Vertel mij. Is er een job in de hele bedrijfsomgeving die zo onder druk staat als die van de chief information officer, de cio?

De meest belaagde, de meest gevraagde, de meest onderschatte, soms ook wel overschatte baan in de onderneming. De cio zit te veel in zijn comfortzone. De cio praat onvoldoende met zijn interne klanten, meer nog, hij praat niet eens dezelfde taal, ze verstaan hem niet. De cio weet niet waarmee de echte bedrijfsklanten bezig zijn. Hij moet meer naar buiten. Nee, hij mag niet meer naar buiten, want hij mag geen uitnodigingen meer aanvaarden van leveranciers voor een voetbalmatch, de Proms of een buitenlandse trip.

De cio moet meer praten met de chief marketing officer van zijn bedrijf. Marketing verschuift immers haar budgetten van puur printadvertenties, naar steeds meer digitale oplossingen op sociale media, tablets, smartphones, digital signage... en krijgt dus als het ware meer en fancy it-budgetten dan de cio zelf. De chief information officer moet er dan maar voor zorgen dat de bi-en erp-oplossingen draaien, de servers up & running zijn, de informatie de klok rond beschikbaar is. Niet de meest sexy job in het bedrijf, toch? Tegelijk moet hij eigenlijk in het directiecomité zitten, mee beslissen over de strategie van het bedrijf. Meer nog, hij moet de topjob van de ceo naijveren.

Hij is erg goed geplaatst, zeggen sommige consultants. Intussen trekt iedereen aan z'n mouw om de iPad te linken op het bedrijfsnetwerk, om de honderden smartphones te synchroniseren. Je gaat toch niet zeggen dat dat niet kan? En ho maar, security, uiteraard moet dat opgelost worden, waterdichte systemen, geen hackers over de muur. Tegelijk moet hij empathisch zijn, een leidersfiguur, een motivator, een 'driver'. En hij moet naar scholen en universiteiten om jongeren aan te moedigen om voor it te kiezen. Geen figuur die zo bedolven wordt onder enquêtes als de chief information officer. Hij is gedoemd om immer als de chief imperfect officer door het leven te gaan. En precies daarom willen wij hem of haar eren, als ict-manager van het jaar, als de cio van het jaar. Hoed af, chapeau voor de grootste multitasker in de onderneming.

Vertel mij. Is er een job in de hele bedrijfsomgeving die zo onder druk staat als die van de chief information officer, de cio? De meest belaagde, de meest gevraagde, de meest onderschatte, soms ook wel overschatte baan in de onderneming. De cio zit te veel in zijn comfortzone. De cio praat onvoldoende met zijn interne klanten, meer nog, hij praat niet eens dezelfde taal, ze verstaan hem niet. De cio weet niet waarmee de echte bedrijfsklanten bezig zijn. Hij moet meer naar buiten. Nee, hij mag niet meer naar buiten, want hij mag geen uitnodigingen meer aanvaarden van leveranciers voor een voetbalmatch, de Proms of een buitenlandse trip. De cio moet meer praten met de chief marketing officer van zijn bedrijf. Marketing verschuift immers haar budgetten van puur printadvertenties, naar steeds meer digitale oplossingen op sociale media, tablets, smartphones, digital signage... en krijgt dus als het ware meer en fancy it-budgetten dan de cio zelf. De chief information officer moet er dan maar voor zorgen dat de bi-en erp-oplossingen draaien, de servers up & running zijn, de informatie de klok rond beschikbaar is. Niet de meest sexy job in het bedrijf, toch? Tegelijk moet hij eigenlijk in het directiecomité zitten, mee beslissen over de strategie van het bedrijf. Meer nog, hij moet de topjob van de ceo naijveren. Hij is erg goed geplaatst, zeggen sommige consultants. Intussen trekt iedereen aan z'n mouw om de iPad te linken op het bedrijfsnetwerk, om de honderden smartphones te synchroniseren. Je gaat toch niet zeggen dat dat niet kan? En ho maar, security, uiteraard moet dat opgelost worden, waterdichte systemen, geen hackers over de muur. Tegelijk moet hij empathisch zijn, een leidersfiguur, een motivator, een 'driver'. En hij moet naar scholen en universiteiten om jongeren aan te moedigen om voor it te kiezen. Geen figuur die zo bedolven wordt onder enquêtes als de chief information officer. Hij is gedoemd om immer als de chief imperfect officer door het leven te gaan. En precies daarom willen wij hem of haar eren, als ict-manager van het jaar, als de cio van het jaar. Hoed af, chapeau voor de grootste multitasker in de onderneming.