Ada Sekirin

Een toekomst, een digitale toekomst

Ada Sekirin Ada Sekirin is vice-president Benelux, Duitsland en Oost Europa bij Business & Decision. Ze is ook door Data News verkozen tot ICT Woman of the Year 2013.

De komende weken zal ik vaak op school te zien zijn. Ik hoop er zelf bij te leren, natuurlijk, maar ik wil vooral mijn tijd in die scholen gebruiken om jongeren warm te maken voor het ondernemerschap.

De komende weken zal ik vaak op school te zien zijn. Ik hoop er zelf bij te leren, natuurlijk, maar ik wil vooral mijn tijd in die scholen gebruiken om jongeren warm te maken voor het ondernemerschap.

Met mijn programma ‘My Digital Future’ richt ik me in de eerste plaats tot inwijkelingen als mezelf, die hun plaats in de maatschappij kunnen verwerven door een eigen zaak op te zetten.

Voor Belgen van buitenlandse komaf is het niet altijd makkelijk om zich te integreren. Ik ben er vast van overtuigd dat werk een van de beste manieren is om die integratie te realiseren. Een goede job geeft mensen het gevoel er bij te horen, werk zorgt voor een grotere eigenwaarden, en via werk verricht je zaken waar je trots op kan zijn. Dat zijn allemaal basisvoorwaarden om goed geïntegreerd te raken.

De cijfers bewijzen echter dat migranten al te vaak uitgesloten worden bij bepaalde aanwervingen, zowel in de publieke als de private sector. Daarom moeten ze het heft in eigen handen nemen. En zelf gaan ondernemen. De digitale revolutie zorgt er voor dat het veel makkelijker is om als ondernemer te starten. Wil je iets verkopen, dan hoef je geen winkel te openen, met alle huurverplichtingen van een fysieke winkel, je kan gewoon klein starten met een kleine webshop en een beperkte voorraad en je zaak langzaam laten groeien. Dat is slechts één voorbeeld. Wat je ook wil ondernemen, de toegang tot het ondernemerschap is in feite heel makkelijk.

Ik bezoek vooral scholen met positieve discrimitatie in Brussel, en ik wil de leerlingen daar duidelijk maken dat ze zelf initiatief moeten nemen. We kunnen niet kiezen in welke achtergrond we geboren worden, maar we kunnen wel kiezen wat we met die omstandigheden doen. Dat het hard werk is, staat buiten kijf. Zonder inspanning kom je nergens.

In mijn jeugd kwam ik zonder enige kennis van het Frans vanuit Rusland naar België. Naar school gaan was een beproeving voor me. Maar uiteindelijk ben ik IT gaan studeren en heb ik een eigen bedrijf opgezet. Dat verhaal vertel ik dus in de scholen, plus verhalen van mensen die het in de IT ver geschopt hebben. Zo kan ik tonen dat je niet alleen in het voetbal of in de muziek een ster kan worden, maar ook in de informaticasector. Ik wil vooral dat deze jongeren trots worden op wat ze doen. Als ze al de moeite doen om een idee wat verder uit te werken, hebben we al een eerste succes geboekt.

De eerste resultaten waren zeer bemoedigend. Op het einde van de eerste infosessie zei de helft van de klas dat ze interesse hadden in My Digital Future. Voor zij die mee willen, zetten we eind dit jaar een aantal workshops op over hoe je een webshop kan bouwen, hoe je een mobiele app kan ontwikkelen, hoe je kan leren programmeren.

Het worden drukke tijden, maar gelukkig kan ik terugvallen op een enthousiast team binnen Business & Decision, dat meehelpt om deze workshops op te zetten en uit te werken. Ook hulp van buitenaf is uiteraard welkom, zeker van andere immigrant-ondernemers uit de IT sector. Want zij die geslaagd zijn, hebben de morele plicht om anderen de weg te wijzen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content