De nieuwe Tegra K1 ARM-chip brengt volgens Nvidia desktop-prestaties naar tablets. Het grafisch gedeelte (de GPU) van deze mobiele chipset gebruikt dezelfde Kepler-technologie die ook aanwezig is in de Nivdia-chipsets voor supercomputers en desktop-pc's, maar dan in een energiezuinige en compacte vorm die geschikt is voor mobiele apparaten. De GPU heeft 192 zogenaamde CUDA-kernen.

Programmeurs kunnen via CUDA zogenaamd parallel werkende applicaties ontwikkelen zonder dat ze in assembleertaal hoeven te programmeren. Dit kan gewoon in 'hogere' programmeertalen zoals C, C++ of Fortran.

Dergelijke applicaties sturen sequentiële taken naar de CPU, die geoptimaliseerd is om een taak per kern af te handelen. De parallelle taken sturen ze naar de GPU, die geoptimaliseerd is om vele taken tegelijk uit te voeren.

GPU's doen tegenwoordig immers méér dan alleen maar grafisch werk. Ze zijn ook uitermate geschikt om snelle berekeningen uit te voeren en kunnen dus worden gebruikt om traditionele applicaties, zoals rekenprogramma's, videobewerking, fotobewerking, 3D-ontwerp enz. te versnellen.

Het processorgedeelte bestaat uit een ARM Cortex A15 CPU met een extra kern die zorgt dat de batterij zo weinig mogelijk wordt belast, zonder dat dit de processorprestaties nadelig beïnvloedt. De vier kernen worden individueel in- en uitgeschakeld afhankelijk van de belasting. Deze technologie heet variabele symmetrische multi-processing (Variable SMP).

De Nivdia Tegra 1 kan 8 GB geheugen aansturen en is geschikt voor 4K UltraHD video (4096 x 2160 pixels). Deze processor is ook compatibel met de Unreal Engine 4 van Epic Games, een veelgebruikte game-engine die gebruikt wordt in bekende games zoals Unreal Tournament, Splinter Cell, Gears of War en Saga of Heroes. Versie 4 van deze game engine komt deze maand uit en Nvidia is er dus bijzonder snel bij om ze in een mobiele processor te ondersteunen.

De Tegra K1 is overigens niet alleen bedoeld voor tablets, maar kan ook worden gebruikt in krachtige multimedia-apparaten zoals 4K televisies, game consoles en mediaspelers.

Bron: www.diskidee.be

De nieuwe Tegra K1 ARM-chip brengt volgens Nvidia desktop-prestaties naar tablets. Het grafisch gedeelte (de GPU) van deze mobiele chipset gebruikt dezelfde Kepler-technologie die ook aanwezig is in de Nivdia-chipsets voor supercomputers en desktop-pc's, maar dan in een energiezuinige en compacte vorm die geschikt is voor mobiele apparaten. De GPU heeft 192 zogenaamde CUDA-kernen. Programmeurs kunnen via CUDA zogenaamd parallel werkende applicaties ontwikkelen zonder dat ze in assembleertaal hoeven te programmeren. Dit kan gewoon in 'hogere' programmeertalen zoals C, C++ of Fortran.Dergelijke applicaties sturen sequentiële taken naar de CPU, die geoptimaliseerd is om een taak per kern af te handelen. De parallelle taken sturen ze naar de GPU, die geoptimaliseerd is om vele taken tegelijk uit te voeren.GPU's doen tegenwoordig immers méér dan alleen maar grafisch werk. Ze zijn ook uitermate geschikt om snelle berekeningen uit te voeren en kunnen dus worden gebruikt om traditionele applicaties, zoals rekenprogramma's, videobewerking, fotobewerking, 3D-ontwerp enz. te versnellen.Het processorgedeelte bestaat uit een ARM Cortex A15 CPU met een extra kern die zorgt dat de batterij zo weinig mogelijk wordt belast, zonder dat dit de processorprestaties nadelig beïnvloedt. De vier kernen worden individueel in- en uitgeschakeld afhankelijk van de belasting. Deze technologie heet variabele symmetrische multi-processing (Variable SMP).De Nivdia Tegra 1 kan 8 GB geheugen aansturen en is geschikt voor 4K UltraHD video (4096 x 2160 pixels). Deze processor is ook compatibel met de Unreal Engine 4 van Epic Games, een veelgebruikte game-engine die gebruikt wordt in bekende games zoals Unreal Tournament, Splinter Cell, Gears of War en Saga of Heroes. Versie 4 van deze game engine komt deze maand uit en Nvidia is er dus bijzonder snel bij om ze in een mobiele processor te ondersteunen.De Tegra K1 is overigens niet alleen bedoeld voor tablets, maar kan ook worden gebruikt in krachtige multimedia-apparaten zoals 4K televisies, game consoles en mediaspelers. Bron: www.diskidee.be