De Lenco L69 platenspeler kan niet alleen 33- en 45-toerenplaten afspelen, maar ook direct opnemen op een geheugenkaartje of een usb-staafje. We haalden onze oude vinylplaten vanonder het stof voor een test.

De Lenco L-69 is een direct encoding platenspeler die lp's rechtstreeks kan digitaliseren op een geheugenkaartje of usb-stick. In de verpakking zit de bijna 8 kg zware platenspeler en een beknopte handleiding. Je moet de draaitafel, de rubberen mat en het stofdeksel nog zelf monteren, maar moeilijk is dat niet. Vergeet ook niet het beschermkapje weg te nemen van de naald. De stroomkabel en de rca-audiokabel zijn vast gemonteerd en kun je dus niet vervangen. Onder de platenspeler zitten dempende voetjes die de speler engiszins tegen schokken beschermen.

Functies De Lenco L-69 heeft drie functies: platenspeler, platenopnemer en afspeler van mp3's en wma's. Je kiest tussen die functies door middel van een schuifknopje op de zijkant. De naald is van het type moving magnetic cartridge (mmc). De benodigde voorversterker voor dit type naald is reeds ingebouwd. Je kunt de Lenco L69 dus aansluiten op een willekeurige gewone audio-ingang van je versterker (bijvoorbeeld aux).

Audioformaat Per opname wordt een genummerd bestand aangemaakt in een RECORD / LINE-IN directory op het ingestoken geheugen. Het geheugen moet geformatteerd zijn in FAT32-formaat. Standaard is dit meestal al het geval. Opnames gebeuren in lossy mp3-formaat: 192 kilobits per seconde (kbps) constant bit rate (cbr). Reken op ongeveer 15 MB per tien minuten. De gebruikte mp3-codec is wellicht een versie van FhG (Fraunhofer Gesellschaft), maar welke versie hebben we niet kunnen achterhalen. De kwaliteit van de opname hangt natuurlijk af van de staat van de lp. Wij namen verschillende lp's op, zowel popmuziek als klassieke muziek. De audiokwaliteit is aanvaardbaar, maar ook niet meer dan dat. Opnames klinken gecomprimeerd en de hoge tonen worden soms te zeer benadrukt. Ook is er af en toe sprake van oversturing van het geluid, met vervorming tot gevolg. Bij erg stille passages bemerkten we lichte rumble (storingen afkomstig van het aandrijfmechanisme van de platenspeler).

Conclusie Het grootste pluspunt van de Lenco L-69 platenspeler is zijn relatief democratische prijskaartje (99 euro). Ben je een audiofiel dan laat je deze platenspeler beter links liggen; er zijn dan betere oplossingen om je platencollectie te digitaliseren. Ben je minder kritisch dan biedt de L-69 een eenvoudige manier om lp's te digitaliseren.

Bron: www.diskidee.be

De Lenco L69 platenspeler kan niet alleen 33- en 45-toerenplaten afspelen, maar ook direct opnemen op een geheugenkaartje of een usb-staafje. We haalden onze oude vinylplaten vanonder het stof voor een test. De Lenco L-69 is een direct encoding platenspeler die lp's rechtstreeks kan digitaliseren op een geheugenkaartje of usb-stick. In de verpakking zit de bijna 8 kg zware platenspeler en een beknopte handleiding. Je moet de draaitafel, de rubberen mat en het stofdeksel nog zelf monteren, maar moeilijk is dat niet. Vergeet ook niet het beschermkapje weg te nemen van de naald. De stroomkabel en de rca-audiokabel zijn vast gemonteerd en kun je dus niet vervangen. Onder de platenspeler zitten dempende voetjes die de speler engiszins tegen schokken beschermen. Functies De Lenco L-69 heeft drie functies: platenspeler, platenopnemer en afspeler van mp3's en wma's. Je kiest tussen die functies door middel van een schuifknopje op de zijkant. De naald is van het type moving magnetic cartridge (mmc). De benodigde voorversterker voor dit type naald is reeds ingebouwd. Je kunt de Lenco L69 dus aansluiten op een willekeurige gewone audio-ingang van je versterker (bijvoorbeeld aux). Audioformaat Per opname wordt een genummerd bestand aangemaakt in een RECORD / LINE-IN directory op het ingestoken geheugen. Het geheugen moet geformatteerd zijn in FAT32-formaat. Standaard is dit meestal al het geval. Opnames gebeuren in lossy mp3-formaat: 192 kilobits per seconde (kbps) constant bit rate (cbr). Reken op ongeveer 15 MB per tien minuten. De gebruikte mp3-codec is wellicht een versie van FhG (Fraunhofer Gesellschaft), maar welke versie hebben we niet kunnen achterhalen. De kwaliteit van de opname hangt natuurlijk af van de staat van de lp. Wij namen verschillende lp's op, zowel popmuziek als klassieke muziek. De audiokwaliteit is aanvaardbaar, maar ook niet meer dan dat. Opnames klinken gecomprimeerd en de hoge tonen worden soms te zeer benadrukt. Ook is er af en toe sprake van oversturing van het geluid, met vervorming tot gevolg. Bij erg stille passages bemerkten we lichte rumble (storingen afkomstig van het aandrijfmechanisme van de platenspeler). Conclusie Het grootste pluspunt van de Lenco L-69 platenspeler is zijn relatief democratische prijskaartje (99 euro). Ben je een audiofiel dan laat je deze platenspeler beter links liggen; er zijn dan betere oplossingen om je platencollectie te digitaliseren. Ben je minder kritisch dan biedt de L-69 een eenvoudige manier om lp's te digitaliseren. Bron: www.diskidee.be