Eind vorig jaar introduceerde Apple een nieuwe, verbeterde versie van zijn instaplaptop MacBook. Die kreeg net zoals zijn grote broer MacBook Pro een aluminium kast die uit één stuk is gemaakt. Wij testen de Aluminium MacBook 2.0 GHz.

Apple noemt de kast uit één stuk aluminium zijn "unibody-design". Onderaan zitten er vier piepkleine schroefjes en voor de rest is ze volledig gesloten. Wel is het mogelijk om de Lithium-Polymeer accu te verwisselen. Daarvoor moet je aan de onderkant op een hendeltje drukken. Die accu loopt gewoon over de volledige breedte van de kast. Naar notebook-normen is dit een erg compacte machine die niet dikker is dan 2,41 cm. De MacBook 2.0 GHz weegt 2 kg.

Scherm Het 13,3-inch scherm met led-verlichting biedt een resolutie van 1.280 x 800 pixels. Het scherm is goed, maar dat van de (veel duurdere) MacBook Pro is toch nog een stuk beter. In de schermrand zit een iSight webcam. Dankzij een redelijk krachtige Nvidia 9400M-videochip met 256 MB videogeheugen kan deze MacBook op een extern lcd-scherm 2.560 x 1.600 pixels weergeven. Tegelijk kun je dan ook nog het ingebouwde scherm gebruiken. Je hebt wel een speciale kabel nodig die je alleen bij Apple kunt kopen. (Er is keuze tussen DVI-, VGA- en Dual-link DVI-kabels.) De video-aansluiting is immers van een speciaal miniatuurtype (Mini DisplayPort). Volgens Apple zijn de grafische prestaties vijfmaal beter dan bij de vorige generatie MacBook.

Toetsenbord De Intel Core 2 Duo processor draait aan 2 GHz. Er bestaat ook een iets snellere 2,4 GHz-versie. Die biedt als extra ook nog verlichting van het toetsenbord. Onder het toetsenbord zit een erg groot aanraakvlak. Dit Multi-Touch trackpad ondersteunt allerlei vingerbewegingen, zodat je geen aparte muistoetsen meer nodig hebt. Het is even wennen, maar het werkt wel vlot. Zo kun je bijvoorbeeld schermen slepen met drie of vier vingers. Op een volle accu houdt de MacBook het ruim vijfeneenhalf uur uit op voorwaarde dat de schermverlichting op halve kracht brandt. Reken op iets meer dan vier uur autonomie met de schermverlichting op volle sterkte.

Conclusie De Apple Aluminium MacBook 2.0 GHz lijkt duurder dan een vergelijkbare Windows-notebook. Hij kost immers 1.199 euro (en zelfs 1.499 euro voor de 2,4 GHz versie met verlicht toetsenbord). Bedenk echter wel dat er weinig Windows-notebooks zijn die er zo compact, mooi en stevig uitzien. En vergeet vooral niet dat je een hoop gebruiksvriendelijke software krijgt die perfect op elkaar is afgestemd en waarmee je direct aan de slag kunt om muziek, foto's, video's en websites te ontwerpen. Het is ook een feit dat Mac OS X stabieler en veiliger is dan gelijk welke Windows-versie. Hier geen kans op virussen. Supergemakkelijke back-upsoftware (Time Machine) is bovendien standaard inbegrepen: al wat je nog nodig hebt is een externe harde schijf en je moet al heel wat toeren uithalen om nog gegevens te verliezen. Dat is bij Windows (helaas) wel even anders.

Bron: www.diskidee.be

Eind vorig jaar introduceerde Apple een nieuwe, verbeterde versie van zijn instaplaptop MacBook. Die kreeg net zoals zijn grote broer MacBook Pro een aluminium kast die uit één stuk is gemaakt. Wij testen de Aluminium MacBook 2.0 GHz. Apple noemt de kast uit één stuk aluminium zijn "unibody-design". Onderaan zitten er vier piepkleine schroefjes en voor de rest is ze volledig gesloten. Wel is het mogelijk om de Lithium-Polymeer accu te verwisselen. Daarvoor moet je aan de onderkant op een hendeltje drukken. Die accu loopt gewoon over de volledige breedte van de kast. Naar notebook-normen is dit een erg compacte machine die niet dikker is dan 2,41 cm. De MacBook 2.0 GHz weegt 2 kg. Scherm Het 13,3-inch scherm met led-verlichting biedt een resolutie van 1.280 x 800 pixels. Het scherm is goed, maar dat van de (veel duurdere) MacBook Pro is toch nog een stuk beter. In de schermrand zit een iSight webcam. Dankzij een redelijk krachtige Nvidia 9400M-videochip met 256 MB videogeheugen kan deze MacBook op een extern lcd-scherm 2.560 x 1.600 pixels weergeven. Tegelijk kun je dan ook nog het ingebouwde scherm gebruiken. Je hebt wel een speciale kabel nodig die je alleen bij Apple kunt kopen. (Er is keuze tussen DVI-, VGA- en Dual-link DVI-kabels.) De video-aansluiting is immers van een speciaal miniatuurtype (Mini DisplayPort). Volgens Apple zijn de grafische prestaties vijfmaal beter dan bij de vorige generatie MacBook. Toetsenbord De Intel Core 2 Duo processor draait aan 2 GHz. Er bestaat ook een iets snellere 2,4 GHz-versie. Die biedt als extra ook nog verlichting van het toetsenbord. Onder het toetsenbord zit een erg groot aanraakvlak. Dit Multi-Touch trackpad ondersteunt allerlei vingerbewegingen, zodat je geen aparte muistoetsen meer nodig hebt. Het is even wennen, maar het werkt wel vlot. Zo kun je bijvoorbeeld schermen slepen met drie of vier vingers. Op een volle accu houdt de MacBook het ruim vijfeneenhalf uur uit op voorwaarde dat de schermverlichting op halve kracht brandt. Reken op iets meer dan vier uur autonomie met de schermverlichting op volle sterkte. Conclusie De Apple Aluminium MacBook 2.0 GHz lijkt duurder dan een vergelijkbare Windows-notebook. Hij kost immers 1.199 euro (en zelfs 1.499 euro voor de 2,4 GHz versie met verlicht toetsenbord). Bedenk echter wel dat er weinig Windows-notebooks zijn die er zo compact, mooi en stevig uitzien. En vergeet vooral niet dat je een hoop gebruiksvriendelijke software krijgt die perfect op elkaar is afgestemd en waarmee je direct aan de slag kunt om muziek, foto's, video's en websites te ontwerpen. Het is ook een feit dat Mac OS X stabieler en veiliger is dan gelijk welke Windows-versie. Hier geen kans op virussen. Supergemakkelijke back-upsoftware (Time Machine) is bovendien standaard inbegrepen: al wat je nog nodig hebt is een externe harde schijf en je moet al heel wat toeren uithalen om nog gegevens te verliezen. Dat is bij Windows (helaas) wel even anders. Bron: www.diskidee.be