Ondanks de aanbevelingen van Airbnb vroeg ik eerst 60 euro voor mijn huis en trok ik de prijs daarna op naar 65 euro per nacht. De site neemt een commissie van 3 prpcent op de huurprijs. Maar Airbnb haalt het geld niet enkel bij de gastheren, het businessmodel steunt ook op een bedrag dat aan de reiziger wordt aangerekend (tussen 6 en 12 procent, afhankelijk van de duur van het verblijf).

Ik zette mijn huis dus drie weekends te huur, voor een totaal van zes overnachtingen. Na aftrek van de commissie van Airbnb, bracht me dat 387 euro op. Belgen die actief zijn op Airbnb, verhuren hun verblijf gemiddeld voor 36 nachten per jaar, wat overeenstemt met een gemiddeld jaarlijks inkomen van 2.300 euro.

"Wat duidelijk aantoont dat dit doorgaans een beperkt inkomen is", benadrukt country lead Belgium Philippe Coulon voor Airbnb. Maar in zijn geheel genomen is Airbnb toch goed voor een hele hoop overnachtingen in België. Niet zo vreemd dus dat bepaalde hotelhouders erg kritisch zijn tegenover deze oneerlijke concurrentie door particulieren, en van zwartwerk spreken.

De inkomsten die voortkomen uit het Airbnb-platform moeten nochtans wel degelijk aangegeven worden. "De eigenaar-gastheer moet de inkomsten uit die overnachtingen inderdaad aangeven", beklemtoont Philippe Coulon.

"Daarom sturen we elk jaar een overzicht van wat ze via Airbnb verdiend hebben. Maar dat is niet zo eenvoudig voor de verhuurders, die een deel van de inkomsten als roerende en een ander deel als onroerende inkomsten moeten aangeven. De Airbnb-inkomsten worden grosso modo tegen 10 procent belast".

Naast de inkomsten, zijn de reviews en scores van de gasten op het platform een van de belangrijkste indicatoren voor de activiteit van de amateur-hotelhouder. "Geen onaangename verrassingen. We voelden ons meteen op ons gemak. Een perfect verblijf voor een koppel met twee kinderen", vindt Magali, die twee nachtjes bij ons thuis logeerde.

Thomas schrijft dan weer: "Het huis van Christophe was een aangename verrassing, het oversteeg onze verwachtingen. Alles was voorzien en het uitzicht vanuit de kamer was prachtig. We voelden ons echt thuis."

En meteen vergeet ik dat ik tien uur druk in de weer was om het huis voor te bereiden op de aankomst van mijn gasten ...

Ondanks de aanbevelingen van Airbnb vroeg ik eerst 60 euro voor mijn huis en trok ik de prijs daarna op naar 65 euro per nacht. De site neemt een commissie van 3 prpcent op de huurprijs. Maar Airbnb haalt het geld niet enkel bij de gastheren, het businessmodel steunt ook op een bedrag dat aan de reiziger wordt aangerekend (tussen 6 en 12 procent, afhankelijk van de duur van het verblijf). Ik zette mijn huis dus drie weekends te huur, voor een totaal van zes overnachtingen. Na aftrek van de commissie van Airbnb, bracht me dat 387 euro op. Belgen die actief zijn op Airbnb, verhuren hun verblijf gemiddeld voor 36 nachten per jaar, wat overeenstemt met een gemiddeld jaarlijks inkomen van 2.300 euro. "Wat duidelijk aantoont dat dit doorgaans een beperkt inkomen is", benadrukt country lead Belgium Philippe Coulon voor Airbnb. Maar in zijn geheel genomen is Airbnb toch goed voor een hele hoop overnachtingen in België. Niet zo vreemd dus dat bepaalde hotelhouders erg kritisch zijn tegenover deze oneerlijke concurrentie door particulieren, en van zwartwerk spreken.De inkomsten die voortkomen uit het Airbnb-platform moeten nochtans wel degelijk aangegeven worden. "De eigenaar-gastheer moet de inkomsten uit die overnachtingen inderdaad aangeven", beklemtoont Philippe Coulon. "Daarom sturen we elk jaar een overzicht van wat ze via Airbnb verdiend hebben. Maar dat is niet zo eenvoudig voor de verhuurders, die een deel van de inkomsten als roerende en een ander deel als onroerende inkomsten moeten aangeven. De Airbnb-inkomsten worden grosso modo tegen 10 procent belast".Naast de inkomsten, zijn de reviews en scores van de gasten op het platform een van de belangrijkste indicatoren voor de activiteit van de amateur-hotelhouder. "Geen onaangename verrassingen. We voelden ons meteen op ons gemak. Een perfect verblijf voor een koppel met twee kinderen", vindt Magali, die twee nachtjes bij ons thuis logeerde. Thomas schrijft dan weer: "Het huis van Christophe was een aangename verrassing, het oversteeg onze verwachtingen. Alles was voorzien en het uitzicht vanuit de kamer was prachtig. We voelden ons echt thuis." En meteen vergeet ik dat ik tien uur druk in de weer was om het huis voor te bereiden op de aankomst van mijn gasten ...