Colruyt Group bouwt nieuw supply chain-platform in eigen huis

Colruyt Group
Colruyt Group
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

8 november 2021, 13:26 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:46

De programma’s waarmee Colruyt Group zijn strategische doelstellingen realiseert, bieden zowel inhoudelijk als technologisch een stevige uitdaging. De programma’s leiden namelijk tot een brede waaier aan projecten die samen een impactvolle digitale transformatie realiseren, gebaseerd op expertise uit eigen huis.

Het Supply Chain Food Programma is er een goed voorbeeld van. Het is de doelstelling van Colruyt Group om bij winkels die voeding verkopen – zoals Colruyt Laagste Prijzen, OKay, Bioplanet, Colruyt Frankrijk en Retail Partners Colruyt Group (zoals Spar en ALVO) – overal dezelfde, gestandaardiseerde supply chain-processen te implementeren. “Daar haalt de hele groep uiteindelijk voordeel uit”, zegt programmamanager Stephan Bobbaers. “Als iedereen op dezelfde, optimale manier werkt, zorgt dat voor synergie. Zo halen we een strategisch voordeel uit de expertise die doorheen de groep aanwezig is.”

Beheer van de roadmap

Doorheen de jaren bouwden de verschillende bedrijven binnen de groep een eigen expertise uit voor het inrichten van de supply chain van voedingsproducten. Ze deden dat elk met eigen IT-systemen. Het Supply Chain Food Programma realiseert de transitie naar gestandaardiseerde processen, met behoud van de eigenheid van elk bedrijf. “We brengen het Supply Chain Food Programma in de praktijk via een hele reeks projecten”, legt Stephan uit. “En daar zitten heel wat IT-projecten bij, want we bouwen zelf het IT-platform dat de processen ondersteunt.” Maar ook business- en implementatieprojecten maken deel uit van de roadmap – het geheel van projecten – die Stephan voor het programma beheert.

Rita Devloo en Stephan Bobbaers
Rita Devloo en Stephan Bobbaers

“Concreet waak ik over de realisatie van de programmadoelstellingen. Ik zie erop toe dat de projecten binnen het voorziene tijdsbestek en budget blijven”, zegt Stephan. “Ik werk daarbij nauw samen met en coördineer de taken van een kernteam. In het team zit een businessverantwoordelijke, om zo de scope van het programma te bewaken, naast business- en IT-architecten, een testmanager, enzovoort. Iedereen draagt vanuit zijn of haar eigen expertise aan het beheer van het programma bij. Aan het programma werken in totaal zo’n honderd collega’s mee.”

Facilitator van verandering

De uitvoering van ieder project draagt stap voor stap bij aan de realisatie van het complete programma. Anders gezegd: elk project zorgt op zich voor een stuk van de verandering die het programma nastreeft. “Bij het Supply Chain Food Programma gaat het om heel veel projecten, zowat 70 tot 80 stuks, waarvan er ongeveer vijftien gelijktijdig actief zijn”, zegt change manager Rita Devloo. “Die brengen elk een zekere verandering met zich mee – het ene al wat meer dan het andere.” Maar elke verandering vraagt om een aangepaste omkadering.

Rita Devloo
Rita Devloo

Concreet ziet Rita zichzelf daarom eerder als een change facilitator. “Het is mijn rol om het projectteam met de business samen te brengen”, zegt ze. “Samen met het change management team bereiden we de verandering voor en zorgen we aansluitend voor de nodige ondersteuning. Wij zorgen ervoor dat tussen de voorbereiding van de implementatie en de afloop van het project het eigenaarschap van de verandering bij de business is geland.”

Energie opwekken

De change manager is daarom vooral iemand die energie creëert. “Het gaat erom de mensen goesting te doen krijgen om het project aan te pakken”, vertelt Rita, “zodat ze de verandering met vertrouwen tegemoet stappen.” En daar is meer dan alleen opleiding voor nodig. “We kiezen voor een interactieve aanpak, onder meer met workshops, waarbij we de teams stap voor stap doorheen de verandering loodsen.”

Stephan Bobbaers
Stephan Bobbaers

“Die verandering is bovendien heel tastbaar”, vult Stephan aan. “Onze projecten zorgen ervoor dat honderden, soms duizenden collega’s bij Colruyt Group op een andere, betere manier gaan werken, anders georganiseerd, met andere IT-systemen, andere data, enzovoort.” Niet alleen de omvang van de trajecten springt in het oog, ook de diversiteit die de job van programmamanager biedt. “Er zijn programma’s in de verschillende organisaties en directies van Colruyt Group, volgens de strategische noden die de groep heeft. In elke context is een andere aanpak en expertise vereist.”

Mensgerichte cultuur

De programma’s zijn vaak technologisch vooruitstrevend. “In het kader van het supply chain-platform bouwen we bijvoorbeeld algoritmes in Python”, vertelt Stephan. “Daarmee gaan we verkoopprognoses maken waarop we de bevoorrading van de winkels organiseren.” Zo zetten de teams stappen richting artificiële intelligentie. Het is de aanpak die Colruyt Group typeert. “We maken heel bewust de strategische keuze tussen eigen ontwikkeling – met al dan niet de introductie van nieuwe technologieën – en pakketimplementaties.”

“Het is een voorbeeld dat de cultuur van Colruyt Group goed illustreert”, zegt Rita. “Hier is echt heel veel mogelijk, krijg je de ruimte om je interesses te volgen en zelf mee te bepalen hoe je je rol binnen het bedrijf invult. Dat gebeurt binnen een open, transparante en respectvolle omgeving, waarbij je telkens kunt rekenen op brede expertise die we in huis ontwikkelen – in zowat elk denkbaar domein.” Bovenal kiest Colruyt Group daarbij voor een mensgerichte aanpak. “Als change manager doe ik mijn job niet vanachter een desk en in tabellen, maar met en in multidisciplinaire teams, van mens tot mens. Dat maakt van elke project telkens een boeiende ervaring.”

Wil jij net als Stephan als programmamanager aan de slag bij Colruyt Group? Ontdek de vacature hier: ERP Program Manager – Werken bij Colruyt Group