment worden de URL’s die men intikt niet meer naar het correcte IP-adres vertaald. En zijn bijgevolg heel wat diensten -zowel privé als overheid- de facto onbereikbaar. En is er geen Tax on Web en geen web banking meer mogelijk. En geen e-commerce en geen dating sites. En nog rampzaliger in deze tijden van politieke stress: zelfs de nieuwssites zijn onbereikbaar.

Omdat DNS.be dus een onmisbare schakel is in dat proces, willen we toch graag even laten weten hoe we ons van onze taak kwijten. Wat wij nu al een tijdje doen, is iets wat vandaag populair wordt omschreven als ‘cloud computing’.

Cloud computing is het logische antwoord op een reeks uitdagingen. Eén van die uitdagingen is het in de lucht houden van je toepassing. Ervoor zorgen dat je de beschikbaarheid van 100 procent probeert te benaderen. Om dat te doen zijn er niet zo gek veel alternatieven. Wij hebben gekozen voor een hybride aanpak, een ‘state-of -the-art’ methode in DNS-land.

Zelf beheren we een rist nameservers die verspreid staan over Europa. Dat geeft ons een stuk flexibiliteit en voeling met wat er ‘beweegt’ in onze zone. Maar daarnaast is er ons externe netwerk, waarbij er 42 servers verspreid staan op evenveel plaatsen in de wereld, ‘ergens in de cloud’.

Deze oplossing heeft een aantal belangrijke voordelen. Rampen zoals stroompannes, virussen, terroristische aanslagen, brand, overstromingen, kwaad opzet, stakingen, etc kunnen in principe nooit de DNS.be-infrastructuur helemaal platleggen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er altijd wel servers overblijven die de adressen vertalen. En omdat we onze cloudpartner kiezen op weldoordachte wijze, voelen we ons uiterst comfortabel.

Mocht bovenstaande toch nog mislopen, dan is er de overeenkomst van DNS.be met een commerciële partij aan wie we een dagelijkse back-up van onze database leveren, en waarvan de overheid de begunstigde is. We zouden dus al bijna een wereldwijde aardbeving of tsunami moeten meemaken voor het risico opduikt dat de .be-zone onbereikbaar is. De Belgische surfers kunnen met andere woorden op hun twee oren slapen: .be is in veilige handen.

Philip Du Bois General Manager DNS.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content