Proximus bouwt een open gigabit netwerk

© Getty Images
Proximus
Proximus
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

16 oktober 2020, 00:00 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:43

Eind maart van dit jaar stelde Proximus haar #inspire2022 strategie voor. De operator wil miljoenen woningen en ondernemingen aansluiten op fiber, 5G uitrollen in ons land en daarbovenop hun netwerk meer dan ooit openstellen. Jeroen Degadt, Director Carrier & Wholesale bij Proximus, vertelt over gigabits en hoe een nieuw netwerk ook een nieuwe cultuur met zich meebrengt voor de operator.

Met hun #inspire2022 strategie wil Proximus een gigabit netwerk voor België bouwen, een grote sprong vooruit voor mobiele en vaste internetsnelheden. “Onze vaste internetlijnen versturen vandaag gemiddeld 50 tot 100 megabit per seconde aan data. We willen nu naar 1 gigabit per seconde gaan, 10 keer sneller dus. Het potentieel van fiber is op termijn zelfs nog hoger”, legt Degadt het uit.

Betere klantenervaring

Zo’n snelheden zijn alvast geen overbodige luxe volgens Degadt. “Consumenten bezitten vandaag veel apparaten die met het internet verbonden zijn. Denk maar aan computers en smartphones, maar ook steeds vaker TV’s en huishoudelijke toestellen. De hoeveelheid data stijgt jaar na jaar, en dat moeten we nu eenmaal opvangen. Ook in de bedrijvenmarkt zien we trouwens die tendens. Een sneller netwerk zal de ervaring voor de klant beter en stabieler maken.”

Tijdens de voorbije lockdown bleek ook dat internetverbindingen cruciaal zijn voor onze samenleving en economie. “Een internetonderbreking wanneer je een film streamt is een ongemak, maar wanneer iedereen van thuis werkt dan betekent dat een economische stilstand”, stelt Degadt.

Op die snelle netwerken steunen nieuwe technologieën, die vandaag nog moeten ontluiken. “Ik denk aan smart cities, internet of things en zelfs virtual reality of artificiële intelligentie. Die technologieën vereisen meer bandbreedte. Connectiviteit is zo een bouwsteen voor een nieuwe economie. Als we de verbindingen mogelijk maken, dan zorgt dat voor innovatie die we vandaag nog niet kunnen voorspellen.”

Jeroen Degadt
Jeroen Degadt

Open netwerken

Opvallend aan dit plan is de openheid ervan. Om de bouw van hun fibernetwerk te versnellen, gaan ze samenwerken met Eurofiber en DELTA fiber. En Proximus stelt haar fiber en mobiel netwerk open voor derde partijen. Zo bestaan er al meer dan twintig alternatieve providers op hun nieuwe fibernetwerk en sinds april hebben virtuele operatoren toegang tot het 5G-netwerk van Proximus. “Dat geeft ons schaalvoordelen, want er zijn meer gebruikers op het netwerk”, verklaart Degadt. “Tegelijk is het interessant om complementaire spelers op je netwerk te hebben. Een virtuele operator bedient bijvoorbeeld een kleinere demografische groep met mobiele abonnementen, of voorziet misschien grote internationale bedrijven van verbindingen. Dertig jaar geleden was Belgacom de enige gebruiker van haar netwerk, maar die periode is definitief voorbij. De beste resultaten en innovatie haal je uit een ecosysteem.”

Een verandering die doordringt tot in het DNA van Proximus. “Dit gaat over een culturele verandering voor ons bedrijf”, besluit Degadt. “We zien dit als een kans. Vroeger zouden we al snel zeggen dat we met concurrenten werken. Vandaag zien we hen als partners. Onze missie is om samen zaken te bouwen, in cocreatie. We sluiten een echte win-win met onze partners, en hun succes betekent ook succes voor ons. Dit netwerk bouwen we samen.”

Wil je meer weten over fiber van Proximus?

www.proximus.be/fiber