Banken kijken anders naar cloud opportuniteiten dan andere bedrijven

© Getty Images
Kyndryl
Advertorial

Advertorial verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

16 september 2022, 13:18 Bijgewerkt op: 4 december 2022, 08:02

Vandaag zijn er heel wat goede redenen voor banken om versneld naar de cloud te kijken als antwoord op hun altijd veranderende en zeer dynamische markt, maar dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan.

Aandeelhouders in de financiële sector verwachten betere en snellere opbrengsten, bancaire klanten hebben meer en meer digitale verwachtingen, vergelijkbaar met sectoren zoals retail of telco en de concurrentie komt uit soms zeer verrassende hoek, zelfs van buiten de sector. Voor banken is innovatie dan ook van kapitaal belang om hun marktaandeel te behouden en verder te doen groeien.

De regulator legt ook meer en meer regels op met betrekking tot risicodekking in geval van regionale rampen, cybersecurity of fraude. Daarnaast is het voor de banken een steeds grotere uitdaging om de juiste IT – en digitale kennis in huis te halen om dit alles te kunnen verwerken.

Laurent Boes, Partner, Financial Services sector bij Kyndryl geeft aan dat – terwijl heel de wereld in een versneld tempo naar de publieke cloud kan evoluëren – banken hebben ingezien dat dit niet altijd zo evident is voor hun omgeving: “Terwijl enkele jaren geleden heel wat banken probeerden om volledig weg te migreren van het mainframe, blijkt vandaag dat de financiële sector de centrale computer blijft aanhouden als strategisch platform en dat minstens voor de komende 10 tot 15 jaar. Het mainframe geeft banken nog steeds de cruciale garantie van stabiliteit, betrouwbaarheid en zekerheid voor hun mission critical en hoog-transactionele omgevingen, elementen die vandaag moeilijker te garanderen zijn in de cloud.”

The right workload on the right platform

Om die reden geldt voor banken meer dan ooit het motto ‘the right workload on the right platform’, waarbij er een sterke hybride platformbenadering moet worden aangenomen tussen traditionele omgevingen en de cloud. Er moeten nieuwe operationele modellen gebouwd worden die rekening houden met de verschillende onderliggende en diverse platformen. Een uniforme aanpak voor al deze omgevingen is daarbij cruciaal.

Deze uniformiteit kan men o.a. terugvinden in de manier waarop hybrid Security, Automatisatie en DevOps wordt geïmplementeerd, alsook in de manier waarop banken hun resilient hybride architectuur gaan opbouwen.

Uiteraard moet de focus steeds liggen op het graduele weg migreren van de traditionele omgevingen naar moderne cloudplatformen, maar dat zal tijd in beslag nemen.

Pension wall

Om dit proces te versnellen en tegelijk een antwoord te bieden aan de zogeheten “pension wall” van mensen die alle kennis hebben van het mainframe maar op pensioen gaan in de komende jaren, is een verregaande automatisering van zowel cloud als traditionele platformen cruciaal.

Al deze elementen zorgen ervoor dat banken meer dan ooit echte high-tech bedrijven zijn geworden en een aantrekkelijke werkgever zijn voor pas afgestudeerde tech-profielen.

“Banken staan dus voor een lange termijn IT- uitdaging en die moet worden ingebakken in de cultuur, de organisatie en de opbouw van de nodige kennis. Daar tegenover staan zeer mooie opportuniteiten om de bancaire sector in de komende jaren een hele andere wending te geven die “beyond Banking” gaat. Ik kijk alvast uit naar een boeiende toekomst.”: Laurent Boes, Partner, Financial Services sector bij Kyndryl

Auteur: Laurent Boes, Partner, Financial Services sector bij Kyndryl