Hybrid Cloud, HCI & Edge: “HCI professionaliseert het lokale niveau”

VMware
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

4 juni 2020, 21:57 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:42

Bedrijven kiezen meer dan ooit voor een gemengde oplossing. Sommige workloads blijven beter in het datacenter, andere verhuizen naar de edge of naar de cloud.

Daarmee komt de voorspelling van de analisten niet uit. Tien jaar geleden heette het dat tegen 2020 alles in de cloud zou draaien. Dat blijkt vandaag niet het geval. “Daar staat tegenover dat het operationele model van de cloud wel degelijk is doorgebroken in het datacenter”, zegt Lode Vermeiren, Senior Solutions Engineer voor het VMware Cloud Provider Program. “Op dat vlak heeft de cloud wel degelijk de beloftes waargemaakt. Maar het klopt dat niet alle workloads zich vandaag bij één van de hyperscalers bevinden.”

Ook on-prem groeit

Wanneer een bedrijf vandaag de facto in een hybride omgeving werkt, vraagt dat allicht ook een aanpassing van de CIO. Hoe verandert die rol? “Hier moeten we een kanttekening plaatsen”, zegt Lode Vermeiren. “Akkoord, de cloud groeit, maar dat gaat niet noodzakelijk ten koste van wat een bedrijf on-premise beheert. On-prem blijft groot en groeit ook nog altijd.” Toch hanteren veel ondernemingen intussen een strategie waarbij de cloud voor nieuwe toepassingen steevast de eerste optie is. “De rol van de CIO verandert daarbij”, stelt Lode Vermeiren. “Bij klassieke IT gaat tachtig procent van de kosten naar de infrastructuur. In de cloud neem je IT af als een dienst, wat een heel andere benadering is.”

Lode Vermeiren, Senior Solutions Engineer voor het VMware Cloud Provider Program:
Lode Vermeiren, Senior Solutions Engineer voor het VMware Cloud Provider Program: “Werk je met gestandaardiseerde, gevirtualiseerde workloads, dan hoeft het helemaal geen probleem te zijn om je data uit een public cloud weg te halen.”

Hyperconverged infrastructuur

De keuze voor een hybride realiteit hangt van diverse factoren af. “Het kan met de locatie van de data te maken hebben”, zegt Lode Vermeiren, “of met het datavolume. Dat de keuze op eigen infrastructuur valt, wil daarom niet zeggen dat de cloud tekort schiet. Ik zie het eerder als een kwestie van gezond verstand.” Voor zware datatoepassingen, bijvoorbeeld, kan het efficiënter zijn om de verwerking van die data lokaal uit te voeren en er daarna pas mee naar de cloud te gaan. De cloud biedt vooral een bijkomende optie, zo blijkt.

“De rol van de traditionele IT-infrastructuur is nog niet uitgespeeld”, stelt Lode Vermeiren. “In sommige sector blijft het mainframe zelfs nog altijd een vaste waarde.” Tegelijk zijn er ook nieuwe toepassingen voor lokale infrastructuur, met name met hyperconverged infrastructuur (HCI): een oplossing die rekenkracht, opslag, virtualisatie en netwerk in één compacte behuizing combineert. Lode Vermeiren: “Met HCI kun je het niveau van de infrastructuur zo lokaal professionaliseren.”

Hybrid Cloud, HCI & Edge:

Hotel California

Los van alle mogelijkheden en voordelen bleef de vrees voor vendor lock-in lang als een smet aan de cloud kleven. Een verwijzing naar ‘Hotel California’ van The Eagles was dan nooit veraf: you can check out any time you like, but you can never leave. “Het belangrijkste advies is dat je daar van bij de start rekening mee houdt”, zegt Lode Vermeiren. “Werk je met gestandaardiseerde, gevirtualiseerde workloads, dan hoeft het helemaal geen probleem te zijn om je data uit een public cloud weg te halen.” Bij cloud-native toepassingen of microservices is het gevaar op een technische lock-in een stuk groter. Lode Vermeiren: “Maar als je daar met containers werkt, hoef je je in principe ook geen zorgen te maken.”