Luc Blyaert
De premie van Meneer Doktoor
Is er een beroep dat jaarlijks een overheidstoelage krijgt van zo’n 800 euro voor het gebruik van een softwarepakket? Welke zelfstandige ondernemer krijgt zo’n subsidie? Bakkers, advocaten, winkeliers, architecten, kunstenaars? Nee toch? Wie dan wel? Uw huisarts.
Is er een beroep dat jaarlijks een overheidstoelage krijgt van zo’n 800 euro voor het gebruik van een softwarepakket? Welke zelfstandige ondernemer krijgt zo’n subsidie? Bakkers, advocaten, winkeliers, architecten, kunstenaars? Nee toch? Wie dan wel? Uw huisarts.
Die krijgt van het Riziv, het Rijksinstituut voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering, een jaarlijkse premie van 806 euro als hij een softwarepakket gebruikt dat gehomologeerd is door het eHealth-platform. In de praktijk betalen u en ik dus elk jaar het softwarepakket van onze huisarts.
Er zijn in België zo’n 15.000 huisartsen. Niet elke dokter staat te springen om medische software en mogelijk heeft niet elke geneesheer een computer in huis. Dat kan. De premie is dus een soort incentive, een wortel om de huisarts alsnog te overtuigen om de juiste medische software in huis te halen voor een beveiligde communicatie tussen de gezondheidsspelers. Mocht iedereen er gebruik van maken, dan kost dit het Riziv zo’n 12 miljoen euro per jaar. Naar schatting speelt zo’n 80 procent van de artsen daarop in zodat het toch nog om een niet onaardig bedrag van bijna 10 miljoen euro gaat, per jaar.
Uiteraard zijn de leveranciers van deze medische software best te spreken over deze aanpak. Naar verluidt boden sommigen het pakket zelfs aan voor 450 euro zodat de huisarts netjes 350 euro op zak kon steken. Sommige dokters kenden zelfs een ‘bypass’ zodat zonder verpinken en zonder software 806 euro in the pocket werd geschoven. Daar zou nu in de toekomst verandering in komen. De zogenaamde ‘telematicapremie’ zal bepaald worden door het gebruik van de software en niet langer door de aanschaf. Hoe meer doktersbriefjes bijvoorbeeld verstuurd worden via het elektronische Recip-e voorschriftenplatform, hoe groter de premie zal zijn. Een nieuwe wortel die de toubib moet aanzetten om meer gebruik te maken van het e-Healthplatform.
De medische software moet goedgekeurd worden en dus getest op onder andere kwaliteit, interoperabiliteit, gebruiksvriendelijkheid en beveiliging. Uit de eerste testronde die begin dit jaar afgerond werd, bleek dat van de 15 softwarepakketten er liefst zeven ‘gebuisd’ waren: Accrimed, Daktari, iCure, Medinect, Omnipro, Prodoc en Windoc. Alles samen toch software die door duizenden huisartsen wordt gehanteerd. Iedereen faalde in de functionele testen. Je kan je dus best afvragen hoe het kon dat die medische software al die jaren toch gesubsidieerd werd én nog steeds gebruikt wordt. De leveranciers werden dus verwezen naar een tweede zit. Een nieuwe testronde waarvan de resultaten wellicht volgende maand bekend worden. Benieuwd wie mogelijk nog doorverwezen zal worden naar een derde zit, als die er nog zal komen. Als de leverancier de vereiste homologatie niet haalt, dan kan de huisarts de software best meteen ook in de vuilbak kieperen. Anders krijgt ie de jaarlijkse premie niet.
Blijft toch de vraag of zo’n jaarlijkse premie wel nodig is. Er gaan argumenten op dat die 806 euro slechts een fractie is van de totale kost. Breedband, modem, abonnement… Goed, maar hebben we dat niet allemaal? Waarom een dokter wel en een ander beroep niet gesubsidieerd moet worden met een ‘telematicapremie’, dat ontgaat me totaal. Ik heb niet de indruk dat mijn huisarts slecht boert. Ook niet dat hij een wortel nodig heeft. Net zomin als ik trouwens.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier