De Eltax S-35 is een vloerstaand driewegsysteem dat aantrekkelijk geprijsd is. Eltax positioneert deze luidspreker als het topmodel van de S-serie. Maar is die echt wel zo goed als de Deense fabrikant claimt?

Met een hoogte van 1 m 30 is het Eltax S-35 vloerstaand driewegsysteem vrij groot. Zodra we de luidsprekers uit hun dozen bevrijd hebben, zien we dat we zwarte exemplaren gekregen hebben. Ons valt ook op dat de afwerking ronduit slecht is. Het lijken wel goedkope Ikea-meubels. Als we op een zijkant van zo'n luidspreker kloppen, horen we dat de panelen niet dik genoeg zijn. Het resoneert. Bij het weghalen van het luidsprekerdoek zien we, dat de voorplaat waar de tweeter, midrange en twee woofers op gemonteerd zijn, in walnoot uitgevoerd is. De panelen zijn niet afgerond en de naden zijn waar ze zijn samengelijmd, duidelijk zichtbaar.

Parameters Eltax geeft op dat je deze luidsprekers moet aansturen met versterkers tot 250 Watt per kanaal. Kortstondig mag zelfs 500 W per kanaal. Het frequentiebereik is 40 tot 22.000 Hz plus of min 4 dB. Volgens Eltax hebben deze speakers een rendement van 89 dB gemeten op 1 meter afstand bij een invoer van 2,83 V. De gemiddelde impedantie (wisselstroomweerstand) is 8 Ohm en dat kan zakken tot minimaal 4 Ohm. Een versterker van 90 W in 8 Ohm en het dubbel daarvan in 4 Ohm stelt je in staat ruim 100 dB op 3 meter luisterafstand te halen. Dat is dus meer dan voldoende. De luidsprekers zijn uitgerust met twee 25 cm afgeschermde woofers, een 13 cm afgeschermde middentoonluidspreker en een 25 mm tweeter met 'soft dome' (een zachte koepel in plaats van een komvorm). Beide woofers hebben een eigen basreflexpoort.

Luisterervaring De dubbele woofers en dubbele basreflexpoorten bleken veel te veel bas op te leveren. De bas was zo overdadig, dat luisteren bijzonder onaangenaam werd. Uiteindelijk moesten we beide basreflexpoorten dichtstoppen met handdoeken voordat het geluid een béétje aanvaardbaar begon te klinken. Eltax doet er goed aan een paar pluggen mee te leveren speciaal voor het dichtstoppen van die poorten, want dat is dus echt wel nodig. Ook met de dichtgestopte poorten vonden we de weergave verre van optimaal. Het geheel vertoonde vrij veel weergavefouten, inclusief duidelijk hoorbare vervorming. Het enige woord dat in mijn gedachten komt bij het beluisteren van de klank is: lelijk.

Conclusie Deze Eltax S-35 luidsprekers konden ons helemaal niet bekoren. De zeer goedkope afwerking en de veel te overdadige bas zorgen voor een bijzonder onaangename ervaring voor deze recensent. Deze luidsprekers zullen alleen leuk gevonden worden door pubers die van zwaar basgebonk houden.

Bron: www.diskidee.be

De Eltax S-35 is een vloerstaand driewegsysteem dat aantrekkelijk geprijsd is. Eltax positioneert deze luidspreker als het topmodel van de S-serie. Maar is die echt wel zo goed als de Deense fabrikant claimt? Met een hoogte van 1 m 30 is het Eltax S-35 vloerstaand driewegsysteem vrij groot. Zodra we de luidsprekers uit hun dozen bevrijd hebben, zien we dat we zwarte exemplaren gekregen hebben. Ons valt ook op dat de afwerking ronduit slecht is. Het lijken wel goedkope Ikea-meubels. Als we op een zijkant van zo'n luidspreker kloppen, horen we dat de panelen niet dik genoeg zijn. Het resoneert. Bij het weghalen van het luidsprekerdoek zien we, dat de voorplaat waar de tweeter, midrange en twee woofers op gemonteerd zijn, in walnoot uitgevoerd is. De panelen zijn niet afgerond en de naden zijn waar ze zijn samengelijmd, duidelijk zichtbaar. Parameters Eltax geeft op dat je deze luidsprekers moet aansturen met versterkers tot 250 Watt per kanaal. Kortstondig mag zelfs 500 W per kanaal. Het frequentiebereik is 40 tot 22.000 Hz plus of min 4 dB. Volgens Eltax hebben deze speakers een rendement van 89 dB gemeten op 1 meter afstand bij een invoer van 2,83 V. De gemiddelde impedantie (wisselstroomweerstand) is 8 Ohm en dat kan zakken tot minimaal 4 Ohm. Een versterker van 90 W in 8 Ohm en het dubbel daarvan in 4 Ohm stelt je in staat ruim 100 dB op 3 meter luisterafstand te halen. Dat is dus meer dan voldoende. De luidsprekers zijn uitgerust met twee 25 cm afgeschermde woofers, een 13 cm afgeschermde middentoonluidspreker en een 25 mm tweeter met 'soft dome' (een zachte koepel in plaats van een komvorm). Beide woofers hebben een eigen basreflexpoort. Luisterervaring De dubbele woofers en dubbele basreflexpoorten bleken veel te veel bas op te leveren. De bas was zo overdadig, dat luisteren bijzonder onaangenaam werd. Uiteindelijk moesten we beide basreflexpoorten dichtstoppen met handdoeken voordat het geluid een béétje aanvaardbaar begon te klinken. Eltax doet er goed aan een paar pluggen mee te leveren speciaal voor het dichtstoppen van die poorten, want dat is dus echt wel nodig. Ook met de dichtgestopte poorten vonden we de weergave verre van optimaal. Het geheel vertoonde vrij veel weergavefouten, inclusief duidelijk hoorbare vervorming. Het enige woord dat in mijn gedachten komt bij het beluisteren van de klank is: lelijk. Conclusie Deze Eltax S-35 luidsprekers konden ons helemaal niet bekoren. De zeer goedkope afwerking en de veel te overdadige bas zorgen voor een bijzonder onaangename ervaring voor deze recensent. Deze luidsprekers zullen alleen leuk gevonden worden door pubers die van zwaar basgebonk houden. Bron: www.diskidee.be