“Vrouwen zijn goed in het demystifiëren van ICT”

Deloitte
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

22 februari 2022, 09:19 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 06:49

Diverse teams kunnen de ICT-sector gevoelig versterken. De instroom van meer vrouwen zou er de nijpende nood aan professionals helpen lenigen. Bovendien zorgen meer diverse teams voor betere, creatievere oplossingen.

Vrouwen die vandaag succesvol zijn in ICT, kwamen soms met een omweg in hun job terecht. Als CIO van de KU Leuven en Data News ICT Woman of the Year 2016 is Annemie Depuydt in de sector vandaag een bekend gezicht. Maar dat ze voor ICT zou gaan, lag niet bij voorbaat vast. “Ik studeerde geografie”, vertelt ze. “Omdat ik mezelf later niet voor de klas zag staan, schreef ik me in voor de masteropleiding informatica.” Na haar studie was de KU Leuven haar eerste en tot dusver enige werkgever. In de jaren 90 werkte Annemie als program manager aan de vervanging van het mainframe van de universiteit. Later stelde ze voor de diverse ICT-afdelingen samen te brengen. Sinds 2008 is ze CIO van de eengemaakte ICT-afdeling van de KU Leuven.

Annemie Depuydt, CIO KU Leuven
Annemie Depuydt, CIO KU Leuven
ICT kan heel nerdy zijn, met dure buzzwords. Vrouwen kunnen dat met een gerichte vraag heel snel doorprikken.

Annemie Depuydt

“Ook ik kwam eerder via toeval in ICT terecht”, zegt Veerle Peeters, Director Cyber Governance bij Deloitte. “Ik was vooral geïnteresseerd in sociale wetenschappen en studeerde sociologie en criminologie.” Een job bij een consultancybedrijf bracht Veerle in contact met risicobeheer, waarna haar interesse verschoof richting privacy en cybersecurity. “Sindsdien werk ik aan wat ik de menselijke kant van cybersecurity noem”, zegt ze. “Het is verkeerd te denken dat bij cybersecurity alles om technologie draait. Dat is namelijk niet zo. Mensen en processen zijn even belangrijk.”

Veerle Peeters, Director Cyber Governance bij Deloitte
Veerle Peeters, Director Cyber Governance bij Deloitte
In onze sector draait niet alles om technologie. Mensen en processen zijn even belangrijk.

Veerle Peeters

Jongeren informeren over de impact van ICT

Van alle studenten die aan een Belgische hogeschool of universiteit afstuderen in een STEM-richting, is amper één op vijf vrouw. Wat zou helpen om dat cijfer op te krikken? “Alles begint met het informeren van jongeren op de middelbare school”, zegt Nathalie Vandaele, Human Capital Leader bij Deloitte. “We moeten jongeren meer vertellen over de impact van technologie op alle aspecten van ons leven. We zien de digitalisering echt overal, terwijl de technologie bovendien alleen maar menselijker wordt. Het is belangrijk jongeren daarover te informeren, zodat ze weten wat we met technologie allemaal kunnen doen.”

Nathalie Vandaele, Human Capital Leader bij Deloitte
Nathalie Vandaele, Human Capital Leader bij Deloitte
We moeten jongeren meer vertellen over de impact van technologie op alle aspecten van ons leven.

Nathalie Vandaele

Dat er behoefte is aan meer informatie over ICT, merkt ook Jasmine Van Mol, Senior Consultant Digital Advisory bij Deloitte. “Mensen kunnen zich vaak niet voorstellen wat mijn job inhoudt”, zegt ze. “Ik leg het hen dan uit met een voorbeeld. Een project waar ik op werkte is de eBox, de beveiligde elektronische brievenbus van de federale overheid.” Jasmine begeleidde er een team van ontwikkelaars. “Daar kwamen de technische vaardigheden uit mijn opleiding goed van pas, maar evengoed waren er soft skills voor nodig.”

Jasmine Van Mol, Senior Consultant Digital Advisory bij Deloitte
Jasmine Van Mol, Senior Consultant Digital Advisory bij Deloitte
Ik wil graag als rolmodel fungeren en jonge meisjes inspireren om voor STEM te kiezen.

Jasmine Van Mol

ICT’ers gezocht: mannen én vrouwen

Dat Jasmine voor een STEM-opleiding koos, kwam onder meer omdat ze zich een goed beeld kon vormen van wat haar job later zou inhouden. “Mijn vader is ingenieur”, vertelt ze. “Zo zag ik met eigen ogen dat nogal wat van de vooroordelen die er bestaan, gewoon niet juist zijn. Daarom wil ik nu graag zelf als rolmodel fungeren en jonge meisjes inspireren om voor STEM te kiezen.” En dat is nodig. De vraag naar extra ICT-profielen zal de komende jaren alleen maar verder toenemen. “Het is dus voor een stuk een kwestie van cijfers”, zegt Annemie Depuydt. “De sector heeft meer mensen nodig, mannen én vrouwen. We moeten tot een beter evenwicht komen.”

Evenwichtig samengestelde teams – met mannen en vrouwen – zorgen voor meer engagement, betere resultaten, creatievere oplossingen. “En ja, natuurlijk zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen”, zegt Annemie Depuydt, “maar ze zijn wel evenwaardig op de werkvloer. Meer nog: ze zijn complementair.” Het geheim schuilt in de mix. “Persoonlijk vind ik dat vrouwen goed zijn in het demystifiëren van ICT”, gaat Annemie Depuydt verder. “Onze sector kan heel nerdy zijn, met dure buzzwords. Vrouwen kunnen dat met een gerichte vraag heel snel doorprikken.”

Minder complexiteit

“Diverse teams nemen betere beslissingen”, zegt Nathalie Vandaele, “en dat is belangrijker dan het lijkt.” In de maatschappij neemt de complexiteit alleen maar toe. Het is daarom essentieel de dingen vanuit verschillende standpunten te bekijken. “Naarmate technologie meer zit ingebed in de maatschappij, is het belangrijk dat we vanuit onze sector de diversiteit van de maatschappij ook reflecteren. Diverse teams werken daarbij slimmer, waardoor ze erin slagen die complexiteit weg te nemen.”

Om het volledige rondetafelgesprek te zien, klik door naar deze webpagina.