Het is in een bedrijfsomgeving vaak niet eenvoudig om iets terug te vinden in de informatie die is opgeslagen in bestanden, e-mails, streams, noem maar op. Microsoft biedt hulp met met Search Server 2008, een zoeksysteem voor bedrijfsinformatie.

De Express versie van Microsoft Search Server 2008 is bedoeld voor wat kleinere bedrijven die minder informatie en servers te doorzoeken hebben en waar dus één fysieke zoekserver volstaat. De (betalende) gewone versie is bedoeld voor grote organisaties en kan op meerdere servers draaien.

Beheer Voor het beheer vertrek je van een verenigd beheerdashboard voor Search Server en SharePoint Services. Je kunt verschillende servers centraal beheren, aan systeembewaking doen en de "kruipstatus" bekijken. "Kruipen" is het scannen van servers en sites op zoek naar informatie om te indexeren. Een heel belangrijk onderdeel van het beheer is uiteraard het definiëren van kruipopdrachten. Zo'n kruipopdracht kan volledig zijn (scan een heel systeem), of aanvullend (scan incrementeel). Search Server 2008 biedt ook uitgebreide rapportagemogelijkheden voor zoekopdrachten en de resultaten daarvan. Je kunt de meest voorkomende zoekopdrachten bekijken, zoekopdrachten zonder resultaat, vaakst voorkomende resultaatpagina's, zoekopdrachtenvolume, doorklikverhoudingen, en nog veel meer. Zo zie je niet alleen de populairste zoekopdrachten, maar ook de meest succesvolle.

Gebruiksvriendelijkheid Voor gebruikers verandert er niet veel aan hun zoekervaring, als ze tenminste gewend waren te werken met de Microsoft zoektechnologie (Live Search). Ze krijgen een zoekcentrum ter beschikking met een webachtige interface en een vrij gemakkelijke zoekopdrachtsyntaxis. Zoekresultaten worden getoond met tekstsamenvattingen zodat gebruikers snel een overzicht krijgen en het gezochte kunnen herkennen. Hierbij worden de zoektermen gemarkeerd. Als een gebruiker zich vergist bij het intikken van zoektermen, krijgt hij automatisch suggesties te zien met gecorrigeerde zoektermen.

Conclusie Search Server 2008 Express biedt een rijke zoekomgeving die heel wat verschillende soorten opslagsystemen kan doorzoeken en indexeren. Voor alles wat niet standaard ondersteund wordt, kunnen derden bovendien speciale connectoren schrijven. Zoals we gewend zijn van Microsoft is een en ander wel nogal Windows-centrisch en worden er bijvoorbeeld geen authenticiteitscontrolesystemen ondersteund die niet werken zoals die van Microsoft zelf. Maar als het netwerk en bedrijf Windows-centrisch is, kan deze Search Server gouden diensten bewijzen.

Bron: www.diskidee.be

Het is in een bedrijfsomgeving vaak niet eenvoudig om iets terug te vinden in de informatie die is opgeslagen in bestanden, e-mails, streams, noem maar op. Microsoft biedt hulp met met Search Server 2008, een zoeksysteem voor bedrijfsinformatie. De Express versie van Microsoft Search Server 2008 is bedoeld voor wat kleinere bedrijven die minder informatie en servers te doorzoeken hebben en waar dus één fysieke zoekserver volstaat. De (betalende) gewone versie is bedoeld voor grote organisaties en kan op meerdere servers draaien. Beheer Voor het beheer vertrek je van een verenigd beheerdashboard voor Search Server en SharePoint Services. Je kunt verschillende servers centraal beheren, aan systeembewaking doen en de "kruipstatus" bekijken. "Kruipen" is het scannen van servers en sites op zoek naar informatie om te indexeren. Een heel belangrijk onderdeel van het beheer is uiteraard het definiëren van kruipopdrachten. Zo'n kruipopdracht kan volledig zijn (scan een heel systeem), of aanvullend (scan incrementeel). Search Server 2008 biedt ook uitgebreide rapportagemogelijkheden voor zoekopdrachten en de resultaten daarvan. Je kunt de meest voorkomende zoekopdrachten bekijken, zoekopdrachten zonder resultaat, vaakst voorkomende resultaatpagina's, zoekopdrachtenvolume, doorklikverhoudingen, en nog veel meer. Zo zie je niet alleen de populairste zoekopdrachten, maar ook de meest succesvolle. Gebruiksvriendelijkheid Voor gebruikers verandert er niet veel aan hun zoekervaring, als ze tenminste gewend waren te werken met de Microsoft zoektechnologie (Live Search). Ze krijgen een zoekcentrum ter beschikking met een webachtige interface en een vrij gemakkelijke zoekopdrachtsyntaxis. Zoekresultaten worden getoond met tekstsamenvattingen zodat gebruikers snel een overzicht krijgen en het gezochte kunnen herkennen. Hierbij worden de zoektermen gemarkeerd. Als een gebruiker zich vergist bij het intikken van zoektermen, krijgt hij automatisch suggesties te zien met gecorrigeerde zoektermen. Conclusie Search Server 2008 Express biedt een rijke zoekomgeving die heel wat verschillende soorten opslagsystemen kan doorzoeken en indexeren. Voor alles wat niet standaard ondersteund wordt, kunnen derden bovendien speciale connectoren schrijven. Zoals we gewend zijn van Microsoft is een en ander wel nogal Windows-centrisch en worden er bijvoorbeeld geen authenticiteitscontrolesystemen ondersteund die niet werken zoals die van Microsoft zelf. Maar als het netwerk en bedrijf Windows-centrisch is, kan deze Search Server gouden diensten bewijzen. Bron: www.diskidee.be