Galaxy VX UPS gaat tot 99% efficiëntie

Schneider Electric
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

17 oktober 2018, 15:10 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:29

Dankzij de innoverende ECOnversion Mode van Schneider Electric kunnen nu ook de UPS’en uit het Galaxy VX gamma van 500 kW tot 1.500 kW profiteren van de meest optimale efficiëntie. Ook in ECOnversion Mode garanderen we een continue werking en zorgeloze bescherming van uw gebruikers.

De situatie VROEGER: Double Conversion Mode of Eco Mode

In deze range werd er tot voor kort voornamelijk in ‘Double Conversion On Line Mode’ of in mindere mate in ‘Eco Mode’ gewerkt. De ‘Double Conversion On Line Mode’, waarbij er een omzetting is van AC naar DC en terug, is een goed principe maar heeft tot gevolg dat de efficiëntie van de UPS beperkt is tot ongeveer 96%.

De ‘Eco Mode’, waarbij de wisselrichter opgestart wordt bij netspanningsonderbreking en op die manier een omzetting van DC naar AC heeft, zorgt voor een beduidend hogere efficiëntie tot ongeveer 99%. Het probleem gepaard bij dit principe is de zeer korte onderbreking tussen het wegvallen van de netspanning en het volledig opstarten van de UPS. Bij veel toepassingen, zoals noodverlichting, vormt deze korte onderbreking geen enkel probleem maar bij andere applicaties is dit helemaal uit den boze. Daarnaast worden harmonischen gegenereerd door belastingen in een ‘Eco Mode’ ongefilterd op het net gezet.

Galaxy VX UPS gaat tot 99% efficiëntie

De situatie NU: Best of both worlds met ECOnversionTM

Het gepatenteerde ‘ECOnversionTM Mode’ van Schneider Electric combineert de ‘Double Conversion On Line Mode’ en ‘Eco Mode’. De term ‘combinatie’ is in deze context te beperkend want ‘ECOnversionTM Mode’ is zoveel méér dan enkel een extra feature. Deze nieuwe mode werkt via een aangepast werkingsprincipe en kan ook een efficiëntie van 99% behalen.

In een ‘ECOnversionTM Mode’ werkt de uitgang als een harmonisch filter terwijl via de wisselrichter de batterijen worden opgeladen. De snelle beschikbaarheid van de ‘Double Conversion On Line Mode’ wordt dus gecombineerd met de efficiëntie van een ‘Eco Mode’ waardoor de ‘ECOnversionTM Mode’ types voldoen aan dezelfde IEC 62040-3 klasse 1-norm als de ‘Double Conversion On Line Mode’ en dus voor dezelfde toepassingen inzetbaar. Dankzij deze combinatie van de voordelen van beide modes zal de nieuwe ‘ECOnversionTM Mode’ ongetwijfeld uitgroeien tot de nieuwe standaard in de UPS-wereld.

Bijkomende voordelen

Naast de snelle omschakeltijd en de efficiëntie van 99%, beschikt het VX gamma met deze nieuwe mode over nog enkele bijkomende troeven. Zo zal de noodzaak om te koelen veel lage warmteverliezen, zelfs bij UPS-werking onder vollast. Daarnaast biedt Schneider Electric ook VX types van 500 kW tot 1.500 kW met Li-on batterijen aan wat een groot voordeel biedt omwille van hun quasi ongevoeligheid voor temperatuur en dus langere levensduur. De scenario’s waarbij een UPS met airco of via buitenlucht gekoeld moet worden terwijl de batterijen in een apart lokaal ondergebracht moesten worden zijn hierdoor definitief verleden tijd. De batterijen kunnen nu bij de UPS geplaatst worden waarbij enkel ventilatie volstaat en koeling overbodig is. Daarbovenop is de plaats- en gewichtsbesparing dankzij het gebruik van Li-on batterijen enorm in vergelijking met een UPS-systeem met VRLA-batterijen of bij vliegwiel-UPS systemen.

Applicaties

Het VX gamma is voornamelijk bestemd voor de grotere datacenters. Typische afnemers hiervoor zijn onder andere ziekenhuizen, cloud & serviceproviders en financiële instellingen. Wanneer prijs, techniek en ruimte een belangrijke rol spelen zal ECOnversionTM de interessantste optie zijn. Niet alleen is de investering (CAPEX) voordeliger, de zéér hoge efficiëntie biedt een voordeel in de operationele kost (OPEX) welke de TCO van de installatie ten goede komt.

De VX UPS is verkrijgbaar in uitvoeringen van 500, 750, 1000, 1250, 1500 en 1500 kW N+1.