Niet alleen Capex en Opex bepalen de keuze tussen cloud of on-premise

© Roman Antoschuk - stock.adobe.com
Fujitsu
Fujitsu
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

20 april 2018, 14:10 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:43

De afweging van on-premise infrastructuur en cloud is niet altijd eenvoudig. Akkoord, bij on-premise komt een zekere investering kijken, terwijl je in de cloud alleen maar zou betalen voor wat je gebruikt. In de praktijk blijkt de tegenstelling tussen Capex en Opex veel minder scherp. Bovendien spelen er ook nog andere elementen mee. Bedrijven kiezen niet alleen in functie van de kosten.

In de vorige artikels uit deze reeks kon u lezen hoe bedrijven vandaag de afweging maken tussen on-premise infrastructuur en de cloud. Hybrid IT is uitgegroeid tot de nieuwe standaard, waarbij vooral de pragmatische keuze van de ondernemingen in het oog springt. Iedere business heeft zijn eigen, specifieke noden. One size fits all bestaat niet. Uiteraard speelt ook het kostenplaatje een rol bij de afweging tussen on-premise en cloud. In de praktijk blijkt dat echter niet altijd een eenvoudige oefening.

Udo Würtz
Udo Würtz© Jan Locus

De moeilijkheid schuilt onder meer in het feit dat de kostenstructuur voor on-premise en cloud zich niet zomaar één op één laten vergelijken. “Trouwens, de cloud is vaak niet bepaald goedkoop”, zegt Udo Würtz, Chief Evangelist Data Center Business bij Fujitsu. “Er spelen veel aspecten mee die je als bedrijf ook mee in rekening moet brengen.” Maar ook hier krijgt de pragmatische aanpak de voorkeur. “Al blijft het belangrijk om te weten dat voor heel wat toepassingen on-premise de goedkoopste piste blijft.”

Udo Würtz, Chief Evangelist Data Center Business bij Fujitsu: “Voor heel wat toepassingen blijft on-premise de goedkoopste piste.

Bewuster databeheer

“We merken dat heel wat van onze klanten -in de publieke sector -liever wegblijven van de publieke cloud,” zegt Stijn Vandenhaute, IT & Services Manager bij Cipal Schaubroeck. Een bedrijf dat ICT-diensten verleent aan overheidsorganisaties. “Wanneer we applicaties ontwikkelen voor de publieke sector, dan draaien die bij voorkeur in ons eigen overheidsdatacenter. De meeste klanten uit de overheidssector verkiezen op zo’n moment een lokale provider (Trusted Cloud) boven de publieke cloud.” Dat heeft voor een groot stuk met veiligheid te maken. “Onder meer de GDPR zorgt daarbij nu voor een zeker momentum”, vervolgt Stijn Vandenhaute. “Organisaties zijn zich meer bewust van de data die ze beheren – en de consequenties die daar aan vasthangen op het vlak van veiligheid en privacy.”

Stijn Vandenhaute
Stijn Vandenhaute© Jan Locus
Stijn Vandenhaute, IT & Services Manager bij Cipal Schaubroeck: “Kostenverlaging is één ding, maar even goed zoeken we naar infrastructuuroplossingen die een kortere time-to-market van applicaties mogelijk maken.

“Kiest een onderneming voor on-premise infrastructuur, dan kan ze nog de afweging maken tussen een traditioneel datacenter en converged infrastructuur. Ook hier staat de analyse van de kosten op de agenda. Bij de traditionele stack wegen de operationele kosten door. Het gaat vooral om de eenvoud van deployment, monitoring, management en reporting. Ook factoren gekoppeld aan de hardware zoals elektriciteit en koeling komen hierbij in aanmerking. Converged infrastructuur vertrekt grotendeels vanuit software en steunt op een pak minder hardware en eenvoudiger beheer. De operationele kosten liggen daardoor makkelijk een kwart lager.” Dat heeft onder meer te maken met de mogelijkheden rond lifecycle management en netwerkvirtualisatie die een oplossing voor converged infrastructuur in het verhaal bieden.

Die laten toe makkelijker het overzicht te bewaren en het geheel op een efficiënte manier te beheren.

Minder complexiteit, kortere time-to-market

“Het is zeker een interessante oefening”, vindt Wim Heylen, Head Cloud-Native Platforms bij KBC Groep. “Maar converged en hyperconverged infrastructuur zijn bij ons alvast nooit een doel op zich. Gaat het om een oplossing die concreet de complexiteit van de infrastructuur of het totale kostenplaatje verlaagt, dan zijn we uiteraard wel geïnteresseerd.” Concreet heeft KBC Bank op dit moment geen converged infrastructuur in gebruik.

De behoeften van de markt veranderen voortdurend, en dus houdt de bank de evolutie van de infrastructuuroplossingen in het oog. De bank deelt die instelling met Cipal Schaubroeck. “We werken vandaag met een vrij klassieke omgeving”, legt Stijn Vandenhaute uit. “Maar uiteraard zoeken wij manieren om de complexiteit te verlagen en om onze klanten een omgeving te bieden die o.a. een kortere time-to-market mogelijk maakt.”

Stijn Vandenhaute
Stijn Vandenhaute© Jan Locus

Ontdek alles over de geconvergeerde Fujitsu en NetApp-infrastructuur op www.Fujitsu.com/NFLEX