Uiterlijk doet de nieuwe GoGear multimediaspeler van Philips sterk denken aan de Creative Zen. Voor de menu's hebben ze de ontwerpers dan weer goed gekeken naar de iPod. Vraag is of deze draagbare speler daardoor het beste van twee werelden biedt.

De Philips GoGear SA5245 is een flashgeheugenspeler met een opslagcapacteit van 4 GB. Het 2,8-inch lcd-scherm is liggend geplaatst met de bedieningstoetsen aan de rechterkant. De audio-uitgang, de micro-usb poort en de blokkeertoets zijn allen op de onderste zijkant geplaatst. De volumetoetsen vind je dan weer op de bovenste zijkant. De voorzijde is bekleed met een laag glanzend plastic. Vingerafdrukken en vlekken zijn hierop een pest. De achterzijde is gemaakt van zwart geborsteld staal. Het geheel meet 106 x 9,9 x 58 mm en weegt 95 gram.

Bediening De bedieningstoetsen wijzen zichzelf uit en geven een goede feedback. Het besturingssysteem kan echter vaak niet volgen. Zo zou je muziek in de achtergrond moeten kunnen laten spelen terwijl je bijvoorbeeld je foto's bekijkt. De realiteit is echter dat de muziek consequent hapert wanneer je een nieuwe toepassing probeert te openen of door een menu navigeert. De traagheid van het systeem valt ook op wanneer je dingen te snel wilt doen. Het systeem kan je dan niet meer volgen en loopt vast. Het menu zelf werkt vrij vanzelfsprekend. Je hebt een basismenu waarin je naar de verschillende mogelijkheden van de speler kunt gaan. Je kan muziek en video's afspelen, foto's bekijken, je kan naar de radio luisteren en opnames maken. Ten slotte geraak je via dit basismenu nog bij de instellingen en alle bestanden op je GoGear.

FullSound FullSound is een technologie van Philips die in principe hetzelfde doet als de X-Fi technologie van Creative. De kwaliteit van de muziek wordt naar beneden gehaald tijdens het comprimeren tot een mp3-bestand. FullSound herstelt deze geluidskwaliteit opnieuw digitaal. Het gevolg zou een meer evenwichtig geluidsspectrum moeten zijn. De klank is inderdaad een tikkeltje warmer met de FullSound aan. Het verschil is echter vrij moeilijk te merken en valt alleen op bij een directe vergelijking.

Conclusie De Philips GoGear SA5245 kan in geen enkel opzicht tippen aan de producten van concurrenten Creative en Apple. In feite hebben we het meeste kritiek op de beeldkwaliteit. Die is werkelijk ondermaats. Films en foto's worden op de GoGear SA5245 gereduceerd tot een fractie van wat ze in werkelijkheid zijn. Maar misschien moeten we deze speler dan ook niet zien als een multimediaspeler. Als we hem beschouwen als een gewone muziekspeler, dan heeft de GoGear heel wat meer positieve punten. Een goede radio-ontvangst, digitale opwaardering van je mp3-bestanden en goede oortjes doen hem goed scoren. Het is dus de vraag of je voor een straatprijs net onder de honderd euro een degelijke draagbare muziekspeler mag verwachten of een speler die ook op het visuele vlak goed presteert.

Peter Schildermans Bron: www.diskidee.be

Uiterlijk doet de nieuwe GoGear multimediaspeler van Philips sterk denken aan de Creative Zen. Voor de menu's hebben ze de ontwerpers dan weer goed gekeken naar de iPod. Vraag is of deze draagbare speler daardoor het beste van twee werelden biedt. De Philips GoGear SA5245 is een flashgeheugenspeler met een opslagcapacteit van 4 GB. Het 2,8-inch lcd-scherm is liggend geplaatst met de bedieningstoetsen aan de rechterkant. De audio-uitgang, de micro-usb poort en de blokkeertoets zijn allen op de onderste zijkant geplaatst. De volumetoetsen vind je dan weer op de bovenste zijkant. De voorzijde is bekleed met een laag glanzend plastic. Vingerafdrukken en vlekken zijn hierop een pest. De achterzijde is gemaakt van zwart geborsteld staal. Het geheel meet 106 x 9,9 x 58 mm en weegt 95 gram. Bediening De bedieningstoetsen wijzen zichzelf uit en geven een goede feedback. Het besturingssysteem kan echter vaak niet volgen. Zo zou je muziek in de achtergrond moeten kunnen laten spelen terwijl je bijvoorbeeld je foto's bekijkt. De realiteit is echter dat de muziek consequent hapert wanneer je een nieuwe toepassing probeert te openen of door een menu navigeert. De traagheid van het systeem valt ook op wanneer je dingen te snel wilt doen. Het systeem kan je dan niet meer volgen en loopt vast. Het menu zelf werkt vrij vanzelfsprekend. Je hebt een basismenu waarin je naar de verschillende mogelijkheden van de speler kunt gaan. Je kan muziek en video's afspelen, foto's bekijken, je kan naar de radio luisteren en opnames maken. Ten slotte geraak je via dit basismenu nog bij de instellingen en alle bestanden op je GoGear. FullSound FullSound is een technologie van Philips die in principe hetzelfde doet als de X-Fi technologie van Creative. De kwaliteit van de muziek wordt naar beneden gehaald tijdens het comprimeren tot een mp3-bestand. FullSound herstelt deze geluidskwaliteit opnieuw digitaal. Het gevolg zou een meer evenwichtig geluidsspectrum moeten zijn. De klank is inderdaad een tikkeltje warmer met de FullSound aan. Het verschil is echter vrij moeilijk te merken en valt alleen op bij een directe vergelijking. Conclusie De Philips GoGear SA5245 kan in geen enkel opzicht tippen aan de producten van concurrenten Creative en Apple. In feite hebben we het meeste kritiek op de beeldkwaliteit. Die is werkelijk ondermaats. Films en foto's worden op de GoGear SA5245 gereduceerd tot een fractie van wat ze in werkelijkheid zijn. Maar misschien moeten we deze speler dan ook niet zien als een multimediaspeler. Als we hem beschouwen als een gewone muziekspeler, dan heeft de GoGear heel wat meer positieve punten. Een goede radio-ontvangst, digitale opwaardering van je mp3-bestanden en goede oortjes doen hem goed scoren. Het is dus de vraag of je voor een straatprijs net onder de honderd euro een degelijke draagbare muziekspeler mag verwachten of een speler die ook op het visuele vlak goed presteert. Peter Schildermans Bron: www.diskidee.be