Industrie 4.0 voor meer efficiëntie, veiligheid en duurzaamheid

© Getty Images/
Proximus Enterprise
Proximus Enterprise
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

18 juni 2021, 15:39 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:45

Industrie 4.0 is onmogelijk los te zien van de bredere digitale transformatie van een onderneming. Het gaat niet om zomaar wat losse proefprojecten, maar om een traject dat een duidelijke strategie vereist, uitgestippeld en gedragen door de top van het bedrijf.

“Spreken we over Industrie 4.0, dan hebben we het over maakbedrijven die zoeken naar meer efficiëntie, veiligheid en duurzaamheid”, zegt Frédéric Lhostte, Head of Analytics, Things & Applications bij Proximus. “Ze gebruiken digitale tools om die doelstellingen te bereiken.” Het uitgangspunt van Industrie 4.0 is doorgaans data: het verzamelen van data bij geconnecteerde machines, die data analyseren om daar vervolgens beslissingen op te baseren, er creatief mee te innoveren en – als ultieme resultaat – de toekomst mee te voorspellen.

Strategie als uitgangspunt

Algemeen gesproken bevinden de Belgische bedrijven zich ergens in het Europese peloton. “Wat betekent dat er ruimte is voor een versnelling”, vindt Frédéric Lhostte. “Heel vaak zien we dat bedrijven overtuigd zijn van de opportuniteiten van Industrie 4.0, maar dat ze twijfelen om de eerste concrete stappen te zetten. Ze weten niet altijd waar te beginnen of wat voor hen een goede eerste use case zou kunnen zijn.” Bedrijven kunnen vaak begeleiding gebruiken bij het uitstippelen van een stappenplan. “Zo krijgen ze zicht op een eerste case die ze kunnen opstarten of op de partner die voor de geschikte ondersteuning kan zorgen.”

Het risico bestaat echter dat zo’n eerste project geen vervolg krijgt en op een eenmalige oefening uitdraait. “Net daarom is het belangrijk om een strategie voor Industrie 4.0 als uitgangspunt te nemen. Het is uiteraard goed om met een concreet project aan de slag te gaan, zolang dat maar doordacht gebeurt en in functie van die bredere strategie.” De technologie vormt daarbij op zich nauwelijks nog een struikelblok. “Sensoren, connectiviteit, artificiële intelligentie: alle bouwstenen zijn makkelijk verkrijgbaar. Het gaat erom wat de onderneming met de bouwstenen wil bereiken.”

Frédéric Lhostte, Head of Analytics, Things & Applications bij Proximus
Frédéric Lhostte, Head of Analytics, Things & Applications bij Proximus
Industrie 4.0 mag geen verzameling van losse oefeningen zijn. Je moet het zien binnen het ruimere kader van een digitale transformatie.

Extra bouwsteen

Met 5G verschijnt straks bovendien een nieuwe bouwsteen – één die heel wat nieuwe mogelijkheden belooft. “5G biedt een grote opportuniteit omdat de technologie cases toelaat die vroeger technisch niet haalbaar waren, bijvoorbeeld omdat er veel meer objecten op één antenne kunnen connecteren en omdat er bijna geen latency meer is bij de datatransmissie.” Bij 5G in de context van Industrie 4.0 denken we al snel aan toepassingen rond de automatisering van machines, het gebruik van drones en automatische voertuigen, augmented reality, enzovoort.

“Maar er schuilt ook een belangrijk voordeel in de technologie op zich”, legt Frédéric Lhostte uit. “5G laat toe om mobiele private netwerken op te zetten.” Dat zorgt voor een heel nieuwe context op het vlak van security. “Wanneer een bedrijf over zo’n eigen netwerk beschikt, biedt dat een veilige omgeving. Alle dataverkeer blijft op het eigen mobiele netwerk.”

Spelen met nieuwe mogelijkheden

“We mogen Industrie 4.0 in elk geval niet los zien van de bredere digitale transformatie van een bedrijf”, zegt Frédéric Lhostte. “Dat besef is er intussen, maar tegelijk is het tijd om concrete stappen te zetten. Belangrijk is dat de top van de onderneming daarbij een duidelijke richting uitstippelt.” Vandaar gaat het dan richting praktijk, met slim gekozen pilootprojecten, in co-creatie met partners.

“Persoonlijk zie ik de grootste opportuniteit in het testen van de nieuwe mogelijkheden”, zegt Frédéric Lhostte. “Bedrijven zijn soms bang om de stap te zetten, terwijl ze – onder meer op ons 5G-innovatieplatform – heel laagdrempelig hun ideeën kunnen testen, zonder grote investering of andere risico’s.” En wellicht moeten ze daarbij verder denken dan enkel aan efficiëntie of security. “Duurzaamheid is het grote vraagstuk van de toekomst. Op dat vlak is nog heel veel werk te verzetten, waarbij technologie mee het verschil kan maken.”

Meer weten over hoe u evolueert naar een digitaal bedrijf en groei realiseert met Industrie 4.0?

proximus.be/manufacturing