De Monitor III is een boekenplankluidspreker die elke overname van Eltax overleefd heeft en nog steeds op de markt is. Voor een goed geluid verwacht je meestal grotere luidsprekers. De Eltax Monitor III is erg klein, maar maakt hij ook mooie muziek?

De Deense audiofabrikant Eltax is al meermaals failliet gegaan en dan overgenomen. Meestal doet zoiets de kwaliteit van de producten geen goed. En de continuïteit ook niet, vermits nieuwe overnemers meestal geneigd zijn de oude producten te schrappen en met volledig nieuwe producten te herstarten. Maar waarom zou je iets schrappen als het echt goed is?

Spikes De Monitor III is een tweewegsysteem met de poort onderaan, wat heel apart is voor een monitormodel. Dat vereist een statief met een steunplank waar een gat in zit, zodat de basreflexpoort vrij zijn lucht kan uitstoten. Een luidspreker is slechts 30 cm hoog, 19,5 cm breed en 23 cm diep. Hij weegt 5 kg. De luidsprekers zijn opvallend goed afgewerkt met mooi afgeronde hoeken. Standaard is de Monitor III uitgerust met spikes. Die kun je losschroeven als je hem op een statief wil monteren. Als je de Monitor III echter op een kast of de schouw zet, moeten de spikes wel blijven om de basreflexopening vrij te laten. Eltax levert muntjes mee om onder de spikes te plaatsen zodat je de kast of de schouw niet beschadigt of bekrast.

Luisterervaring De luidsprekers hebben achteraan vier connectoren: twee voor het hoog en twee voor het laag. Standaard is het hoog en het laag doorverbonden met plaatbruggen. Die verwijder je als je gebruikt maakt van biwiring of biamping. Biwiring is het gebruik van dubbele luidsprekerkabels. Dat is niet zinvol: gebruik gewoon luidsprekerkabel die voldoende dik is. Kies een doorsnede van 2,5 mm² voor kabels tot 10 m lengte, dan zit je goed. Biamping is wel zinvol: dan gebruik je een aparte versterker voor het hoog en voor het laag. Zodra de muziek begon te spelen, waren we erg aangenaam verrast. Een volle, evenwichtige klank zonder waarneembare fouten. Ook de basweergave bleek erg aangenaam. Zulke kleine luidsprekers kunnen natuurlijk niet heel diep, wat ze vooral deed tekortschieten bij contrabassen en het groot orgel. Niettemin vonden we ze zeer aangenaam spelen.

Conclusie Deze Eltax Monitor III hebben een verrassend fraai geluid voor hun kleine formaat. Ze klinken vol en warm en zijn een waar plezier om naar te luisteren. Voor de gevraagde prijs (139,50 euro) vind je echt niks beters.

Bron: www.diskidee.be

De Monitor III is een boekenplankluidspreker die elke overname van Eltax overleefd heeft en nog steeds op de markt is. Voor een goed geluid verwacht je meestal grotere luidsprekers. De Eltax Monitor III is erg klein, maar maakt hij ook mooie muziek? De Deense audiofabrikant Eltax is al meermaals failliet gegaan en dan overgenomen. Meestal doet zoiets de kwaliteit van de producten geen goed. En de continuïteit ook niet, vermits nieuwe overnemers meestal geneigd zijn de oude producten te schrappen en met volledig nieuwe producten te herstarten. Maar waarom zou je iets schrappen als het echt goed is? Spikes De Monitor III is een tweewegsysteem met de poort onderaan, wat heel apart is voor een monitormodel. Dat vereist een statief met een steunplank waar een gat in zit, zodat de basreflexpoort vrij zijn lucht kan uitstoten. Een luidspreker is slechts 30 cm hoog, 19,5 cm breed en 23 cm diep. Hij weegt 5 kg. De luidsprekers zijn opvallend goed afgewerkt met mooi afgeronde hoeken. Standaard is de Monitor III uitgerust met spikes. Die kun je losschroeven als je hem op een statief wil monteren. Als je de Monitor III echter op een kast of de schouw zet, moeten de spikes wel blijven om de basreflexopening vrij te laten. Eltax levert muntjes mee om onder de spikes te plaatsen zodat je de kast of de schouw niet beschadigt of bekrast. Luisterervaring De luidsprekers hebben achteraan vier connectoren: twee voor het hoog en twee voor het laag. Standaard is het hoog en het laag doorverbonden met plaatbruggen. Die verwijder je als je gebruikt maakt van biwiring of biamping. Biwiring is het gebruik van dubbele luidsprekerkabels. Dat is niet zinvol: gebruik gewoon luidsprekerkabel die voldoende dik is. Kies een doorsnede van 2,5 mm² voor kabels tot 10 m lengte, dan zit je goed. Biamping is wel zinvol: dan gebruik je een aparte versterker voor het hoog en voor het laag. Zodra de muziek begon te spelen, waren we erg aangenaam verrast. Een volle, evenwichtige klank zonder waarneembare fouten. Ook de basweergave bleek erg aangenaam. Zulke kleine luidsprekers kunnen natuurlijk niet heel diep, wat ze vooral deed tekortschieten bij contrabassen en het groot orgel. Niettemin vonden we ze zeer aangenaam spelen. Conclusie Deze Eltax Monitor III hebben een verrassend fraai geluid voor hun kleine formaat. Ze klinken vol en warm en zijn een waar plezier om naar te luisteren. Voor de gevraagde prijs (139,50 euro) vind je echt niks beters. Bron: www.diskidee.be