Een belangrijke ontwikkeling in de pc-wereld betrof de 'laptop'- of 'notebook'-systemen.

Hoewel voordien er ook al uiterst draagbare systemen waren (zoals de Tandy's model 100 en 200, evenals de Olivetti M10, maar ook de GRiD en de Gavilan Sc) duiken met de ontwikkeling van betere en grotere LCD schermen (evenals stroomzuiniger uitvoeringen van Intel processoren en betere batterijtechnologieën) ook in de pc wereld vanaf ca. 1984 laptops op. Een van de eerste voorbeelden was de Data General One, wiens (matig) succes evenwel onder de beperkte kwaliteit van het scherm leed (CGA resolutie, geen achtergrondverlichting).

Voor IBM was de IBM Convertible uit 1986 de eerste doorbraak op dit gebied, met later uitstekende successen dank zij de veelgeroemde ThinkPad modellen. Het is tevens op de laptops dat muisequivalenten als trackpads en pointing sticks op grote schaal doorbraken. Ondertussen hebben laptops ook hun laatste punt waar ze achterop hinkten tegen desktopsystemen bijgewerkt, door het inbouwen van krachtiger grafische processoren. Vandaag vormen laptops dan ook echt volwaardige vervangers voor desktopsystemen, op het draaien van de meest extreme toepassingen na.

Meer nog, ondertussen hebben ontwikkelingen rond connectiviteit en 'on the road' werken ook geleid tot pc's in nog kleinere verpakkingen, zoals 'netbooks'. Hoewel die klasse van pc's ondertussen zelf al weer zwaar onder druk staat van de tablets. Die laatste zagen eigenlijk op hun beurt ook het daglicht in de pc-wereld, dank zij onder meer de 'Windows for pen computing uit 2001.

Een belangrijke ontwikkeling in de pc-wereld betrof de 'laptop'- of 'notebook'-systemen. Hoewel voordien er ook al uiterst draagbare systemen waren (zoals de Tandy's model 100 en 200, evenals de Olivetti M10, maar ook de GRiD en de Gavilan Sc) duiken met de ontwikkeling van betere en grotere LCD schermen (evenals stroomzuiniger uitvoeringen van Intel processoren en betere batterijtechnologieën) ook in de pc wereld vanaf ca. 1984 laptops op. Een van de eerste voorbeelden was de Data General One, wiens (matig) succes evenwel onder de beperkte kwaliteit van het scherm leed (CGA resolutie, geen achtergrondverlichting). Voor IBM was de IBM Convertible uit 1986 de eerste doorbraak op dit gebied, met later uitstekende successen dank zij de veelgeroemde ThinkPad modellen. Het is tevens op de laptops dat muisequivalenten als trackpads en pointing sticks op grote schaal doorbraken. Ondertussen hebben laptops ook hun laatste punt waar ze achterop hinkten tegen desktopsystemen bijgewerkt, door het inbouwen van krachtiger grafische processoren. Vandaag vormen laptops dan ook echt volwaardige vervangers voor desktopsystemen, op het draaien van de meest extreme toepassingen na. Meer nog, ondertussen hebben ontwikkelingen rond connectiviteit en 'on the road' werken ook geleid tot pc's in nog kleinere verpakkingen, zoals 'netbooks'. Hoewel die klasse van pc's ondertussen zelf al weer zwaar onder druk staat van de tablets. Die laatste zagen eigenlijk op hun beurt ook het daglicht in de pc-wereld, dank zij onder meer de 'Windows for pen computing uit 2001.