Op zoek naar het juiste evenwicht

Fujitsu
Fujitsu
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

4 juni 2020, 23:06 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:42

Wat zijn vandaag de belangrijkste drijfveren om de stap naar de cloud te zetten? Zoeken bedrijven een kostenbesparing of gaat hun voorkeur eerder naar innovatie en wendbaarheid?

“Toen de cloud opkwam, wilde iedereen ervan proeven”, zegt Olivier De Kock, Head of Consulting bij Fujitsu Belgium, “de business nog meer dan de IT-afdeling.” Maar toch is lang niet ieder bedrijf even happig om de stap naar de cloud te zetten. “Bij de kmo’s ligt de snelheid hoger. Net omdat ze minder van zware, bedrijfskritische applicaties afhangen – zoals bijvoorbeeld een bank – konden die kmo’s sneller voor de cloud kiezen.” Tegelijk is Olivier De Kock ervan overtuigd dat de cloud nog verder zal groeien. “Dat denk ik wel. Maar terwijl de multicloud daarbij als doel naar voren komt, blijken we in de realiteit toch eerder bij hybrid cloud uit te komen.”

Drijfveren voor de cloud

In de begindagen heette het dat je in de cloud een mooie kostenbesparing kon realiseren. Toch hebben nogal wat bedrijven zich daar op miskeken. “Aan de cloud zijn bepaalde opstartkosten verbonden”, aldus Olivier De Kock. “De transformatie en migratie die erbij horen, zijn niet altijd evident. Pas wanneer je het hele verhaal op lange termijn bekijkt, zie je de schaaleffecten.”

Vandaag blijkt onder meer veiligheid een drijfveer om de stap naar de cloud te zetten. De reputatie van de hyperscalers staat of valt immers met de veiligheid van hun diensten. “Dus ja, de cloud is echt wel veilig”, stelt Olivier De Kock. En toch gebeuren er soms ongelukken. “Je huis beveiligen is maar één aspect. Daarna mag je natuurlijk de sleutel van de voordeur niet zomaar weggeven.” Anders gezegd: ook de gebruiker van de clouddiensten moet zijn verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat ook de eigen beveiliging op punt staat.

Olivier De Kock, Head of Consulting bij Fujitsu Belgium:
Olivier De Kock, Head of Consulting bij Fujitsu Belgium: “Bedrijven spelen meer en meer met de combinatie van cloud en on-prem, waarbij cloud typisch de voorkeur krijgt om innovatie te ondersteunen.”

Geen one size fits all

In de praktijk zoeken bedrijven vandaag vooral naar het juiste evenwicht. Zo komen we opnieuw bij hybrid cloud uit, met het keuzemodel en de bijhorende flexibiliteit als argumenten. Ook daar zijn de banken vaak een goed voorbeeld van. Ze bieden tal van diensten aan via apps, maar evengoed draaien heel wat workloads er nog altijd op mainframes. En dat blijft wellicht nog een hele tijd zo. “One size fits all bestaat niet, ook niet in de cloud”, zegt Olivier De Kock. “Net daarom moet je als bedrijf spelen met de combinatie van cloud en on-prem, waarbij cloud typisch de voorkeur krijgt om innovatie te ondersteunen.”

Op zoek naar het juiste evenwicht

Exitstrategie

Stappenplannen voor de cloud bestaan er intussen meer dan genoeg. Plannen om op die stappen terug te keren, blijken al direct een stuk zeldzamer. “We kennen het woord exitstrategie intussen uit de coronacrisis”, zegt Olivier De Kock, “maar het hoort net zo goed bij de cloud. En wat we intussen ook geleerd hebben uit de coronacrisis: het is helemaal niet zo makkelijk om naar een vroegere toestand terug te keren.” Wanneer een bedrijf een cloudcontract stopzet, is de cloudprovider uiteraard verplicht de data terug te bezorgen. Dat is niet altijd makkelijk, maar technisch kan het. En ook hier is het toch vaak een kwestie van kosten. Zomaar terugkeren naar on-prem is in de praktijk echter niet makkelijk, want dan moet je on-prem ook weer eerst een complete, beveiligde infrastructuur voorzien.

Tijdens de coronacrisis hebben bedrijven vaak noodgedwongen de stap naar de cloud gezet. “Vaak waren ze niet klaar om massaal thuiswerk te ondersteunen”, zegt Olivier De Kock. Alleen hadden ze geen keuze. “Het zet bedrijven alvast aan het denken over wat ze moeten doen om een volgende crisis aan te kunnen. Wellicht volgen er nu meer investeringen in virtuele desktops, bandbreedte en beveiliging.”