Dominantie van Proximus in bedrijvenmarkt blijft toenemen

© Belga
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Naar goede jaarlijkse gewoonte heeft Data News ook dit jaar een telecomenquête georganiseerd bij Belgische bedrijven. Wie dacht dat Proximus een plafond bereikt had, komt bedrogen uit: ‘s lands historische operator torent meer dan ooit boven alle andere telecomspelers uit.

Dat Proximus heer en meester is in de Belgische telecomwereld, is het intrappen van een open deur. Maar dat het al overweldigende grote marktaandeel in de bedrijfswereld jaar na jaar nog steeds blijft toenemen, is toch opmerkelijk. De cijfers van onze enquête tonen andermaal dat de liberalisering van de telecommarkt in ons land – zeventien jaar geleden – haar doel is voorbijgeschoten.

In het eerste volle jaar onder de ‘nieuwe’ naam Proximus groeit het marktaandeel op álle deelgebieden in bedrijfstelecom.

Proximus bedient 61 procent van de bedrijven van vaste telefonie: dat is zowat 2 procent meer dan wat de telecomenquête van vorig jaar ons leerde. Aan Franstalige kant gebruikt zelfs 66 procent van de bedrijven Proximus voor vaste telefoniediensten. Met een marktaandeel van slechts 16 procent is het verschil met nummer 2 (Telenet) erg groot, en misschien verontrustender: de kloof lijkt opnieuw groter te worden.

Voor mobiele communicatie zien we een soortgelijk beeld. Daar haalt Proximus net geen 60 procent – 59 procent in de Nederlandstalige en 58 procent in de Franstalige landshelft – en dat is een stijging met 4 procent vergeleken met vorig jaar. Die procentpuntjes pikt de operator in van Mobistar (23,3 procent) en Telenet (5,7 procent). Base Company blijft hangen op de 9 procent van vorig jaar.

Datanetwerken

Voor datanetwerken hebben bedrijven meer keuze, maar echt veel animo om daarvoor te kiezen is er toch nog steeds niet. Want ook in dit segment groeit Proximus door tot net geen 48 procent: alweer 4 procent erbij vergeleken met vorig jaar.

En ook hier geeft concurrent Telenet enkele procentjes kwijt. Bij de vele overige spelers – Colt, Destiny, BT, Verizon, Easynet, enzovoort – beweegt er nauwelijks iets: beter kan het vastgeroeste telecomlandschap nauwelijks geïllustreerd worden.

Lees alles over de resultaten van onze telecomenquête in de papieren editie van Data News die vrijdag verschijnt!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content