HPE GreenLake biedt nieuwe kijk op IT-infrastructuur bij Lineas

Hewlett Packard Enterprise
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

7 mei 2021, 11:14 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:45

Lineas heeft twee eigen datacenters, waar het enkel betaalt voor wat het aan rekenkracht en opslag gebruikt. Via HPE GreenLake combineert de spoorvrachtoperator de gebruikerservaring van de publieke cloud met de voordelen van on-premise IT.

Hoewel op heel wat fronten de transitie naar de cloud al is ingezet, draait zeventig procent van alle workloads tot nader order in de on-prem datacenters van bedrijven. “Tegelijk ontstaat de helft van alle data tegenwoordig in de edge”, zegt Bart De Bodt, business manager HPE GreenLake. “Het zorgt ervoor dat bedrijven in hun datacenter en in de edge op zoek gaan naar dezelfde cloud-like experience die de publieke cloud biedt.” Dat verandert de algemene visie op de cloud. Het gaat niet langer om de cloud als bestemming, maar om de gebruikerservaring die ermee samenhangt.

Precies op die behoefte speelt HPE GreenLake in. HPE biedt er een nieuw gebruiksmodel voor IT-infrastructuur mee aan, gefocust op wat een bedrijf echt nodig heeft. Zo combineert HPE GreenLake de gebruikerservaring van de publieke cloud met de voordelen rond nabijheid, veiligheid en integratie van on-premise IT. Concreet plaatst HPE GreenLake de nodige hardware in het datacenter van de klant, ondersteund met diverse diensten. Alleen hoeft die klant daar niet de klassieke investering voor te doen: hij gebruikt de infrastructuur in een pay-per-use-model, net zoals hij in de publieke cloud zou doen.

Wendbaar, schaalbaar

Twee jaar geleden besliste Lineas om alle hardware in zijn twee datacenters te vervangen. “Wanneer je dat met een klassieke investering doet, blijft dat een moeilijk verhaal,” zegt Maurice Peterse, IT Infrastructure & Service Desk Manager bij Lineas. “Het is voor ons heel lastig om in te schatten welke infrastructuurbehoeften we zullen hebben over vijf jaar, ook al omdat de hardware aan een hoger tempo evolueert.” Lineas is vandaag al de grootste private spoorvrachtoperator van Europa. Maar het bedrijf blijft voluit inzetten op innovatie en groei, en daar heeft het een makkelijk schaalbare IT-omgeving voor nodig.

Maurice Peterse, IT Infrastructure & Service Desk Manager bij Lineas
Maurice Peterse, IT Infrastructure & Service Desk Manager bij Lineas
HPE GreenLake biedt een on-prem omgeving die altijd perfect is afgestemd op onze behoefte, waarbij we alleen betalen voor wat we gebruiken.

“Nu al alles in de cloud plaatsen, was voor ons geen optie”, legt Maurice Peterse uit. “In HPE GreenLake vonden we een oplossing die ons toelaat op termijn wel de stap naar de cloud te zetten.” Maar ook dan houdt Lineas wellicht een hybride infrastructuur aan. “IT-ontwikkeling zal meer en meer in de cloud gebeuren. De operationele toepassingen zullen wellicht in het eigen datacenter blijven draaien, met de cloud als oplossing om piekmomenten op te vangen.” Lineas’ huidige applicatiepark omvat zowat 500 virtuele machines, gevirtualiseerd op VMware, en 300 TB aan opslag.

Transparante kosten

“Een datacenter up-to-date houden is niet evident”, vertelt Maurice Peterse. “Er is een investering in mensen en middelen voor nodig.” Via HPE GreenLake vallen die zorgen weg, wat zorgt voor tijdwinst en minder operationeel risico. “HPE biedt een omgeving die altijd perfect is afgestemd op onze behoefte: rightsized vanaf dag één. Tegelijk is er een capaciteitsbuffer voorzien. Mocht dat nodig zijn, dan kunnen we toch snel schalen. Tegelijk blijven de kosten voor het geheel voorspelbaar.” Lineas behoudt het overzicht met GreenLake Central. Dat dashboard biedt inzicht in verbruik en kosten, en voorspelt de benodigde capaciteit. De tool doet dat niet alleen voor GreenLake zelf, maar ook voor publieke clouds.

“Zo ziet een bedrijf meteen hoeveel het verbruikt, zowel in het eigen datacenter op GreenLake, als op pakweg AWS of Azure”, zegt Geert Van Leemputten, HPE GreenLake Sales Executive. “Het overzicht in GreenLake Central laat toe betere beslissingen te nemen over waar je welke workloads neerzet – en waarom.” De ontwikkelaars van Lineas, bijvoorbeeld, zijn actief in twee publieke clouds. “GreenLake Central zorgt daarbij voor transparantie”, zegt Maurice Peterse. “We krijgen zicht op de hoogte van de infrastructuurkosten voor iedere applicatie afzonderlijk.”

Geert Van Leemputten, HPE GreenLake Sales Executive
Geert Van Leemputten, HPE GreenLake Sales Executive

Snellere innovatie

Concreet is HPE GreenLake een custom deployment in het datacenter van een bedrijf, gekoppeld aan een contract van drie tot vijf jaar. “Het grote voordeel is dat de kapitaalinvestering in infrastructuur wegvalt,” zegt Bart De Bodt. “Er is geen risico meer op over-provisioning.” Anders gezegd: het is niet langer nodig infrastructuur op de groei te kopen. “De middelen die niet naar de kapitaalinvestering gaan, kan de onderneming elders inzetten”, besluit Cedric Claeys, Territory Manager bij HPE. “Zo komen er middelen vrij om sneller te innoveren.”

Over Lineas

Lineas is de grootste private spoorvrachtoperator in Europa, met hoofdkantoor in België en vestigingen in Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië en Spanje. De missie van het bedrijf bestaat erin end-to-end spoorgebaseerde transportoplossingen aan te bieden die klanten overtuigen het transport van hun goederen van de weg naar het spoor te verschuiven, om zo hun supply chain te verbeteren en een positieve impact te hebben op klimaat en mobiliteit.

Het belangrijkste product van Lineas is het Green Xpress Network, dat gelanceerd werd in 2014 en vandaag 23 bestemmingen in Europa telt. Het netwerk biedt dagelijkse, snelle en betrouwbare spoorverbindingen tussen grote Europese hubs en wordt end-to-end vervolledigd met first en last mile-diensten. Het verwelkomt alle soorten vracht, al vanaf een enkele container of wagon.

Lineas stelt meer dan 2.000 mensen tewerk en heeft een vloot van 250 locomotieven en 7.000 wagons. De grootste aandeelhouder van het bedrijf is de onafhankelijke private equity-groep Argos Wityu, samen met het management van Lineas.

HPE GreenLake biedt nieuwe kijk op IT-infrastructuur bij Lineas