De quad-band Nokia 3120 classic is een snoepreep-gsm. Je kunt hem in verschillende felle kleuren kopen. Ideaal, dus, voor jonge bellers en Nokia speelt nog verder in op deze doelgroep met snufjes als een 2 megapixel camera met flitser.

Naast de camera biedt de Nokia 3120 classic een muziekspeler die muziek (mp3, aac, aac+ en eaac+) en video's kan afspelen en een ingebouwde FM-stereoradio. Als je echter geheugen genoeg wilt hebben om je multimediabestanden op te slaan, zal je nog een micro-sd geheugenkaartje moeten kopen. Dergelijke kaartjes gaan tot 12GB, ruim voldoende voor een mooie verzameling muziek. De Nokia 3210 heeft een TFT QVGA-scherm met een diagonaal van 2 inch en een resolutie van 320 x 240 pixels (ondersteuning voor maximum 16 miljoen kleuren).

Duurzaam? Het is maar de vraag of al dat moois ook stevig verpakt is. Steeds meer wordt vandaag geklaagd over de korte levensduur van gsm's. Vele van deze elektronische pareltjes kan je al na een jaar (of zelfs vroeger) weggooien. Het probleem zou vooral liggen bij de goedkopere gsm's die in China en Korea met materialen van mindere kwaliteit worden gemaakt. De Nokia 3120 classic lijkt geen uitzondering op deze regel te worden. De behuizing is volledig van plastic gemaakt en voelt weinig schokbestendig aan. Daarnaast is deze gsm niet spatwater- en stofdicht gemaakt, dus je moet er zeker geen te wilde avonturen mee beleven.

Videobellen De camera blijkt bij videogesprekken niet juist gericht te zijn. Je moet de Nokia 3210 vrij laag houden om zelf in beeld te komen, maar dit verhindert dan weer dat jij gemakkelijk de ander kunt zien op het scherm van je gsm. De videobeelden zijn bovendien van zo'n slechte kwaliteit dat ze geen meerwaarde vormen. Verder verlopen deze gesprekken niet echt vlot. Tussen het versturen en ontvangen verstrijkt vrij veel tijd, wat de gesprekken zeer verwarrend maakt. Nokia spreekt zelf over een "3G mobiel". Volgens de technische gegevens op de Belgische Nokia-site ondersteunt deze gsm echter alleen e-gprs (edge). Edge is geen echte 3G, maar 2,5G-technologie, die een pak trager werkt (384Kbps doorvoersnelheid tegenover 2Mbps voor umts). Dat is onvoldoende om echt vloeiende videobeelden door te sturen.

Conclusie De Nokia 3120 classic pretendeert meer te zijn dan hij is. Dat hij over 3G technologie beschikt voor vlot videobellen is niet waar; hij ondersteunt alleen 2,5G technologie in de vorm van e-gprs. Ook de ingebouwde camera kon beter, zeker voor wat betreft video-opnames. Dit mobieltje lijkt vooral geschikt voor jongeren die geïnteresseerd zijn in iets meer dan alleen bellen, maar het relatief betaalbaar willen houden. Relatief, want de adviesprijs (180 euro) vinden wij te hoog voor wat hij biedt. We zagen echter straatprijzen van rond de 148 euro; dat is al iets aanvaardbaarder, maar wat ons betreft nog altijd aan de bovenkant van de comfortzone voor dit type mobieltje.

Peter Schildermans Bron: www.diskidee.be

De quad-band Nokia 3120 classic is een snoepreep-gsm. Je kunt hem in verschillende felle kleuren kopen. Ideaal, dus, voor jonge bellers en Nokia speelt nog verder in op deze doelgroep met snufjes als een 2 megapixel camera met flitser. Naast de camera biedt de Nokia 3120 classic een muziekspeler die muziek (mp3, aac, aac+ en eaac+) en video's kan afspelen en een ingebouwde FM-stereoradio. Als je echter geheugen genoeg wilt hebben om je multimediabestanden op te slaan, zal je nog een micro-sd geheugenkaartje moeten kopen. Dergelijke kaartjes gaan tot 12GB, ruim voldoende voor een mooie verzameling muziek. De Nokia 3210 heeft een TFT QVGA-scherm met een diagonaal van 2 inch en een resolutie van 320 x 240 pixels (ondersteuning voor maximum 16 miljoen kleuren). Duurzaam? Het is maar de vraag of al dat moois ook stevig verpakt is. Steeds meer wordt vandaag geklaagd over de korte levensduur van gsm's. Vele van deze elektronische pareltjes kan je al na een jaar (of zelfs vroeger) weggooien. Het probleem zou vooral liggen bij de goedkopere gsm's die in China en Korea met materialen van mindere kwaliteit worden gemaakt. De Nokia 3120 classic lijkt geen uitzondering op deze regel te worden. De behuizing is volledig van plastic gemaakt en voelt weinig schokbestendig aan. Daarnaast is deze gsm niet spatwater- en stofdicht gemaakt, dus je moet er zeker geen te wilde avonturen mee beleven. Videobellen De camera blijkt bij videogesprekken niet juist gericht te zijn. Je moet de Nokia 3210 vrij laag houden om zelf in beeld te komen, maar dit verhindert dan weer dat jij gemakkelijk de ander kunt zien op het scherm van je gsm. De videobeelden zijn bovendien van zo'n slechte kwaliteit dat ze geen meerwaarde vormen. Verder verlopen deze gesprekken niet echt vlot. Tussen het versturen en ontvangen verstrijkt vrij veel tijd, wat de gesprekken zeer verwarrend maakt. Nokia spreekt zelf over een "3G mobiel". Volgens de technische gegevens op de Belgische Nokia-site ondersteunt deze gsm echter alleen e-gprs (edge). Edge is geen echte 3G, maar 2,5G-technologie, die een pak trager werkt (384Kbps doorvoersnelheid tegenover 2Mbps voor umts). Dat is onvoldoende om echt vloeiende videobeelden door te sturen. Conclusie De Nokia 3120 classic pretendeert meer te zijn dan hij is. Dat hij over 3G technologie beschikt voor vlot videobellen is niet waar; hij ondersteunt alleen 2,5G technologie in de vorm van e-gprs. Ook de ingebouwde camera kon beter, zeker voor wat betreft video-opnames. Dit mobieltje lijkt vooral geschikt voor jongeren die geïnteresseerd zijn in iets meer dan alleen bellen, maar het relatief betaalbaar willen houden. Relatief, want de adviesprijs (180 euro) vinden wij te hoog voor wat hij biedt. We zagen echter straatprijzen van rond de 148 euro; dat is al iets aanvaardbaarder, maar wat ons betreft nog altijd aan de bovenkant van de comfortzone voor dit type mobieltje. Peter Schildermans Bron: www.diskidee.be