Terwijl de Nintendo DS Lite, de DSi en de DSi XL steeds dezelfde look en feel hadden, breekt voor Nintendo nu duidelijk een nieuw tijdperk aan met de Nintendo 3DS.

Het design van de nieuwe handheld is wat meer gestroomlijnd en bij het openklappen merk je meteen een aantal nieuwigheden: een draaiknop die je alle richtingen kan uitduwen, de Select, Home en Start toetsen die in een stijlvol balkje onder het touchscreen zijn verwerkt en de schuifknop rechts van het bovenste scherm om het 3D-effect te regelen. Aan de buitenkant springen de twee kleine cameraatjes in het oog - in plaats van vroeger één groot - waarmee je 3D-foto's kan maken.

Er zijn echter nog heel wat hardware-upgrades die je niet onmiddellijk ziet. Zo bezit de 3DS nu ook een bewegingssensor en gyrosensor, een infraroodpoort, een sterkere processor en een RAM-geheugen van 128 MB in plaats van 16 MB bij de DSi (XL). Ook het flashgeheugen om games op te slaan is aardig gegroeid: van 256 MB bij de DSi (XL) naar 1,5 GB nu. Daarnaast zit standaard ook nog eens een 2 GB SD-kaart in de 3DS. Nadeel is dat de batterij door alle innovatieve snufjes slechts 3 tot 5 uur meegaat - tot 8 uur in de DS-compatibiliteitsmodus -, maar Nintendo probeert dat op te lossen door een cradle mee te leveren waarin je 3DS automatisch oplaadt.

De veel krachtigere en innovatieve 3DS heeft heel wat meer in zijn mars als zijn voorgangers, zelfs als 3D je niet meteen kan bekoren. Toegegeven, de huidige games lijken nog niet volop gebruik te maken van de 3D-mogelijkheden, maar je krijgt wel alvast een glimp te zien van wat de toekomst zou kunnen brengen. Als je een DS of DS Lite bezit en je de DSi en DSi XL hebt overgeslagen omdat je het niet de moeite vond daarvoor een nieuwe handheld aan te schaffen, dan zou je daar nu wel eens anders over kunnen denken. Al blijft het misschien toch nog even afwachten of die toptitels er komen. De 3D-video's die je op deze nieuwe handheld kan bekijken, zijn alvast veelbelovend.

Annick Claus

Terwijl de Nintendo DS Lite, de DSi en de DSi XL steeds dezelfde look en feel hadden, breekt voor Nintendo nu duidelijk een nieuw tijdperk aan met de Nintendo 3DS. Het design van de nieuwe handheld is wat meer gestroomlijnd en bij het openklappen merk je meteen een aantal nieuwigheden: een draaiknop die je alle richtingen kan uitduwen, de Select, Home en Start toetsen die in een stijlvol balkje onder het touchscreen zijn verwerkt en de schuifknop rechts van het bovenste scherm om het 3D-effect te regelen. Aan de buitenkant springen de twee kleine cameraatjes in het oog - in plaats van vroeger één groot - waarmee je 3D-foto's kan maken. Er zijn echter nog heel wat hardware-upgrades die je niet onmiddellijk ziet. Zo bezit de 3DS nu ook een bewegingssensor en gyrosensor, een infraroodpoort, een sterkere processor en een RAM-geheugen van 128 MB in plaats van 16 MB bij de DSi (XL). Ook het flashgeheugen om games op te slaan is aardig gegroeid: van 256 MB bij de DSi (XL) naar 1,5 GB nu. Daarnaast zit standaard ook nog eens een 2 GB SD-kaart in de 3DS. Nadeel is dat de batterij door alle innovatieve snufjes slechts 3 tot 5 uur meegaat - tot 8 uur in de DS-compatibiliteitsmodus -, maar Nintendo probeert dat op te lossen door een cradle mee te leveren waarin je 3DS automatisch oplaadt. De veel krachtigere en innovatieve 3DS heeft heel wat meer in zijn mars als zijn voorgangers, zelfs als 3D je niet meteen kan bekoren. Toegegeven, de huidige games lijken nog niet volop gebruik te maken van de 3D-mogelijkheden, maar je krijgt wel alvast een glimp te zien van wat de toekomst zou kunnen brengen. Als je een DS of DS Lite bezit en je de DSi en DSi XL hebt overgeslagen omdat je het niet de moeite vond daarvoor een nieuwe handheld aan te schaffen, dan zou je daar nu wel eens anders over kunnen denken. Al blijft het misschien toch nog even afwachten of die toptitels er komen. De 3D-video's die je op deze nieuwe handheld kan bekijken, zijn alvast veelbelovend. Annick Claus