Edge computing: data en applicaties dicht bij de gebruiker

Schneider Electric
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

17 oktober 2018, 15:30 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:29

Bedrijven hebben nauwelijks hun cloudstrategie op punt gesteld, of daar kondigt een nieuwe evolutie zich al aan: edge computing. Het gaat om de logische volgende stap in een wereld met almaar meer geconnecteerde en intelligente toestellen. Betekent dat het einde voor het klassieke datacenter en de cloud? Niet meteen. We evolueren naar een hybride omgeving, met applicaties en data die zich on premise bevinden, in de cloud of in de edge.

Een belangrijke drijfveer voor de huidige evolutie in ICT is de doorbraak van het Internet of Things (IoT). Miljarden geconnecteerde mensen en toestellen zorgen voor almaar meer data – en dus almaar meer nood aan oplossingen om die data op een haalbare manier te transporteren, te verwerken en op te slaan. In 2020 komt naar schatting drie procent van de wereldwijde energieconsumptie op rekening van datacenters. “Dat stelt de ICT-sector voor een enorme uitdaging”, zegt Sebastian Born, IT Business VP bij Schneider Electric. “We moeten de datacenters efficiënter maken op het vlak van energieverbruik.”

We moeten de datacenters efficiënter maken op het vlak van energieverbruik.

Bij bedrijven en consumenten nemen het gebruik en de afhankelijkheid van ICT intussen voortdurend toe. Dat zorgt voor nieuwe uitdagingen op het vlak van management. Dat beheer spitst zich niet langer toe op één datacenter, maar op een combinatie van oplossingen, al dan niet gevirtualiseerd, op verschillende fysieke locaties, maar ook in de private en public cloud. “Dat nieuwe datacenterecosysteem moet eenvoudig, voorspelbaar, beschikbaar en efficiënt zijn”, aldus Sebastian Born.

Edge computing: data en applicaties dicht bij de gebruiker

De limieten van de cloud

IoT-toepassingen vragen veel van de ICT-infrastructuur. Het gaat om erg veel devices die allemaal een enorme hoeveelheid data doorsturen, wat de druk op onder meer opslagcapaciteit en connectiviteit verhoogt. Daarmee lopen we tegen de limieten van de huidige, hybride wereld aan. Niet alleen het on-premise datacenter, maar ook de cloud heeft haar grenzen. Er is namelijk de realiteit van de latency. Sommige toepassingen vereisen heel korte responstijden. In de context van IoT is daardoor ook bandbreedte een vraagstuk. Wie gaat al die data straks blijven transporteren? En zo komen we vanzelf bij edge computing terecht. De naam zegt het zelf: het gewicht verschuift naar de rand van het netwerk. Edge computing is echter een vlag die verschillende ladingen dekt. “Soms verwijst de term naar de geconnecteerde toestellen”, stelt Pascal Kieboom, VP ICT bij onderzoekscentrum imec, “die zelf bepaalde bewerkingen op de data uitvoeren, in plaats van ze daarvoor naar het centrale datacenter te sturen.” Even goed duidt edge computing op kleine, lokale datacenters die zich aan de rand van het netwerk bevinden, dicht bij de verbonden devices en gebruikers. Pascal Kieboom: “In het geval van imec denk ik daarbij aan onderzoekers die lokaal bepaalde rekenkracht nodig hebben. Ze werken dan niet via het centrale datacenter of de cloud, maar beschikken ter plaatse over een klein datacenter.”

Edge computing: data en applicaties dicht bij de gebruiker
© Getty Images/iStockphoto

Puzzelstukken

Het is duidelijk dat edge computing nieuwe kansen biedt voor een efficiëntere en meer performante ICT-omgeving. Al is een gezonde portie voorbehoud nooit verkeerd. “Het is altijd interessant om zien hoe een volgende ICT-golf zich aankondigt”, zegt Pascal Kieboom. “Tegelijk blijft de beste oplossing doorgaans een combinatie van verschillende factoren.” Vijf of tien jaar geleden was de verwachting dat bedrijven hun hele infrastructuur in de cloud zouden consolideren. Dat is niet gebeurd.

Wellicht is het vandaag net zo min zinvol om zonder omkijken alles naar edge computing te verschuiven.

De beste manier om de ICT-infrastructuur te benaderen, is ze te bekijken als een puzzel. De kunst bestaat erin de stukken uit te zoeken die bij elkaar passen – met edge computing als één van de mogelijke nieuwe stukken.

Voor meer informatie rond Edge Computing:

www.schneider-electric.com/en/work/solutions/for-business/data-centers-and-networks/edge-computing/

www.apc.com/be/en/campaign/edge-computing-solutions/index.jsp