Microsoft Word is waarschijnlijk tot spijt van wie het benijdt de meest gebruikte tekstverwerker ter wereld. We bekijken hier een aantal nieuwigheidjes in Word 2010.

In de nieuwe versie van Microsoft Office is het lint in alle toepassingen, en dus ook in Word, aanpasbaar en minimaliseerbaar. Bestanden openen, sluiten en afdrukken doe je voortaan in de Backstage View en voor het plakken gebruik je Paste Preview. Maar er is meer. Beginnen we met een tip.

Formaat Waarschijnlijk weet je wel dat Office 2007 met nieuwe bestandstypes uitpakte. Voor Word werd dat .docx. Maar heel wat mensen schakelden dat uit en werkten rustig verder in het vorige .doc formaat. Dat kan natuurlijk nog altijd in Word 2010, maar we raden dat ten stelligste af. Word werkt dan immers in de zogenaamde compatibiliteitsmodus. Heel wat nieuwigheden werken evenwel niet in deze modus, zodat je - ten onrechte - de indruk krijgt dat alles bij het oude is gebleven!

Zoeken Eén van de belangrijkste vernieuwingen is waarschijnlijk de nieuwe zoekfunctie. Je kunt ze nog steeds oproepen met de toetsencombinatie CTRL F. Vroeger verscheen er dan een klein zwevend venstertje waarin je je zoekterm intikte. Kwam die term meerdere keren voor in je document, dan moest je telkens op de knop "volgende zoeken" klikken tot je de juiste plaats gevonden had. In versie 2010 wordt nu het navigatiepaneel (Navigation Pane) geopend, een vaste strook links op je scherm. Na het invullen van de zoekterm krijg je een lijstje te zien waarin telkens die term getoond wordt in een stukje context. Tegelijk worden alle instanties op het document zelf voorzien van een gele achtergrond, alsof ze met een fluomarker gemarkeerd werden. Zo krijg je onmiddellijk een overzicht van hoe vaak en waar je dat woord gebruikt hebt.

SmartArt Het voorzien van schaduw- of 3D effecten op afbeeldingen is niet bepaald nieuw. Wel nieuw is dat je nu ook diezelfde effecten op normale tekst kunt toepassen. In Word 2003 werd voor het eerst SmartArt gelanceerd. Dit was toen nog een bijzonder mager beestje, met welgeteld zes diagramtypes. Ondertussen zijn dat er net geen 200 geworden! Bovendien zijn die dan nog eens allemaal op alle mogelijke manieren aan te passen.

SmallCaps Handig is ook het Insert Screenshot tool. Met een paar klikken staat het volledige of een uitgeknipt deel van je beeldscherm als afbeelding op het document. Verder zijn er nog kleinere aanpassingen, zoals de SmallCaps die nu echt dezelfde vorm hebben als de hoofdletters (vroeger zaten daar nogal wat afwijkingen tussen) en verbeterde ligaturen (zoals oe in het Franse coeur).

René Paulus Bron: www.diskidee.be

Microsoft Word is waarschijnlijk tot spijt van wie het benijdt de meest gebruikte tekstverwerker ter wereld. We bekijken hier een aantal nieuwigheidjes in Word 2010. In de nieuwe versie van Microsoft Office is het lint in alle toepassingen, en dus ook in Word, aanpasbaar en minimaliseerbaar. Bestanden openen, sluiten en afdrukken doe je voortaan in de Backstage View en voor het plakken gebruik je Paste Preview. Maar er is meer. Beginnen we met een tip. Formaat Waarschijnlijk weet je wel dat Office 2007 met nieuwe bestandstypes uitpakte. Voor Word werd dat .docx. Maar heel wat mensen schakelden dat uit en werkten rustig verder in het vorige .doc formaat. Dat kan natuurlijk nog altijd in Word 2010, maar we raden dat ten stelligste af. Word werkt dan immers in de zogenaamde compatibiliteitsmodus. Heel wat nieuwigheden werken evenwel niet in deze modus, zodat je - ten onrechte - de indruk krijgt dat alles bij het oude is gebleven! Zoeken Eén van de belangrijkste vernieuwingen is waarschijnlijk de nieuwe zoekfunctie. Je kunt ze nog steeds oproepen met de toetsencombinatie CTRL F. Vroeger verscheen er dan een klein zwevend venstertje waarin je je zoekterm intikte. Kwam die term meerdere keren voor in je document, dan moest je telkens op de knop "volgende zoeken" klikken tot je de juiste plaats gevonden had. In versie 2010 wordt nu het navigatiepaneel (Navigation Pane) geopend, een vaste strook links op je scherm. Na het invullen van de zoekterm krijg je een lijstje te zien waarin telkens die term getoond wordt in een stukje context. Tegelijk worden alle instanties op het document zelf voorzien van een gele achtergrond, alsof ze met een fluomarker gemarkeerd werden. Zo krijg je onmiddellijk een overzicht van hoe vaak en waar je dat woord gebruikt hebt. SmartArt Het voorzien van schaduw- of 3D effecten op afbeeldingen is niet bepaald nieuw. Wel nieuw is dat je nu ook diezelfde effecten op normale tekst kunt toepassen. In Word 2003 werd voor het eerst SmartArt gelanceerd. Dit was toen nog een bijzonder mager beestje, met welgeteld zes diagramtypes. Ondertussen zijn dat er net geen 200 geworden! Bovendien zijn die dan nog eens allemaal op alle mogelijke manieren aan te passen. SmallCaps Handig is ook het Insert Screenshot tool. Met een paar klikken staat het volledige of een uitgeknipt deel van je beeldscherm als afbeelding op het document. Verder zijn er nog kleinere aanpassingen, zoals de SmallCaps die nu echt dezelfde vorm hebben als de hoofdletters (vroeger zaten daar nogal wat afwijkingen tussen) en verbeterde ligaturen (zoals oe in het Franse coeur). René Paulus Bron: www.diskidee.be