Maakt de cloud uw datacenter overbodig?

Pieter Wuytens, Head of Application and Multi-Cloud (AMCS) @ Fujitsu Belgium
Fujitsu
Fujitsu
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

22 juli 2021, 09:16 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:45

Publieke cloudplatformen bestaan al meer dan tien jaar, en toch draaien de meeste bedrijven hun toepassingen en diensten nog steeds in hun eigen datacenter(s), hetzij in een extern beheerd datacenter, of in eigen datacenter. Loont het nog om de workloads naar een publieke cloud te migreren? Er zijn vele opties waar u tegenwoordig uit kunt kiezen, tijd om deze te gaan ontleden.

De cloud is in zijn essentie een flexibel, schaalbaar, pay-per-use-model voor de levering en het gebruik van IT-diensten. Door het flexibele pay-as-you-go-model verschuiven veel IT-kosten van kapitaaluitgaven naar operationele uitgaven, waardoor de IT-capaciteit beter kan worden afgestemd op de veranderende vraag, en waardoor de gebruikers veel meer transparantie krijgen over hun kosten. Zowel private, gedeelde als publieke clouddatacenters bieden inmiddels die flexibiliteit.

Verschillende IT-serviceproviders – zoals Fujitsu – bieden een volledig beheerde private cloud aan met dezelfde flexibiliteit en kostenmodellen als een publieke cloud. Wat voor u het verschil kan maken, is een transparanter cloudbeheer dat verschillende publieke en private cloudoplossingen omvat. Het ideaal is één enkel portaal waar de verschillende werklasten kunnen worden gevolgd, ingezet, beheerd en financieel bewaakt worden, enzovoort. Deze oplossing omvat ook ‘Infrastructure as code’, CI/CD, automatisering als een volledig geïntegreerd onderdeel van een private cloud, en is van essentieel belang om in IT-operaties op een efficiënte manier gebruik te maken van de flexibiliteit van de cloud.

Voor de bedrijven zelf maakt het eigenlijk niet uit waar de diensten of toepassingen draaien. Het is de taak van de IT-afdeling, IT-partner of automatiseringsengine om toe te zien op de meest optimale cloudmix op elk moment. Succesvolle businessgerichte IT-afdelingen focussen zich op het vertalen van de bedrijfsbehoeften naar de juiste architectuur, concepten en functies. En aangezien providers blijven investeren in de best mogelijke oplossing, is de uitbesteding van de beheertaken voor deze hybride cloudoplossingen aan een serviceprovider nog altijd een goede optie om de interne teams meer tijd te geven voor de essentiële bedrijfsprojecten.

Als een private cloud even flexibel kan zijn als een publieke cloud, hoe kunt u dan het beste beslissen welk cloudmodel optimaal is voor uw bedrijfsmodel? U hoeft zich er het hoofd niet over te breken. Waarom kiezen als u beide kunt combineren? Met hybride cloudmodellen kunnen IT-afdelingen flexibele IT-diensten leveren zonder verplichtingen vooraf, waardoor uw bedrijf kan innoveren en inzetten op digitale versnelling.

Typische use cases voor een publieke cloud kunnen bestaan uit:

· Back-up en noodherstel, dit zijn essentiële beschermingsmechanismen in het dagelijkse bedrijfsleven. Maar de vraag kan worden gesteld of het nog altijd zinvol is om een secundair datacenter te hebben, enkel en alleen voor de potentiële ramp die hopelijk nooit gebeurt, of om back-ups op te slaan? Of is back-up en noodherstel naar een publieke cloud een betere oplossing?

· Content delivery networks maken het overbodig om over de hele wereld te beschikken over datacenters om eindgebruikers media-inhoud te bezorgen die anders lang moet laden.

· Beveiligingsinformatie en eventbeheer houden verschillende logboeken bij en correleren ze om de nodige inzichten in de omgevingen te verschaffen. De omvang van de logboeken kan echter onvoorspelbaar zijn, wat van de publieke cloud een goede keuze maakt.

· Functierijke platformen maken gebruik van de innovatieve platformen voor AI en data-analyse van publieke cloudplatformen. Bijvoorbeeld door een SOC te laten evolueren naar nieuwe modellen zoals SOC2.0, waar CyberAI (M-NDR/XDR/EDR) de correlatiemodellen optimaliseert door gebruik te maken van intelligente datamodellen in de publieke cloud om cyberaanvallen op te sporen en te voorspellen vóórdat ze in het datacenter aankomen.

Typische use cases voor een private cloud kunnen de volgende argumenten bevatten:

· Wetten rond datalokalisatie kunnen als gevolg van industrie- of overheidsvereisten voorschrijven dat kritieke en vertrouwelijke gegevens moeten worden bewaard in beveiligde privésystemen in traditionele (beheerde) datacentra.

· Lage latentie en nabijheid vereisen nog altijd dat de werklast zich in de nabijheid van de eindgebruiker of operationele systemen bevindt, bv. in productiecentra wegens de gevoeligheid voor latentie.

· Servers die 24/7 draaien en niet vaak moeten worden op- of afgeschaald, verdienen hun plek in een private cloud om de kosten te drukken.

Om te concluderen kunnen we stellen dat datacenters niet zijn achterhaald, ze maken nog altijd deel uit van een goed gedefinieerde hybride IT-aanpak met de nadruk op automatisering en flexibiliteit voor alle workloads. Door de meer alledaagse operationele IT-taken in zowel de private als de publieke cloud te automatiseren, kan in de volledige organisatie kostbare tijd worden gewonnen. Optimaliseer de werkmethodes, zodat er meer aandacht kan worden besteed aan het opstarten en uitvoeren van de nodige initiatieven voor digitale acceleratie en risicobeheer.

Wilt u graag weten hoe het is gesteld met uw huidige cloudsituatie? Vul onze enquête in om meteen een eerste idee te krijgen. Laat uw contactgegevens achter en neem contact met ons op om uw cloudsituatie te verbeteren en een goodiebag van Fujitsu te winnen.