“ICT’er met de growth mindset van een Jedi”

Deloitte
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

22 februari 2022, 09:26 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 06:49

Bedrijven die STEM-profielen aanwerven, beoordelen kandidaten beter op hun mindset en talent dan op aanwezige vaardigheden. Meer vrouwelijk talent aantrekken lukt bovendien beter wanneer inclusie een concrete vertaling krijgt in het beleid.

Niet alleen de technologie verandert snel, ook de houding tegenover vrouwen is in de ICT-sector sterk geëvolueerd. “De vooroordelen ten opzichte van vrouwen zijn verdwenen”, zegt Annemie Depuydt, CIO bij de KU Leuven. Kenmerken zoals emotionele betrokkenheid gelden vandaag net ook als een kenmerk van sterk leiderschap.” Toch blijft er nog een weg te gaan. De cijfers tonen aan dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in ICT.

Annemie Depuydt, CIO bij de KU Leuven
Annemie Depuydt, CIO bij de KU Leuven
Kenmerken zoals emotionele betrokkenheid gelden vandaag net als een kenmerk van sterk leiderschap.

Annemie Depuydt

Ook inhoudelijk verandert de kijk op ICT. “Er is vandaag meer interesse voor het menselijke aspect”, zegt Veerle Peeters, Director Cyber Governance bij Deloitte. “De gebruikerservaring staat intussen min of meer op gelijke hoogte met de puur technische functionaliteit.” Vandaar het idee om het niet langer over STEM (Science, Technology, Engineering & Math) te hebben, maar over STEAM, met de A van Arts. “Door de blik te verruimen richting rechten, sociale wetenschappen en creatieve studies kunnen we een nieuwe manier van denken introduceren binnen ICT”, zegt Veerle Peeters. “Zo zou er ook een grotere talentpool ontstaan en kunnen vrouwen makkelijker de stap naar de technologiesector zetten.”

Veerle Peeters, Director Cyber Governance bij Deloitte
Veerle Peeters, Director Cyber Governance bij Deloitte
In ICT moet je de wil hebben om voortdurend bij te leren, nieuwsgierig en gedreven te zijn.

Veerle Peeters

Talent geeft de doorslag

Uiteraard zijn bepaalde vaardigheden onmisbaar voor wie in de ICT-sector werkt, maar op zich vormen ze niet noodzakelijk het startpunt voor een loopbaan. “De juiste mindset is nog belangrijker”, vindt Veerle Peeters. “Je moet de wil hebben om voortdurend bij te leren, want de technologie verandert heel snel. Je moet nieuwsgierig en gedreven blijven. Dat schat ik zelfs hoger in dan technische vaardigheden.” Talent is dan wat de doorslag geeft. En net dat talent moet de werkgever optimaal ondersteunen, onder meer door het de kans te bieden nieuwe vaardigheden aan te leren. “Je moet de mindset van een Star Wars Jedi ontwikkelen”, lacht Veerle Peeters. “Uitdagingen aandurven en ervan overtuigd zijn dat je er succesvol mee zal zijn.”

“Ik ben met zo’n open mindset in deze job gestapt”, zegt Alana Panny, Senior Consultant AI & Data bij Deloitte. “Ik wilde mij eerst verdiepen in technologie en heb als programmeur onder meer meegewerkt aan de ontwikkeling van een humanoid robot. We gebruikten daarbij heel innovatieve technologie, waarbij er ook aandacht was voor de menselijke interactie.” Het voorbeeld toont aan hoe Alana met de nodige nieuwsgierigheid in haar job staat. “Wanneer ik naar een klant ga”, vertelt ze, “zie ik telkens een andere combinatie van processen, mensen en technologie. Ik werk momenteel veel rond digitale transformatie. Dat is iets waar ik verder in wil blijven gaan.”

Alana Panny, Senior Consultant AI & Data bij Deloitte
Alana Panny, Senior Consultant AI & Data bij Deloitte
Bij projecten rond digitale transformatie gaat het niet alleen om technologie, maar om de combinatie ervan met processen en mensen.

Alana Panny

Inclusief in de praktijk

Voor bedrijven bestaat de uitdaging erin de ondersteuning van die ingesteldheid in hun cultuur te verankeren en zich daarbij inclusief op te stellen, onder meer voor vrouwen. “Het hr-beleid maakt daar het verschil”, zegt Annemie Depuydt. “Je moet ervoor zorgen dat je rekruteringsprocessen objectief zijn, bijvoorbeeld door met gemengde jury’s te werken. Ook op de werkvloer kun je veel doen, door waardering te tonen aan de juiste medewerkers en – uiteraard – door mannen en vrouwen op een gelijke manier te verlonen.” Extra aandacht voor een goede work-lifebalans is daarbij belangrijk. “Er zijn in onze sector jobs met lange werkdagen en wachtdiensten, dat klopt”, zegt Annemie Depuydt. Als bedrijf moet je dus een omgeving creëren waarin medewerkers, vrouwen en mannen, hun carrière en hun gezin wel kunnen combineren.”

“Van essentieel belang is dat de onderneming haar keuze voor inclusiviteit ook echt in de praktijk brengt”, zegt Nathalie Vandaele, Human Capital Leader bij Deloitte. “Vrouwen, en mannen, voelen zich het best in hun job wanneer ze kunnen opkomen voor hun ideeën – ook al verschilt hun opinie van die van de meerderheid – en het bedrijf daar ook rekening mee houdt. Dat inzicht krijgt nu meer en meer aandacht. Alleen dan kun je je als een inclusief bedrijf omschrijven.”

Nathalie Vandaele, Human Capital Leader bij Deloitte
Nathalie Vandaele, Human Capital Leader bij Deloitte
Het is essentieel dat een onderneming haar keuze voor inclusiviteit ook echt in de praktijk brengt. Walk the talk.

Nathalie Vandaele

Om het volledige rondetafelgesprek te zien, klik door naar deze webpagina.