Corona zorgde voor een versnelling en zet de uitdagingen rond digitale transformatie op scherp. Er is een duidelijke, doelgerichte visie nodig, cocreatie die is aangestuurd door de gebruikers en een raamwerk om het leertraject te versnellen: dat zijn de hoekstenen van een succesvol digitaal transformatieprogramma.

Digitale transformatie moet meer zijn dan een eenmalig, op zichzelf staand project. Digitale transformatie vraagt een compleet nieuwe benadering: stevig ingebed in de bedrijfscultuur van de onderneming, met een blik die ook over de traditionele grenzen van de IT-afdeling reikt.

In digitale transformatie komen heel uiteenlopende uitdagingen samen. Een bedrijf moet een snel wendbaar traject uitstippelen, maar tegelijk de lange termijn niet uit het oog verliezen. Er zijn nieuwe digitale vaardigheden voor vereist, naast een ethisch kader.

Ook al starten bedrijven vandaag meestal vanuit hun eigen context met digitale transformatie, in de praktijk reikt zo'n traject al snel voorbij de klassieke grenzen van de onderneming. "Digitale toepassingen zullen ons helpen om grote uitdagingen aan te pakken, zoals mobiliteit, de vergrijzing en de gezondheidszorg."