Lora-fietsslot met app als sleutel

Mobillock lora-fietsslot © Mobillock

Het Nederlandse bedrijf Mobilock heeft een fietsslot ontwikkeld dat je met een smartphone bedient. De Mobilock kan je fiets ook overal lokaliseren zonder gebruik van gps, want het werkt over zeer lange afstanden via het nieuwe lora-netwerk (low power wide area network).

Mobilock introduceert zijn “internet of things” (iot)-fietsslot eerst in Nederland op het lora-netwerk van KPN, maar er is geen technische reden waarom iets vergelijkbaars ook niet in België zou werken, want zowel Proximus als het Antwerpse bedrijf Wireless Things rollen ook bij ons een low power wide area network uit.

Met lora is het mogelijk om een onbeperkt aantal apparaten op grote afstand via 3g of 4g te verbinden met het internet. De nodige chips en sensoren gebruiken erg weinig stroom. Op die manier kan een met lora verbonden apparaat vijftien jaar lang data en opdrachten verzenden op slechts twee AA-batterijen. Het apparaat hoeft ook geen sim-kaart te hebben.

Het Mobilock-slot laat toe om de locatie van je fiets op te vragen en te controleren, niet alleen wanneer het fietsslot gebruikt wordt, maar ook als de fiets onderweg is. Dat is interessant om fietsendieven tegen te gaan, maar het is natuurlijk ook ideaal voor fietsdeelsystemen of mobiliteitsoplossingen van bedrijven. Mobilock richt zich initieel dan ook vooral op de (Nederlandse) bedrijvenmarkt.

Het slot kan via een app op een smartphone gesloten of ontsloten worden. Het systeem kan zonder betaalzuilen, fietsklemmen of extra stallingen overal ter wereld ingevoerd worden.

Het lora-netwerk biedt een maximale doorvoersnelheid van 1 tot 50 Kbit/s, ideaal voor sensoren en kleine datapaketten. De antennes hebben een bereik van tien kilometer buitenshuis. De Lora-netwerken van Proximus en Wireless Things zijn nu al beschikbaar in de grote steden en zouden tegen eind 2016 een nationale dekking moeten hebben. In Nederland zou KPN al op het einde van het tweede kwartaal van dit jaar een nationaal dekkend lora-netwerk hebben

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content