"Are you ready to be a business terrorist?", vroeg Neil Jacobsohn van FutureWorld zich luidop af.

Niet de geijkte paden aflopen, buiten de krijtlijnen tekenen, afwijkend gedrag vertonen, dat waren zijn verkwikkende woorden tijdens het jongste Deloitte innovatie-event in Evere. Mannen in maatpak die goedkeurend knikten. Een paar straten verder kwamen enkele honderden vrouwen en toch ook wat mannen bij elkaar in een debat over lichamen, anders denken en maatschappelijke posities. "Als ik een man vraag om in een raad van bestuur te zetelen dan heb ik na een uur al antwoord, bij een vrouw is dat pas na een week", geeuwde GIMV-voorzitter en éminence grise Herman Daems. Zijn belaagde corpus belichaamde het Belgique à papa (nooit heeft men het over la Belgique à mama), waarin bestuursmandaten verdeeld worden onder de vrienden. Quota waren aan hem niet besteed, het zou wel vanzelf loslopen met het aantal vrouwen aan de leiding.

Terecht wierp Astrid De Lathauwer, hr manager van Belgacom verontwaardigd op dat ze tegen die tijd wel tachtig zal zijn. De gebalanceerde leider, daar werd en wordt naar uitgekeken. Een ying-yang evenwicht, ook vaak broos, tussen mannelijke en feminiene energie. Dat de klepel niet mag overhellen, maar dat we ook niet altijd weten welke kant we wanneer moeten uitspelen. Mag het ook nog spontaan? Dat creativiteit, verantwoordelijkheidszin en dienstbaarheid typisch vrouwelijk zijn? Ook die stereotypen moeten de deur uit. Een club van enkel vrouwen onder elkaar lijkt evenmin te gedijen, maar enkel stierentestosteron lijdt ook vaak tot destructie.

Weten we het zelf nog? "Mannen die hun vrouwelijke kant laten zien, worden door collega's in het toilet aanzien als 'losers'," vertelde Microsofts hr-manager Elke Jorens. Een loser, vernietigend lemma van pubers, ook nooit gebruikt tegenover vrouwen, toch? Mannen zijn winners of losers. Ook daarmee moeten we komaf maken. Laat die mannelijke en feminiene energie maar wat tegen elkaar schurken. In die zin wil ik wel een business terrorist zijn.

"Are you ready to be a business terrorist?", vroeg Neil Jacobsohn van FutureWorld zich luidop af. Niet de geijkte paden aflopen, buiten de krijtlijnen tekenen, afwijkend gedrag vertonen, dat waren zijn verkwikkende woorden tijdens het jongste Deloitte innovatie-event in Evere. Mannen in maatpak die goedkeurend knikten. Een paar straten verder kwamen enkele honderden vrouwen en toch ook wat mannen bij elkaar in een debat over lichamen, anders denken en maatschappelijke posities. "Als ik een man vraag om in een raad van bestuur te zetelen dan heb ik na een uur al antwoord, bij een vrouw is dat pas na een week", geeuwde GIMV-voorzitter en éminence grise Herman Daems. Zijn belaagde corpus belichaamde het Belgique à papa (nooit heeft men het over la Belgique à mama), waarin bestuursmandaten verdeeld worden onder de vrienden. Quota waren aan hem niet besteed, het zou wel vanzelf loslopen met het aantal vrouwen aan de leiding. Terecht wierp Astrid De Lathauwer, hr manager van Belgacom verontwaardigd op dat ze tegen die tijd wel tachtig zal zijn. De gebalanceerde leider, daar werd en wordt naar uitgekeken. Een ying-yang evenwicht, ook vaak broos, tussen mannelijke en feminiene energie. Dat de klepel niet mag overhellen, maar dat we ook niet altijd weten welke kant we wanneer moeten uitspelen. Mag het ook nog spontaan? Dat creativiteit, verantwoordelijkheidszin en dienstbaarheid typisch vrouwelijk zijn? Ook die stereotypen moeten de deur uit. Een club van enkel vrouwen onder elkaar lijkt evenmin te gedijen, maar enkel stierentestosteron lijdt ook vaak tot destructie. Weten we het zelf nog? "Mannen die hun vrouwelijke kant laten zien, worden door collega's in het toilet aanzien als 'losers'," vertelde Microsofts hr-manager Elke Jorens. Een loser, vernietigend lemma van pubers, ook nooit gebruikt tegenover vrouwen, toch? Mannen zijn winners of losers. Ook daarmee moeten we komaf maken. Laat die mannelijke en feminiene energie maar wat tegen elkaar schurken. In die zin wil ik wel een business terrorist zijn.