Belangrijke schakel bij nieuwe, toekomstgerichte projecten

Colruyt Group
Colruyt Group
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

12 juli 2022, 11:21 Bijgewerkt op: 5 oktober 2022, 14:32

Colruyt Group lanceert voortdurend nieuwe projecten die de onderneming richting een klantgerichte, duurzame en efficiënte toekomst loodsen. Thomas Van Hiel vertolkt als business architect een cruciale functie binnen het ontwerp van de B2B-laadinfrastructuur van DATS 24. “Het is een taak die me als strategische denker en resultaatgerichte teamspeler op het lijf geschreven is”, luidt het.

DATS 24 beheert een onbemand tankstationnetwerk in België. Het bedrijf uit de Colruyt Group breidt zijn portfolio uit met B2B-laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. Momenteel gebeuren zo’n 80 % van alle laadbeurten thuis en de rest op kantoor of onderweg. DATS 24 verwacht dat die verhouding nog zal verschuiven naar 60-20 %. Thuisladen weegt vandaag nog zo sterk door, omdat laden op het werk of onderweg nog niet evident is. Daar brengt DATS 24 verandering in thuis, onderweg en op het werk. Met alvast een uitgebreid netwerk aan de winkels van Colruyt Group, een (eerste) semi-publiek laadplein dat meteen ook het grootste van België is en de installatie van laadpalen bij de eigen medewerkers met een elektrische bedrijfswagen. En er komt nog meer aan, zoals laadpalen op de parkings van andere bedrijven. DATS 24 focust hier eerst op centrale sites als winkels, shoppingcentra en bedrijfsterreinen. Ja, elektrisch rijden wordt nu snel een logischere keuze voor iedereen. Thomas Van Hiel is als business architect heel nauw bij het traject betrokken.

Het parcours van Thomas mag je gerust atypisch noemen. Hij bezit een masterdiploma archeologie en is advanced master in de antropologie. Toch startte hij zijn loopbaan in een heel andere omgeving. “Ik groeide bij een multinational door vanuit een operationele functie tot de rol van business performance analyst. Die passage bracht me de liefde voor cijfertjes bij, maar vooral ook kennis over hoe een bedrijf operationeel werkt.”

Een avondopleiding financial controlling wijdde Thomas in binnen de strategische dimensie van het bedrijfsleven. “Die veelzijdige achtergrond vormde toen een perfecte match met een nieuwe job als corporate performance manager bij Colruyt Group. Ik was daarna vanuit een sturende rol, onder andere als teammanager en opdrachtgever van projecten, actief binnen diverse domeinen, onder meer gelieerd aan het ICT- en het marketing- en communicatiedepartement.”

Logische stap richting businessarchitectuur

Thomas besliste na enkele jaren om zich meer op architectuur toe te spitsen. “Binnen mijn vorige jobervaringen proefde ik al uitvoerig van onder meer businessanalyse, strategie- en organisatieontwikkeling, projectbeheer en people management. De stap richting businessarchitectuur was dus vrij logisch. Colruyt Group voorziet bovendien een uitgebreid onboarding- en trainingtraject. De community van business architects en een persoonlijke coach bieden tevens de mogelijkheid om ervaringen en ideeën uit te wisselen.”

Van de tientallen capabilities binnen Colruyt Group ging de voorkeur van Thomas uit naar ‘energie en mobiliteit’. “Dat domein behoort tot mijn persoonlijke interesseveld. Concreet sta ik mee garant voor de ontwikkeling van businessarchitectuur voor de B2B-laadinfrastructuur van DATS 24. Vanuit zijn strategische plan wil DATS 24 een partner zijn voor energie thuis, onderweg en op het werk. Het plaatsen van eigen laadvoorzieningen op de parkings van Colruyt Group vormde het vertrekpunt. Als onderdeel van ons strategisch plan werken we nu een productaanbod uit voor onder meer de B2B-markt. We werken hierrond samen met laadpalenbedrijf Pluginvest, waarvan Colruyt Group mede-aandeelhouder is.”

Thomas Van Hiel, business architect bij Colruyt Group IT
Thomas Van Hiel, business architect bij Colruyt Group IT

Procesmodellen ontwikkelen met organisatiefocus

Dat nieuwe productaanbod op de optimale manier aanbieden, vormt het streven van de business architect. “Mijn taak bestaat erin de aangewezen procesmodellen te ontwikkelen en het perspectief van de organisatie voor ogen te houden: hoe geven we die idealiter vorm om de B2B-laadinfrastructuur in de markt te zetten en welke diensten en medewerkers zetten we daartoe in?”

De business architect fungeert als een centrale schakel binnen het nieuwe aanbod van DATS 24. “De business architect ondersteunt de projectmanager bij de inrichting van het project, terwijl de IT-architect en solution analisten verderbouwen op de uitgetekende architectuur. De IT-medewerkers vertrekken vanuit mijn input, maar hun feedback beïnvloedt ook de uitwerking van de architectuur. Er is dus sprake van een belangrijke wisselwerking.” Thomas neemt ook het management in zijn verhaal mee. “De kunst bestaat erin van complexiteit op een behapbare manier weer te geven, zonder daarbij essentiële informatie uit het oog te verliezen.”

Creatief, conceptueel en communicatief

Thomas stelt vast dat voor de rol van business architect zowel creatieve, conceptuele als communicatieve competenties vereist. “Wie snel linken legt en het grotere plaatje voor ogen houdt, heeft zeker een streepje voor. Onze projecten situeren zich niet binnen één afdeling, maar overkoepelen ook verschillende departementen. Elk project hoort uiteraard te aligneren met onze strategie. Dat verhaal sluit naadloos aan bij onze laadpalen. Een business architect helpt er voor te zorgen dat alle puzzelstukjes mooi in elkaar passen.”

Veelzijdig en uitdagend

Vanuit zijn opleidingsachtergrond als archeoloog en antropoloog wendt Thomas onder meer het kritische denken en constructieve samenwerken aan binnen zijn huidige rol als business architect. “De goesting om bij te leren en de business te doorgronden is essentieel: wie is waar mee bezig? Welke informatie is volledig, relevant en correct? Het takenpakket van een business architect is dus bijzonder veelzijdig en geknipt voor wie zijn tanden in een mooie uitdaging wil zetten en mee het verschil wil maken!”

Wil je meer weten over de functie van business architect bij Colruyt Group? Onze andere vacatures ontdekken? Je vindt alle info hier.

Belangrijke schakel bij nieuwe, toekomstgerichte projecten