Jan Yperman haalt meerwaarde uit lokalisatiedata met SAS

SAS
Advertorial

Advertorial verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

20 januari 2022, 14:43 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 06:47

Realtime lokalisatie van allerlei materiaal en machines is voor een ziekenhuis meer dan zomaar handig. De echte toegevoegde waarde schuilt echter in de analyse van de verzamelde data. Die zorgt onder meer voor een optimaal aankoop- en onderhoudsbeleid, naast efficiëntere logistieke stromen. Het is het terrein waar SAS DNA Lab het verschil helpt maken.

Een ziekenhuis heeft doorgaans duizenden mobiele hulpmiddelen en apparaten in gebruik: van bedden en matrassen, tot rolstoelen, pijnpompen, machines voor hartbewaking en allerlei ander medisch materieel. Het beheer en de opvolging van al die dingen is een grote uitdaging, maar wel absoluut noodzakelijk. Lokalisatie is daarbij een belangrijke parameter: weten waar het materiaal zich bevindt. “Wanneer ze niet meteen weten waar ze een beschikbaar medisch apparaat kunnen vinden, verliezen medewerkers kostbare tijd”, zegt Gery Pollet, oprichter en managing director van Blyott.

Klassieke oplossingen voor Real Time Location Services (RTLS) werken op basis van wifi en zijn voor een ziekenhuis met duizenden op te volgen hulpmiddelen en apparaten simpelweg onbetaalbaar. Dat heeft alles te maken met de prijzen van de tags en de relatief korte levensduur van de batterijen in de tags. Blyott vond echter een alternatief door gebruik te maken van de bluetooth ontvangers die in een wifi access point zijn ingebouwd. “Buetooth tags zijn veel goedkoper en de batterijen gaan veel langer mee”, zegt Gery Pollet. Daardoor is de aanpak van Blyott tot tien keer goedkoper dan een klassieke RTLS-oplossing.

Jan Yperman haalt meerwaarde uit lokalisatiedata met SAS

Pionier met locatiebepaling

Het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper pionierde ruim tien jaar geleden al met RTLS. Norman Cleenewerck, verantwoordelijke voor biotechniek in het ziekenhuis, bouwde er een ruime ervaring op in het domein. “Het uitgangspunt was eenvoudig”, vertelt hij. “Onze voormalige financieel directeur vond het slimmer om onder meer onze rolstoelen via RTLS op te volgen, dan een medewerker tijd te laten verliezen om ergens een rolstoel te gaan zoeken.” Doorheen de jaren breidde Norman Cleenewerck het gebruik van de locatiebepaling steevast verder uit, niet alleen voor allerlei toestellen en hulpmiddelen, maar onder andere ook in het kader van dwaaldetectie en gevallen van agressie.

Jan Yperman nam doorheen de jaren ruim duizend wifi-tags in gebruik. “De grote moeilijkheid daarbij bleef de beperkte levensduur van de batterij”, vervolgt Norman Cleenewerck. “Iedere twee jaar is er een nieuwe batterij nodig. En vooral: het duurt tien minuten om die nieuwe batterij te plaatsen.” Blyott stelde de bluetooth-tag als alternatief voor. “Die zijn inderdaad duidelijk goedkoper. Tegelijk wilden we geen toegevingen doen op het vlak van accuraatheid.” Maar wat bleek: het ziekenhuis had intussen zijn wifinetwerk vernieuwd. “Per access point zijn er acht bluetooth ontvangers die de tags oppikken, wat wel degelijk een nauwkeuriger beeld oplevert dan lokalisatie via de wifi tags.”

Jan Yperman haalt meerwaarde uit lokalisatiedata met SAS

Meer inzicht halen uit data

Na een succesvolle POC met Blyott besliste Jan Yperman op het gebruik van bluetooth-tags over te stappen. Die beslissing vormt tegelijk het begin van een nieuw traject. “Uit de data die we via onze oplossing verzamelen, kan het ziekenhuis namelijk nog heel wat bijkomende waarde halen”, zegt Gery Pollet, “namelijk door de data om te zetten in bruikbare informatie over de beschikbaarheid van materiaal en machines, maar ook over de intensiteit van het gebruik ervan.” Zonder dat inzicht koopt een ziekenhuis – om zeker te zijn – vaak meer materiaal aan dan strikt noodzakelijk. Is dat inzicht er wel, dan kan het ziekenhuis aankoop en onderhoud optimaliseren, en de logistieke stromen van de materialen optimaliseren.

Om dat in de praktijk te brengen, maken Blyott en Jan Yperman gebruik van SAS-technologie. Aan de basis ligt SAS DNA Lab, het open innovatieplatform dat SAS heeft opgezet voor bedrijven met een positieve impact op de maatschappij. Healthcare is daarbij één van de beoogde domeinen. “We zijn één van de eerste ziekenhuizen in België die in die context met SAS samenwerken”, zegt Norman Cleenewerck. Er is een werkgroep waar ook AZ Maria Middelares uit Gent en AZ Groeninge uit Kortrijk aan deelnemen. De drie ziekenhuizen willen meer inzicht halen uit hun RTLS-data en bundelen via de werkgroep hun vragen voor SAS. “Dat zal ons traject alleen maar versnellen”, besluit Norman Cleenewerck. “Begin 2022 krijgen we opleiding van SAS-specialisten, waarbij we samen zullen werken aan specifieke cases voor elk van de drie ziekenhuizen, die daarna ook effectief live zullen gaan.”

Het verhaal van Jan Yperman toont aan hoe in data de oplossing schuilt voor iedere uitdaging. Nieuwsgierig zijn is de eerste voorwaarde om oplossingen te ontdekken. Dat is precies wat SAS Curiosity Forever voor ogen heeft. Ontdek de eindeloze mogelijkheden hier:

https://www.sas.com/curiosity